Αν ήσουν ο Μπαρτζώκας, θα ήθελες τον Τζέιμς στον Ολυμπιακό;

Γιώργος Μπαρτζώκας και Μάικ Τζέιμς

i

©Intime

Αν ήσουν ο Μπαρτζώκας, θα ήθελες τον Τζέιμς στον Ολυμπιακό;

Νίκος Καλαμπάκας 22:22 - 06.08.2023 / Ανανεώθηκε: 23:00 - 06.08.2023

Οι φίλοι του Ολυμπιακού κινούνται στον... αστερισμό του Μάικ Τζέιμς και το Sportal θέτει το μεγάλο ερώτημα: Είναι ο γκαρντ από τις ΗΠΑ ο παίκτης που ψάχνει ο Μπαρτζώκας;

Ο Μάικ Τζέιμς βλέπει το όνομά του να κινείται γύρω από τον Ολυμπιακό και η μπασκετική Ευρώπη περιμένει με αγωνία να δει αν η καλύτερη ομάδα της περσινής regular season θα υπογράψει έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της Euroleague. Ο παίκτης της Μονακό είναι ένας σούπερ σταρ και τέτοιοι τύποι είναι ικανοί να αλλάξουν τις ισορροπίες σε όποια ομάδα κι αν πάνε. Το ερώτημα λοιπόν για τους ερυθρόλευκους είναι ένα και ξεκάθαρο: Μπορεί ο Αμερικάνος γκαρντ να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας του Πειραιά;

Εκρηκτικός, ατίθασος, ξεροκέφαλος και εγωιστής. Θα μπορούσαμε να μιλάμε απλά για τον χαρακτήρα του Μάικ Τζέιμς, όμως η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν και στοιχεία του παιχνιδιού του. Ο πόιντ γκαρντ της Μονακό φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με την έλευση του Κέμπα Ουόκερ στην ομάδα του, γεγονός που τον στρέφει να αναζητήσει τον νέο σταθμό της καριέρας του. Ο Ολυμπιακός ψάχνει έναν παίκτη που θα κάνει τη διαφορά στα γκαερντ και έτσι οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει και ρίχνουν... γέφυρες, προκειμένου να συνεργαστούν. Είναι όμως ο Τζέιμς ένας παίκτης που θα κολλούσε στα «θέλω» του Μπαρτζώκα;

Η καριέρα του έχει σημαδευτεί από πολλά καλάθια, αλλά και από το γεγονός ότι δεν ο χαρακτήρας του είναι λίγο... ιδιαίτερος. Δεν ντρέπεται να πει όσα σκέφτεται (Στο Final Four είχε κάνει δήλωση πριν τον τελικό ότι θέλει να χάσει ο Ολυμπιακός επειδή έχει τους χειρότερους οπαδούς), ενώ όταν κάτι δεν του αρέσει, έρχεται σε ρήξη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο παίκτης δεν είχε από πέρυσι τις καλύτερες σχέσεις με τον προπονητή της ομάδας του, Σάσα Ομπράντοβιτς, γεγονός που του είχε δημιουργήσει ενδοιασμούς για το αν πρέπει να ανανεώσει ή όχι με τη Μονακό.

Πρόκειται για έναν πολύ χαρισματικό παίκτη με ηγετικές ικανότητες. Σουτάρει με άνεση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανεβάσει τη στατιστική του και στις ασίστ , αλλά και στους πόντους. Την περσινή σεζόν είχε δώσει στην Euroleague 169 πάσες που μετατράπηκαν σε καλάθι, ενώ είχε σμειώσει 605 πόντους στην Ευρώπη, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα μοίρασε 219 ασίστ και σημείωσε 622 πόντους.

Αυτό δείχνει ότι έχει ωριμάσει στο παιχνίδι του, αφού πλέον δεν θέλει μια μπάλα μόνος του και κοιτάζει να αξιοποιήσει και τους συμπαίκτες του.

Η ατάκα του Σπανούλη και το timing με τον Ολυμπιακό

«Ο Σπανούλης το έθεσε πολύ σωστά όταν μίλησα μαζί του μέσα στη χρονιά. Μου είπε ότι για να βρεθώ εκεί που θα πρέπει να είμαι και να αναφέρεται το όνομά μου ανάμεσα στα ονόματα που πρέπει, χρειάζομαι να κερδίσω δύο τίτλους στην EuroLeague. Οπότε αυτό προσπαθώ να κάνω», είχε δηλώσει πριν το Final Four του Κάουνας ο Τζέιμς. Ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ του είχε πει ότι χωρίς τον τίτλο της Euroleague κανείς δεν θα τον θυμάται. Ο Τζέιμς το έχει βάλει καλά στο μυαλό του αυτό και επιθυμία του είναι να κατακτήσει την κορυφαία λίγκα στον κόσμο.

Στη Μονακό έχει ένα ρόστερ που του επιτρέπει να ονειρεύεται. Από την άλλη πλευρά, στον Ολυμπιακό θα βρει μια ομάδα - ρολόι κι έναν κόουτς που δύο τις δύο τελευταίες σεζόν έχει αναδειχθεί ο κορυφαίος της Euroleague.

Το θέμα είναι να καταφέρει να προσαρμοστεί στο μπάσκετ του Μπαρτζώκα. Να τιθασεύσει -όσο χρειάζεται- τον χαρακτήρα του και το παιχνίδι του. Να μπει σε διαδικασία να δημιουργεί περισσότερο για τους συμπαίκτες του παρά για τον εαυτό του και φυσικά, να καταφέρει να σπάσει το συμβόλαιό του με τη Μονακό.

Τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν είναι πολλά. Σας τα απαριθμήσαμε παραπάνω. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορείτε κι εσείς να απαντήσετε στο ερώτημα του τίτλου: Αν ήσουν ο Μπαρτζώκας, θα ήθελες τον Μάικ Τζέιμς στον Ολυμπιακό;