Ο Τζόε Ράγκλαντ στο Sportal: «Ακόμα θυμάμαι τα παιχνίδια κόντρα στον Σπανούλη...»

Ο Τζόε Ράγκλαντ στο Sportal

Ο Τζόε Ράγκλαντ στο Sportal: «Ακόμα θυμάμαι τα παιχνίδια κόντρα στον Σπανούλη...»

Χρήστος Τσάλτας 14:42 - 07.10.2023

Ο ρόλος του στο Περιστέρι, αυτά που περιμένει ο Βασίλης Σπανούλης από εκείνον και η νοοτροπία του. Ο Τζόε Ράγκλαντ ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στο Sportal ενόψει της νέας σεζόν και θυμάται τις αναμετρήσεις με τον Kill Bill στην Euroleague.

Έπειτα από μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν, όπου κατάφερε να φτάσει στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης, το Περιστέρι κρατάει τον πήχη ψηλά, στη δεύτερη σεζόν του Βασίλη Σπανούλη στην άκρη του πάγκου. H ομάδα των δυτικών προαστίων προχώρησε σε αρκετές και σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να κρατήσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας ψηλά.

Μία εξ αυτών ήταν και ένας παίκτης που την περασμένη σεζόν διεκδίκησε το βραβείο του MVP στο BCL. Ο Τζόε Ράγκλαντ έρχεται από εντυπωσιακή σεζόν στο Ισραήλ και μπήκε στη... μηχανή του Περιστερίου με σκοπό να συνεχίσει ό,τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να είναι ο ηγέτης του συνόλου και ο παίκτης που θα παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.

Η συνθήκη αυτή μόνο άγνωστη δεν είναι για τον ίδιο, καθώς τον ρόλο αυτό υπηρετεί σε όλα τα χρόνια της καριέρας του. Κάτι που θα κάνει και φέτος. «Πάντα αγκαλιάζω τον ρόλο του ηγέτη. Ξέρω ότι ως πόιντ γκαρντ πρέπει να είμαι εγώ εκείνος που θα βάλει όλα τα κομμάτια στη σωστή θέση για να πετύχουμε», ανέφερε μιλώντας στο Sportal, για να προσθέσει ότι «ο προπονητής μας είναι σπουδαίος ηγέτης και θέλω να μαθαίνω από εκείνον και να αναπτύσσομαι σαν παίκτης έστω κι αν είμαι 32 ετών. Όλα είναι πολύ καλά μέχρι στιγμής».

Στην 12η σεζόν της καριέρας του βρίσκεται σε ένα νέο περιβάλλον και για πρώτη φορά θα αγωνιστεί στη χώρα μας. Η προσαρμογή του όμως ήταν εύκολη στα νέα δεδομένα. «Όλα είναι πολύ καλά, η μετάβαση είναι ομαλή. Είχαμε μόνο 2 ήττες στα φιλικά, από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Στο πρώτο κομμάτι τα πήγαμε καλά, όσον αφορά τον ανταγωνισμό και το πώς θέλουμε να παρουσιάσουμε την ομάδα μας».

Σημαντικός παράγοντας για την απόφαση του Αμερικανού γκαρντ ήταν η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στην άκρη του πάγκου. Ενός ανθρώπου τον οποίο γνώρισε ως αθλητή πριν από αρκετά χρόνια.

«Έχω παίξει εναντίον του με την Αρμάνι Μιλάνο. Η προσέγγισή του στο παιχνίδι είναι εκπληκτική. Πάντα δείχνει έτοιμος να παίξει. Είναι θρύλος του μπάσκετ και δίνει μεγάλη βάση στο παιχνίδι», τόνισε για τον προπονητή του, πριν γυρίσει τον χρόνο πίσω και θυμηθεί τα δύο παιχνίδια στα οποία τον αντιμετώπισε με την Αρμάνι Μιλάνο.

«Θυμάμαι και τα 2 παιχνίδια εναντίον του. Στο πρώτο, στο ΣΕΦ, χάσαμε με 30 και παίξαμε χάλια. Στο δεύτερο, στο Μιλάνο, είχα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, αλλά και πάλι μας νικησαν. Το πρώτο παιχνίδι ήταν δύσκολο, εγώ ήμουν νέος και στο δεύτερο ήμουν καλύτερος. Μάλιστα είδα πρόσφατα το δεύτερο παιχνίδι σε βίντεο».

