«Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα αφήνει το στίγμα του στον Άρη»

Ντε Σόουζα

«Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα αφήνει το στίγμα του στον Άρη»

Νίκος Καλαμπάκας 20:53 - 27.02.2024

Ο Ντε Σόουζα παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Eurocup και μίλησε για τα συναισθήματά του ως παίκτης του Άρη!

Μετά από έναν μακρύ δρόμο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ο Σίλβιο Ντε Σόουσα αφήνει εποχή με τον Άρη.

Μην εκπλαγείτε αν δείτε ένα φοβερό χαμόγελο στο πρόσωπο του Σίλβιο ντε Σόουζα . Ο σέντερ του Άρη λατρεύει να μπορεί να παίζει μπάσκετ μετά από μια ταραχώδη καριέρα στο κολεγιακό μπάσκετ.

Ο 25χρονος αθλητής είναι ένας από τους κύριους λόγους που ο σύλλογος έφτασε στα πλέι οφ του BKT EuroCup. Έχει κατά μέσο όρο 7,9 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 1,2 κλεψίματα στην πρώτη του σεζόν στη διοργάνωση.

«Ο ανταγωνισμός ήταν υπέροχος, ακριβώς αυτό που περίμενα: Πολύ υψηλή ποιότητα και επίπεδο μπάσκετ», είπε ο παίκτης στο Eurocup.

Περνά τη δεύτερη σεζόν του στην Ευρώπη μετά το ντεμπούτο του με την Ροάν στη Γαλλία πέρυσι.

«Πιστεύω ότι παρόλο που ήταν δύσκολη η προσαρμογή στο ελληνικό πρωτάθλημα, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ομάδα μου», είπε ο Ντε Σόουσα, ο οποίος είχε μέσο όρο 8,9 πόντους και 4,9 ριμπάουντ για τον Ροάν την περασμένη σεζόν.

Πέρυσι ο σέντερ του Άρη έπαιζε για το Πανεπιστήμιο του Τενεσί στην Τσατανούγκα. Άνθισε εκεί, έχοντας κατά μέσο όρο 11,0 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 1,0 μπλοκ βοηθώντας το κολέγιο να φτάσει στο τουρνουά NCAA για πρώτη φορά από το 2016.

Ήταν μια νέα αρχή μετά από μια ταραχώδη περίοδο στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Το όνομα του σύρθηκε σε μια υπόθεση διαφθοράς του NCAA που τελικά τον έκανε να χάσει ολόκληρη τη σεζόν 2018-19. Μετά την επιστροφή του, ο ίδιος τέθηκε σε αναστολή για ένα επεισόδιο εντός δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2020 για το υπόλοιπο της σεζόν. Στη συνέχεια επέλεξε να μείνει εκτός ολόκληρης της σεζόν 2020-21.

Ο Ντε Σόουσα ήρθε στο Κάνσας το 2017 με υψηλές προσδοκίες, αφού είχε ήδη κάνει το ντεμπούτο του το προηγούμενο καλοκαίρι με την εθνική ομάδα ηλικιωμένων της Αγκόλας στα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά σε ηλικία μόλις 17 ετών. Βοήθησε επίσης την Αγκόλα να κερδίσει τους τίτλους στο FIBA ​​U16 African Championship 2013 και FIBA ​​U18 African Championship 2016, εκτός από το ότι έπαιξε στο U17 Basketball World Cup 2014 και στο Basketball World Cup 2017.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν να έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά που έκανα αυτά τα δύο χρόνια που έχασα το παιχνίδι. Νομίζω ότι η προσαρμογή της διανοητικής μου πτυχής μεταξύ του μπάσκετ και της ίδιας της ζωής ήταν το πιο δύσκολο μέρος όλων», είπε ο Ντε Σόουσα.

Αφού κρίθηκε αθώος τον Αύγουστο του 2021 για την υπόθεση που έλαβε χώρα στις αρχές του 2020, ο Ντε Σόουσα αναζήτησε μια νέα αρχή στην Τσατανούγκα.

«Η Τσατανούγκα ήταν ένα υπέροχο μέρος για μένα. Ειδικά ως μπασκετμπολίστας, όταν σκέφτομαι μια νέα αρχή, ήταν το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσω. Η αγάπη, η υποστήριξη και οι αναμνήσεις που έχτισα εκεί, ήταν το μεγαλύτερο συναίσθημα. Το λάτρεψα», θυμάται.

Την περασμένη σεζόν, ο Ντε Σόουζα πέρασε μια καλή μαθησιακή εμπειρία με τη Ροάν. Με οκτώ παιχνίδια να απομένουν στη σεζόν, η ομάδα βρισκόταν στη ζώνη των πλέι οφ στην όγδοη θέση, αλλά στη συνέχεια κέρδισε μόλις μία νίκη για να τερματίσει δύο παιχνίδια πίσω από την τελευταία θέση των πλέι οφ.

«Το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθα από τη Γαλλία ήταν πραγματικά η ωριμότητα του παιχνιδιού και να παίρνω τα πράγματα πιο σοβαρά όταν πρόκειται για το μπάσκετ και την ομάδα μου», είπε.

Εκτός από τη μετακόμισή του από τη Γαλλία στην Ελλάδα, το φετινό καλοκαίρι είχε δύο σημαντικές στιγμές. Πρώτα, παντρεύτηκε την επί χρόνια σύντροφό του Μόργκαν στο Κάνσας.

«Η γυναίκα μου ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής και η έμπνευσή μου εντός και εκτός γηπέδου. Η ωριμότητά μου δεν θα ήταν στο αποκορύφωμά της χωρίς αυτήν», είπε.

Αργότερα το καλοκαίρι, έπαιξε για την Αγκόλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ - επιστρέφοντας στην εθνική ομάδα για πρώτη φορά από το 2017.

«Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα που έπαιζα για τη χώρα μου, την Αγκόλα, το πιο ενθουσιώδες μπορώ να πω από τότε που ξεκίνησα να παίζω γιατί η οικογένειά μου, η μαμά, η σύζυγος και οι αδερφές μου επιτέλους με είδαν να για πρώτη φορά στο το μεγαλύτερο στάδιο που υπάρχει. Ένα συναίσθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ και για το οποίο θα είμαι πάντα ευγνώμων», είπε ο Ντε Σόουσα, ο οποίος είχε κατά μέσο όρο 11,6 πόντους και 6,8 ριμπάουντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 25 ετών, ο σέντερ του Άρη ήταν ένας από τους αρχηγούς της νεαρής ομάδας της Αγκόλα. Και βοήθησε τη χώρα να προκριθεί στο Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά του καλοκαιριού.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτή την εμπειρία ήταν η ίδια η εμπειρία και πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια εξαιρετική σχέση με την ομάδα σου για να πετύχεις μεγαλύτερα πράγματα σε αυτό το παιχνίδι», είπε.

Το καλοκαίρι βρήκε τον Ντε Σόουσα να επιστρέφει στην Αγκόλα για πρώτη φορά από το 2018 - όταν ήταν μόλις 20 ετών.

«Είναι πάντα υπέροχο συναίσθημα και χαρά να επιστρέφεις σπίτι. Μου έλειψε η οικογένειά μου, μου έλειψε το φαγητό που φτιάχνει η μαμά μου και το ζεστό συναίσθημα της υποδοχής στην πατρίδα μου», θυμάται.

Συνολικά, τα πράγματα πάνε περίφημα για τον Σίλβιο Ντε Σόουσα.