Ολυμπιακός και 2023: Η χρονιά των τίτλων στην Ελλάδα, της πίκρας του Κάουνας και των ατυχιών

Αγγελόπουλοι και Μπαρτζώκας

i

Αγγελόπουλοι και Μπαρτζώκας / © Intime

Ολυμπιακός και 2023: Η χρονιά των τίτλων στην Ελλάδα, της πίκρας του Κάουνας και των ατυχιών

Ο Ολυμπιακός έζησε πολλά το 2023 και το Sportal κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, θυμίζοντάς σας όλα όσα βίωσαν οι Ερυθρόλευκοι τη χρονιά που μας άφησε.

Το 2023 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε να είναι μυθική, όμως δεν έφτασε μέχρι τον τίτλο της Euroleague. Το καλοκαίρι μετά ήταν ιδιαίτερο, ενώ το πρώτο μισό της φετινής σεζόν ήταν (τουλάχιστον) παράξενο. Ας τα πάρουμε όμως με μια σειρά…

Κυριαρχία στην Euroleague, αλλά… Γιουλ!

Σάσα Βεζένκοφ © Intime

Ο Ολυμπιακός με την αυγή του 2023 συνέχισε να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Έκλεισε την κανονική διάρκεια της Euroleague ως πρώτος και στα πλέι οφς βρήκε μπροστά του το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε.

Οι Ερυθρόλευκοι εκεί ζορίστηκαν. Στο δεύτερο ματς είδαν τη Φενέρ να κάνει το 1-1, ο Σλούκας με μυθικό τρίποντο έκανε το 2-1, η σειρά επέστρεψε στο ΣΕΦ και εκεί, μαζί με τον κόσμο του, ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση για το Final 4 του Κάουνας.

Εκεί, όπως είχατε δει από τις… άπειρες συνδέσεις και ανταποκρίσεις του Sportal, οι Ερυθρόλευκοι παραλίγο να φτάσουν στην κορυφή. Το υπέρμετρο ταλέντο και η προσωπικότητα του Γιουλ όμως, μαζί με το… αντιμπάσκετ που έπαιξε στον τελικό η Ρεάλ, άλλαξαν τα δεδομένα και ο Ολυμπιακός γύρισε με άδεια χέρια από το Κάουνας.

23:17 - 21.05.2023

Το καλάθι-μαχαιριά του Γιουλ που χάρισε το τρόπαιο στην Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Σέρχιο Γιουλ είπε την τελευταία λέξη στον μεγάλο τελικό της Euroleague και με μεγάλο σουτ χάρισε τη νίκη στην Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στον Ολυμπιακό.

Απόλυτος κυρίαρχος στην Ελλάδα

Κώστας Παπανικολάου © Intime

Στην Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Στην Κρήτη θριάμβευσε και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου, χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίσει αντίσταση. Ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι και οι άλλες ομάδες που βρέθηκαν στο Ηράκλειο δεν μπορούσαν να σταματήσουν τους Ερυθρόλευκους και κάπως έτσι το 2023 ξεκίνησε με τίτλο.

Το ίδιο συνέβη και στους τελικούς της Basket League. Ο Ολυμπιακός, παρά τον τραυματισμό του Σάσα Βεζένκοφ, παρά τα όποια προβλήματα βγήκαν στην πορεία, ήταν αδύνατο να χάσει τον τίτλο. Και μόνο το ότι δεν κρίθηκε στο 3-0, θα πρέπει να αποτελεί παράσημο για τον Παναθηναϊκό της περασμένης σεζόν.

Το καλοκαίρι που έφερε τα πάνω κάτω

Και κάπου εκεί φτάνουμε στο καλοκαίρι των αλλαγών.

Ο Σάσα Βεζένκοφ αποφασίζει να δοκιμάσει στο ΝΒΑ. Οι Μπόλομποϊ και Μπλακ αποχωρούν και ο Κώστας Σλούκας επιλέγει, για πολλούς λόγους και με μπόλικο παρασκήνιο, να πάει απέναντι και να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Η επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ και του Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος γέμισαν αρχικά τον κόσμο με ενθουσιασμό. Το σίριαλ Μίροτιτς όμως δεν είχε επίσης καλή κατάληξη, με τον Μπαρτζώκα να επιλέγει την αναβάθμιση του Άλεκ Πίτερς και την απόκτηση του Λουκ Σίκμα. Το καλοκαίρι όμως στη συνέχεια έμοιαζε με… τρενάκι του τρόμου!

Ο Ναν ήταν στο πλάνο, όμως ήθελε να περιμένει το ΝΒΑ. Ο Μάικ Τζέιμς ήθελε να έρθει στον Ολυμπιακό και το σίριαλ κράτησε για μέρες, όμως η Μονακό δεν τον άφηνε. Κάπως έτσι τον Σεπτέμβριο ο Ολυμπιακός επέλεξε την περίπτωση του Ίγκι Μπραζντέικις.

Αρχίζει με τίτλο, συνεχίζει με ατυχίες...

Η σεζόν ξεκινάει με ακόμα έναν τίτλο, καθώς στη Ρόδο ο Ολυμπιακός θριάμβευσε στον τελικό και κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Η συνέχεια όμως ήταν γεμάτη δυσκολίες.

Έχοντας κάνει… μισή προετοιμασία, καθώς ο Ολυμπιακός είχε 7 διεθνείς, αλλά και θέματα τραυματισμών σε όλη την διάρκεια, η συνέχεια ήταν ζόρικη. Μόλις τον Δεκέμβριο μπόρεσε να έχει όλους τους παίκτες σε μια προπόνηση ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Στο ενδιάμεσο κινήθηκε στην αγορά και έκανε δικούς του τους Ναζ Μήτρου – Λονγκ και Φιλίπ Πετρούσεφ, οι οποίοι σταδιακά θα δώσουν ολοένα και περισσότερα πράγματα.

Πλέον, με το 2023 να αποτελεί παρελθόν, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 9-8 στην Euroleague και στο 11-1 στη Basket League, με τις ατυχίες να μην τον αφήνουν ούτε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, καθώς ο Τόμας Ουόκαπ γύρισε το πόδι του. Βέβαια θα μπορέσει να παίξει, όπως όλα δείχνουν στα ματς με Αρμάνι (2/1) και Μονακό (4/1), όμως το γεγονός πως ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου, υπήρξε ατυχία, είναι λογικό να κάνει τους φίλους των Πειραιωτών να αγανακτούν.

Όπως και να έχει, το 2023 ανήκει στο παρελθόν. Ήταν μια σεζόν όπου ο Ολυμπιακός έζησε μεγάλες στιγμές, κυριάρχησε στην Ελλάδα και έφτασε μια ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης. Το δεύτερο μισό της σεζόν όμως είναι διαφορετικό. Η ατυχίες δεν του επέτρεψαν να πάρει ανάσα και πλέον καλείται να κάνει το κάτι παραπάνω στο 2024, ώστε να πετύχει όσα θέλει. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Όμως στον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του… αρέσουν τα ζόρια.

Καλή σεζόν με υγεία!