Από την Μανίλα στην Οκινάουα και από εκεί στην Τζακάρτα - Οι πέντε Αρένες του Παγκοσμίου Κυπέλλου
i

© sportal.gr

Από την Μανίλα στην Οκινάουα και από εκεί στην Τζακάρτα - Οι πέντε Αρένες του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Γιώργος Γαβριλάκης 15:40 - 24.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:49 - 24.08.2023

Σε τρεις πόλεις και πέντε γήπεδα θα διεξαχθούν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα τρία από αυτά βρίσκονται στη Μανίλα των Φιλιππίνων και από ένα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και την Οκινάουα της Ιαπωνίας. Το Sportal σας παρουσιάζει τις πέντε... Αρένες που θα δοθούν οι παγκόσμιες «μάχες».

Στην αρχαία Ρώμη, υπό το αυτοκρατορικό καθεστώς, δύο ήταν οι λόγοι που άνθρωποι έμπαιναν στην αρένα ή harena, όπως αναφέρεται στα λατινικά. Είτε γιατί θεωρούνταν απειλή του κοινωνικού καθεστώτος -Χριστιανοί στη συντριπτική του πλειοψηφία- και τους άφηναν στο κέντρο της να κάνουν παρέα με πεινασμένα λιοντάρια, είτε γιατί απλώς χρωστούσαν χρήματα στο ρωμαϊκό δημόσιο ή τον πάτρωνα. 

Στον σύγχρονο κόσμο, στις Αρένες ανά τον πλανήτη, φιλοξενούνται όλα τα μεγάλα πολιτιστικά event. Συναυλίες, θεατρικά έργα και κάθε είδους θεάματα, ενώ Αρένες συνηθίζονται να ονομάζονται αρκετά από τα σύγχρονα γήπεδα του μπάσκετ. Όπως για παράδειγμα η υπερσύγχρονη και εντυπωσιακή Mall of Asia Arena, το μέρος δηλαδή από το οποίο θα ξεκινήσει την πορεία της η Εθνική ομάδα, αλλά και ολόκληρος ο όμιλός της, αποτελούμενος από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και τον πρώτο μας αντίπαλο, την Ιορδανία. Όπως και αρκετά από τα παιχνίδια του Group A και του Group B, που φιλοξενούνται επίσης στη Μανίλα. 

Τρεις... αρένες λοιπόν, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, εντάσσονται στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι συνδιοργανωτες Ιάπωνες και Ινδονήσιοι έχουν και εκείνοι τα αρχιτεκτονικά... καμάρια τους και εγκαταστάσεις πληρούν όλες της απαιτητικές προϋποθέσεις της Fiba. H Okinawua Arena και η Indonesia Arena. Οπότε, το Sportal σας παρουσιάζει τα πέντε γήπεδα που φορούν ήδη τα... καλά τους, καθώς το τουρνουά ξεκινά σε λίγες ώρες. Δηλαδή, το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου... 

Μανίλα, Φιλιππίνες

The Mall of Asia Arena

Στο τεράστιο εμπορικό πάγκο SM Mall of Asia, που βρίσκεται στη παραλιακή πλευρά της Μανίλας, εντάσσεται και δεσπόζει η Arena που θα φιλοξενήσει -μεταξύ άλλων- και τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, στον τρίτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Πρόκειται για ένα γήπεδο που έκανε εγκαίνια στις 21 Μαϊου του 2012, δηλαδή δύο χρόνια μετά από το ξεκίνημα της ανοικοδόμησής του. Παραμένει όμως, μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση και ένα γήπεδο που δεν πληροί απλώς τις προϋποθέσεις που θέτει η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενήσει αγώνες ΝΒΑ και ήδη εντός του διεξάγονται συναυλίες, θεατρικά και πολύ απαιτητικά event. 

