Ο Ολυμπιακός με μειονέκτημα έδρας στα Playoffs της Euroleague: Δύο προκρίσεις κι ένας αποκλεισμός (vids)
i

© Intime

Ο Ολυμπιακός με μειονέκτημα έδρας στα Playoffs της Euroleague: Δύο προκρίσεις κι ένας αποκλεισμός (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:16 - 06.04.2024 / Ανανεώθηκε: 12:42 - 16.05.2024

Σχεδόν μία δεκαετία έχει να παίξει ο Ολυμπιακός χωρίς το αβαντάζ του ΣΕΦ στα Playoffs της Euroleague του 21ου αιώνα. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό (2014-15) είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα με 3-1 νίκες, ενώ κάτι ανάλογο έκανε το 2012 που τελικά κατέκτησε το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να αποκτήσει την τελευταία αγωνιστική της Euroleague το πλεονέκτημα έδρας για τα Play Offs. Η είσοδό του στην «εξάδα» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν είναι μία υπόθεση και μια θέση υπό διαπραγμάτευση, καθώς έχει πάρει εδώ και μέρες την πρόκριση. Μένει όμως, δούμε το τελικό του πλασάρισμα και κατ' επέκταση τον αντίπαλο που θα κληθεί να αποκλείσει, αν θέλει να βρεθεί στο Final Four του Βερολίνου.

Αυτή η κατάσταση θα καθοριστεί μετά το ματς με την Φενέρμπαχτσε (Παρασκευή 12 Απριλίου) και συνολικά την 34η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και αν οι «ερυθρόλευκοι» νικήσουν στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός χάσει στο ΟΑΚΑ από την Aλμπα Βερολίνου, τότε θα βγουν τέταρτοι. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν αβαντάζ έδρας στη συνάντηση με το Νο 5.

Τα τρία σενάρια που φέρνουν ντέρμπι «αιωνίων» στα Playoffs - Ποιος θα έχει το πλεονέκτημα έδρας σε κάθε ένα απ' αυτά
EUROLEAGUE

08:17 - 06.04.2024

Τα τρία σενάρια που φέρνουν ντέρμπι «αιωνίων» στα Playoffs - Ποιος θα έχει το πλεονέκτημα έδρας σε κάθε ένα απ' αυτά

Υπάρχουν τρία σενάρια που μπορεί να προκύψουν την τελευταία αγωνιστική και να οδηγήσουν σε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στα Playoffs της Euroleague. Και στα τρία θα πρέπει κατ' αρχάς οι «πράσινοι» να χάσουν από την Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ την 34η και τελευταία αγωνιστική, ενώ υπάρχει ακόμα και η περίπτωση οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν το πλεονέκτημα έδρας...

Οι πιο... ρεαλιστικές πιθανότητες όμως, συμφωνούν -κατά κάποιον τρόπο- πως ο Ολυμπιακός από την πέμπτη θέση της κατάταξης θα κληθεί να «σπάσει» έδρα για να βρεθεί στην τελική φάση και να διεκδικήσει το λαμπερό τρόπαιο.

Στη διαδρομή του στην Euroleague, με την διοικητική μορφή που την ξέρουμε σήμερα, δηλαδή από το 2000 και μετά, μόνο τρεις φορές έχει βρεθεί σε ανάλογη θέση και με αυτούς τους μη ευνοϊκούς όρους. Την τελευταία φορά πάντως, που κλήθηκε να κάνει το break και να προκριθεί στο Final Four δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα.

Στα Play Offs της σεζόν 2014-15 ξεκίνησε τη σειρά του κόντρα στην Μπαρτσελόνα με δύο ματς στη Βαρκελώνη. Έχασε στο πρώτο νίκησε στο δεύτερο και μετά επέστρεψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί δεν έκανε λάθος, κέρδισε και τα δύο ματς και... έφυγε για το Final Four.

Η... φόρα του τον βοήθησε να νικήσει στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με το κομβικό τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη 6'' πριν από το τέλος της αναμέτρησης που έκανε το σκορ 69-66 και η νίκη ήρθε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα με 70-68. Στον τελικό όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε τη νίκη και το κύπελλο στο... σπίτι της.

Με μειονέκτημα έδρας είχε προκριθεί και το 2012 ο Ολυμπιακός. Επίσης με 3-1, αυτή τη φορά κόντρα στην ιταλική Σιένα και λίγες μέρες αργότερα οι Πειραιώτες πήγαν στην Κωνσταντινούπολη για την τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και κατέκτησαν την κορυφή. Επικράτησαν στον ημιτελικό της Μπαρτσελόνα και στον τελικό της ΤΣΣΚΑ Μοσχας (62-61) με το θρυλικό πλέον, νικητήριο σουτ του Γιώργου Πρίντεζη.

Τη μόνη φορά λοιπόν, που ο Ολυμπιακός πήγε με μειονέκτημα έδρας στα Playoffs και αποκλείστηκε ήταν το 2014. Έφθασε τη σειρά με την Ρεάλ Μαδίτης στο πέμπτο και τελευταίο ματς, καθώς είχε χάσει τα δύο πρώτα στην Ισπανία, αλλά ισοφάρισε με διαδοχικές νίκες στο ΣΕΦ. Στην ώρα της κρίσης, δεν κατάφερε να αντέξει και ηττήθηκε με 83-69. Σε μία βραδιά που ο Σέρχιο Γιουλ έβαλε 20 πόντους, ο Ρούντι Φερνάντεθ 15 και στην Βασίλισσα αγωνίζονταν τότε και ο Νίκολα Μίροτιτς και ο Γιάννης Μπουρούσης.

🔴 Μπάγερν - Παναθηναϊκός 75-82: Άλωσε το BMW Park και αγκάλιασε το πλεονέκτημα

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!