Αν ο Όστιν Ριβς είχε... βγει στο τηλέφωνο, τώρα θα έπαιζε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου
i

© photo by Ezra Acayan / Getty Images / Ideal Images

Αν ο Όστιν Ριβς είχε... βγει στο τηλέφωνο, τώρα θα έπαιζε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Γιώργος Γαβριλάκης 08:44 - 09.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:58 - 09.09.2023

Όταν ο κόουτς Γκόρντον Χέρμπερτ σκάρωνε το ρόστερ, μήνες πριν ξεκινήσει το Μουντομπάσκετ, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Αμερικανο με ρίζες από την Γερμανία, Όστιν Ριβς, για να τον κάνει διεθνή με τα Πάντσερ. Ο 25χρονος γκαρντ των Λέικερς ούτε καν που του απάντησε καθώς είχε προκύψει η επιλογή του απο τον εκλέκτορα των ΗΠΑ, Στιβ Κερ. Και τι κατάλαβε;

Πριν προκύψει η συμμετοχή του με την Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν καν κάνει την εντυπωσιακή σεζόν του με τους Λος Άντζελες Λέικερς, ο Όστιν Ριβς είχε συνδεθεί γενεαλογικά με την Γερμανία και αγωνιστικά με τα «Πάντσερ». 

Η Ομοσπονδία της χώρας είχε εντοπίσει κάποιες ρίζες της γιαγιάς του (από το σόι της μάνας του) από κάποιο χωριό της χώρας και διασταυρώνοντας τις πληροφορίες, διέκρινε ότι τα κριτήρια συμμετοχής με το εθνόσημο της Γερμανίας στο στήθος του καλύπτονται. Επικοινώνησαν μαζί του την πληροφορία αυτή, πριν το Eurobasket του 2022 και η απάντησή του ήταν κάτι σαν… «Καλή ιδέα. Με ενδιαφέρει! Κρατάτε με ενήμερο».

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία  είχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέρσι μια καταπληκτική πορεία μέχρι την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου και φέτος πριν ξεκινήσουν τον προγραμματισμό τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που τελειώνει την Κυριακή (10 Σεπτεμβρίου), θεώρησαν φρόνιμο να μιλήσουν με τον Ριβς για να δουν τις διαθέσεις του. Διότι από την πλευρά τους, εκτός του ότι ήταν εντυπωσιασμένοι με την παρουσία του στους Λέικερς (το ίδιο και οι Λέικερς), ένιωθαν πως με αυτόν στην έτσι κι αλλιώς δυνατή και γεμάτη με ντόπιους NBAers ομάδα τους (παίκτες όπως ο Ντένις Σρόεντερ, ο Φραντζ Βάγκνερ και ο αδελφός του Μο, αλλά και το Ντάνιελ Τάις) θα μπορούσαν να ονειρεύονται με ρεαλιστικές πιθανότητες το χρυσό μετάλλιο. 

Μόνο που κάθε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του κατέληγε στο ηχογραφημένο μήνυμα «ο συνδρομητής που καλέσατε δεν είναι διαθέσιμος», αφού πρώτα βέβαια είχαν προηγηθεί μερικά αναπάντητα «τουτ»

Μαλιστα ο Γκόρντον Χέρμπερτ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, είχε εκνευριστεί μαζί του, γιατί πέραν των κλήσεων και των μηνυμάτων που του είχε στείλει, είχε βάλει και τον Σρόεντερ, ο οποίος τότε ήταν συμπαίκτης του (τώρα ανήκει στους Τορόντο Ράπτορς) να τον παρακαλέσει απλώς να δώσει ένα σημάδι ζωής. Άλλωστε και να μην ήθελε να παίξει με την Γερμανία, δεν θα του έπαιρνε κανείς το κεφάλι. 