Τι είναι αυτό όμως, που περιμένει ο Kill Bill από τον ίδιο; Η απάντηση ήρθε αβίαστα. «Ο Σπανούλης από μένα περιμένει να είμαι ηγέτης, να είμαι η προέκτασή του στο παρκέ. Θέλει να ηγηθώ της ομάδας, να δώσω ενέργεια. Είναι κάτι που έκανα όλη την καριέρα μου, δεν είναι κάτι νέο».

Παρ' ότι νωρίς στη σεζόν το Περιστέρι φροντίζει να βάζει τις βάσεις ώστε να παρουσιάσει μια ομάδα συμπαγής και δυνατή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ξεκινάει μέσα από τις προπονήσεις, στις οποίες η ένταση είναι σε υψηλά επίπεδα.

«Δουλεύουμε σκληρά, έχουμε υψηλό IQ και έχουμε ταλέντο σε κάθε θέση. Η χημεία που έχουμε είναι ομαλή ως τώρα. Θα είναι μεγάλη σεζόν, δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Νπορούμε όπως κάθε μεγάλη ομάδα να πετύχουμε φέτος», εξήγησε, πριν σταθεί στο κομμάτι που θα τον γέμιζε με ικανοποίηση στο τέλος της σεζόν.

Ποιο είναι αυτό; «Ένας τίτλος φυσικά θα μας άφηνε ικανπποιημένους», όπως είπε, για να προσθέσε. «Θα θέλαμε να σοκάρουμε τον κόσμο να κερδίσουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Στο μυαλό μας θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πετυχημένοι και το πιστεύουμε. Έτσι θα έρθουν σπουδαία πράγματα για εμάς».

Το Περιστέρι έρχεται από ιστορική σεζόν, έχοντας τερματίσει τρίτο. Φέτος υπάρχει η πίεση της διατήρησης στα υψηλά πατώματα. Μια πίεση την οποία γνωρίζει καλά ο Αμερικανός γκαρντ και είναι έτοιμος να ανταποκριθεί. «Σε κάθε ομάδα που βρέθηκα υπήρχε πίεση για κάτι καλό, οπότε εγώ δεν μένω σε αυτό. Είναι κάτι νορμάλ για μένα. Όταν θες να είσαι πετυχημένος, κοιτάς ψηλά. Θέλουμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα στο BCL και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ως πλέι μέικερ και ως ηγέτης της ομάδας έχει την αποστολή να βάλει όλα τα κομμάτια στη σωστή θέση. Το επίπεδο δυσκολίας, δεφομένου και του ανταγωνισμού, είναι υψηλό, όμως εκείνος κάθε άλλο παρά άγνωστη θεωρεί αυτή τη διαδικασία.

«Είναι κάτι που έκανα όλη την καριέρα μου. Δεν σκέφτομαι την πίεση, αλλά το παιχνίδι και πώς θα το απολαύσω», ανέφερε επί του θέματος και πρόσθεσε «Είναι κάτι που κάνω σε όλη την καριέρα μου. Εστιάζω στο πώς θα βάλω όλα τα κομμάτια στη σωστή θέση. Η συνέπεια και η δουλειά που βάζεις θα είναι το κλειδί. Εγώ διαχειρίζομαι αυτή την πίεση όλη την καριέρα μου. Δεν είναι κάτι νέο».

Κλείνοντας την κουβέντα αναφέρθηκε στη νοοτροπία του και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει όχι μόνο τη σεζόν, αλλά και το παιχνίδι γενικότερα.

Το βάρος στους ώμους του είναι μεγάλο, όπως και το κίνητρο να αποδεικνύει πράγματα κάθε φορά στο παρκέ. «Πάντα μένω σταθερός στο παιχνίδι μου, είναι μέρος του δικού μου παιχνιδιού. Πάντα έχω κάτι να αποδείξω. Αν σκεφτώ ότι δεν έχω να αποδείξω κάτι ή έχω χάσει το κίνητρό μου, δεν θα παίζω. Λατρεύω το παιχνίδι, ζω και αναπνέω για το μπάσκετ. Μπαίνω στη 12η σεζόν μου και αυτός είναι ένας λόγος. Θέλω να είμαι συνεπής σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας και να βοηθήσω το Περιστέρι να πετύχει».