Ο Τίλμαν, οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές της ΑΕΚ και το απαιτούμενο για να λειτουργήσει το μπάσκετ του Πλάθα

Τζάστιν Τίλμαν

Ο Τίλμαν, οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές της ΑΕΚ και το απαιτούμενο για να λειτουργήσει το μπάσκετ του Πλάθα

Χρήστος Τσάλτας 13:37 - 02.10.2023

Η ΑΕΚ διανύει τις τελευταίες μέρες της προετοιμασίας της ενόψει των επίσημων υποχρεώσεών της, με το φιλικό στο Μαρούσι να δείχνει σημαντικά πράγματα για το παιχνίδι που θέλει να φέρει στην ομάδα ο Ζοάν Πλάθα.

Το τελικό αποτέλεσμα λίγη σημασία είχε στο φιλικό του Αμαρουσίου κόντρα στην ΑΕΚ. Οι δύο ομάδες έδωσαν το τελευταίο παιχνίδι προετοιμασίας, με τον Ζοάν Πλάθα να έχει την ευκαιρία, παρά τις απουσίες των Χατζηδάκη και Φλιώνη, να βγάζει συμπεράσματα για την αγωνιστική ετοιμότητα της ομάδας του, 6 μέρες πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, κόντρα στο Λαύριο (07/10, 17:15).

Οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν και καλές, αλλά και κακές στιγμές στο παιχνίδι του Αγίου Θωμά. Είχαν σκαμπανεβάσματα, κάτι που είναι λογικό για μια ομάδα με μια ντουζίνα (και πλέον) νέους παίκτες και με δεδομένο πως έχει νέα φιλοσοφία αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από την έλευση του Ισπανού κόουτς. Τι σημαίνει αυτό; Πως χρειάζεται χρόνος ακόμα για να μπορέσουν άπαντες να αφομοιώσουν όλα όσα θέλει ο προπονητής τους και η ομάδα να βρίσκεται στην ίδια σελίδα.

Στο κομμάτι της άμυνας δε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν και ο Πλάθα δούλεψε περισσότερο σε αυτό το σκέλος, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η Ένωση έχει ακόμα πολλή δουλειά για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αρκετές περιστροφές ήταν κακές στο Μαρούσι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανισορροπία και τον Ισπανό να βάζει τις φωνές στους παίκτες του. Στον τομέα της άμυνας η Ένωση θέλει δουλειά, όμως την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία πως το κενό θα καλυφθεί σύντομα και θα βγει η επιθυμητή εικόνα. Άλλωστε στην ΑΕΚ είναι πεπεισμένοι για το πλάνο τους.

Την ίδια ώρα αν κάτι έκανε τη διαφορά στην αναμέτρηση της Κυριακής ήταν ο Τζάστιν Τίλμαν και η ικανότητα της Ένωσης να βγάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά. Σε ένα παιχνίδι που ο Τζόρνταν ΜακΡέι δεν έκανε αισθητή την παρουσία του (5π), ο Τίλμαν ανέλαβε δράση και έδειξε να νιώθξει άνετα από νωρίς στο παρκέ. Είναι παίκτης που μπορεί να τελειώσει τις φάσεις με τον σωστό τρόπο, έχει εξαιρετική επαφή με το καλάθι, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να κερδίσει φάουλ από τον αντίπαλο.

Ο Αμερικανός έμοιαζε ασταμάτητος, δείγμα του πόσο καλά έχει δουλέψει στη διάρκεια της προετοιμασίας. Το γεγονός άλλωστε πως με την ίδια ευκολία μπορεί να παίξει τόσο στο 4, όσο και στο 5 αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ, καθώς στο πρόσωπό του έχει βρει τον παίκτη που θα λύνει το πρόβλημα του σκοραρίσματος κοντά στο καλάθι.

Στα προηγουμενα παιχνίδια βγήκε μπροστά ο ΜακΡέι, ο Κουζμίνσκας, ο Καμπενγκέλε. Στο τελευταίο φιλικό ήταν η σειρά του Τίλμαν. Το φετινό ρόστερ της ΑΕΚ διαθέτει ποιότητα και πολλές λύσεις σε κάθε θέση, που επιτρέπουν να υπάρχουν παραπάνω από ένας πρωταγωνιστές και να μην είναι το παιχνόιδι προσωποκεντρικό. Κάτι που καθιστά απρόβλεπτη την ομάδα και μια απειλή για κάθε αντίπαλο.

Για να φτάσει στο 100% η Ένωση είναι δεδομένο πως χρειάζεται χρόνο. Με δεδομένο πως τα επίσημα παιχνίδια ξεκινούν σε 5 μέρες μόνο με έναν τρόπο θα μπορεί να «κερδίζει» χρόνο η ομάδα για να φτάσει εκεί που θέλει, με νίκες. Όοσ κερδίζει θα «αγοράζει» χρόνο για να δουλέψει με ηρεμία και χωρίς την επιπλέον πίεση. Έτσι θα έρθουν όλοι οι παίκτες στην ίδια σελίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.