Η αλήθεια πάντως ήταν πως ο Ριβς είχε επικεντρωθεί στην επαγγελματική του καριέρα και ήταν τόσο αφοσιωμένος σε αυτή που δεν περίσσευε κάποιο κομμάτι του εαυτού του για να ασχοληθεί με μία χώρα που μάλλον θα δυσκολευόταν να βρει σε σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη. Και με τους Λέικερς τον ίδιο καιρό τα κατάφερνε υπέροχα. Είχε κερδίσει την εύνοια και τον σεβασμό του Λεμπρόν Τζέιμς, ο ρόλος του στην ομάδα ήταν αυτός του βασικού γκαρντ και η παρουσία του κομβική για την ομάδα που έφτασε στα Play Offs μεχρι τον τελικό της περιφέρειας, εκεί όπου αποκλείστηκε με 4-0 νίκες από τους μετέπειτα πρωταθλητές, Ντένβερ Νάγκετς

Ο Όστιν Ριβς ολοκλήρωσε τη σεζόν του με τρόπο που δεν είχε καν φανταστεί στο ξεκίνημα της καριέρας του και με στυλ που κανείς δεν είχε προβλέψει λίγους μήνες πριν, πόσο μάλλον στο Draft του 2021 που δεν τον επέλεξε κανείς. Είχε 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ μέσο όρο στη στατιστική του και με μεγάλη επιρροή σε όλες τις διαστάσεις του παιχνιδιού των Λιμνανθρώπων. 

Επιπλέον, τον Ιούλιο ήταν ένας περιζήτητος Free Agent, μιας και το διετές του συμβόλαιο ως undrafted rookie με τους Καλιφορνέζους εξέπνευσε. Οι Λέικερς εξ αρχής του έδωσαν να καταλάβει πως τον ήθελαν μαζί τους και πως ο ΛεΜπρόν δεν μπορούσε να σκεφτεί την ομάδα χωρίς αυτόν στο ρόστερ. Ταυτόχρονα του έδωσαν και 56 εκατομμύρια δολάρια για τέσσερα χρόνια και… έδωσαν τα χέρια. 

Τον ίδιο ακριβώς καιρό ο Στιβ Κερ, προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, αλλά και της εθνικής ομάδας, τον ενημέρωσε ότι τον υπολογίζει για την Team USA. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του δηλαδη, μιας και ο Ριβς γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1998 στη Νιούαρκ του Αρκάνσας. Τότε ήταν που η Γερμανία αποτέλεσε άγνωστη χώρα γι αυτόν. 

Την θυμήθηκε όμως, το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου του 2023, όταν στη Μανίλα των Φιλιππίνων έπαιξε αντιμέτωπος με την ομάδα που θα μπορούσε να αγωνίζεται, αλλα τελικά (και πιο φυσιολογικά) έγινε διεθνής με την ομάδα της δικής του χώρας. 

«Βαρύ» κλίμα στην Team USA: Τι έγινε στα αποδυτήρια των Αμερικανών μετά την ήττα-σοκ από τη Γερμανία
FIBA WORLD CUP

20:10 - 08.09.2023

«Βαρύ» κλίμα στην Team USA: Τι έγινε στα αποδυτήρια των Αμερικανών μετά την ήττα-σοκ από τη Γερμανία

H Team USA δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτυηση του χρυσού μεταλλίου, με την Γερμανία να της βάζει στοπ στον ημιτελικό, με τους παίκτες του Στιβ Κερ και όλα τα μέλη της αποστολής να «κλείνονται» στα αποδυτήρια, αλλά και στον εαυτό τους.

Άκουσε λοιπόν τον εθνικό ύμνο της Αμερικής κοιτώντας την αστερόεσσα σε στάση προσοχής, μετά ακουσε -ίσως για πρώτη του φορά- τον ύμνο της χώρας καταγωγής της γιαγιάς του και λίγο αργότερα η Γερμανία νίκησε τις ΗΠΑ και τις απέκλεισε από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κι αν ο Ριβς ήθελε το χρυσό μετάλλιο, μάλλον θα έπρεπε να είχε βγει στο τηλέφωνο όταν τον καλούσε ο κύριος Γκόρντον Χέρμπερτ.


Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.