Όσον αφορά στη διοργάνωση αγώνων μπάσκετ, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους αγώνες από τις κερκίδες έως και 20.000 θεατές και αναμένεται η The Mall of Asia Arena να γεμίσει από τους πρώτους κιόλας αγώνες, μιας και εκεί θα αγωνιστούν και τα αστέρια του ΝΒΑ που συνθέτουν την εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Araneta Coliseum

H ηλικία του είναι 65 ετών, αλλά το Araneta Coliseum, εκτός του ότι έχει ανακαινιστεί δύο φορές (το 1999 και το 2014), πάντα διέθετε χαρακτηριστικά που ήταν... μπροστά από την εποχή του. Ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1957, η κατασκευή του είχε ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα, ενώ το πρώτο event φιλοξενήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1960

Σε πλήρη έκτασή του μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 χιλιάδες θεατές για αγώνες και μέχρι 50.000 σε συναυλία. Η εγκατάσταση για τα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου περιορίζουν τη χωρητικότητα στις 14.500, αλλά πρόκειται για μία αρένα που εξυπηρετεί και λόγω της γεωγραφικής του θέση. Σε αντίθεση με την The Mall of Asia Arena, αυτή βρίσκεται στο μητροπολιτικό κέντρο και συγκεκριμένα στην Αρανέτα. Στην πιο πυκνοκατοικημένη μεριά της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων.   

Philippine Arena

Αν η The Mall Asia Arena είναι η πιο σύγχρονη κατασκευή της χώρας, όσον αφορά τα μέρη που φιλοξενούν αγώνες, τότε η Philippine Arena είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στον κόσμο και ο τίτλος αυτός έχει κατοχυρωθεί στο βιβλίο Guinness. Oπότε δεν υπάρχει αμφισβήτηση. 

Είναι το μεγαλύτερο όχι σε έκταση ή σε αξία, αλλά σε χωρητικότητα. Εντός του υπάρχουν 55.000 καθίσματα. Αυτή είναι η προδιαγραφή του και ίσως να μην γεμίσει ποτέ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά οι Φιλιππινέζοι είχαν μεγάλα σχέδια όταν ανοικοδομούσαν την Philippine Arena, γι' αυτό και το όνομά της συνδέεται με τη χώρα ολόκληρη. 

Οι εργασίες του γηπέδου ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαϊου του 2014, ενώ πρόκειται για μία σύμπραξη των Φιλιππίνων με τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Νοτίου Κορέας, την Hanwha Enginnering and Construction που από το 1952 δημιουργεί οικοδομήματα σε ολόκληρη την Ασία. 

Οκινάουα, Ιαπωνία

Okinawa Arena

O προγραμματισμός των Γιαπωνέζων για την δημιουργία ενός γηπέδου κορυφαίων προδιαγραφών στην Οκινάουα -με επίκεντρο το μπάσκετ, καθώς ήθελαν αυτό να είναι το... σπίτι της εθνικής ομάδας όποτε αυτή το χρειαζόταν- αλλά και της τοπικής ομάδας Ριουκίου Γκόλντεν Κινγκς-, ξεκίνησε το 2015. 

Το 2021 άνοιξε της πύλες του και η Ιαπωνία... πάνω του στήριξε όλη της τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ. Η Okinawa Arena μπορεί να εντάξει εντός της 10.000 φιλάθλους και όλη η οικοδομή εκτείνεται σε 26.200 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, δίπλα στο μεγαλύτερο πάρκο της Οκινάουα.   

Τζακάρτα, Ινδονησία 

Indonesia Arena

Το όνομα της χώρας ολόκληρης έδωσαν στο γήπεδο που βρίσκεται στο κέντρο της Τζακάρτα. Η Indonedia Arena είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει ως γήπεδο στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, αλλά και σε ολόκληρη την αχανή Ασία. 

Το Πανόραμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Οι όμιλοι και το πρόγραμμα των αγώνων
FIBA WORLD CUP

12:58 - 24.08.2023

Το Πανόραμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Οι όμιλοι και το πρόγραμμα των αγώνων

Η ώρα της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταφθάνει και το Sportal σας παρουσιάζει τους ομίλους, το καλεντάρι και το πρόγραμμα τηλεοπτικών μεταδόσεων για να μην χάσετε καμία μάχη της Εθνικής μας ομάδας, αλλά ολόκληρου του τουρνουά που ξεκινά στις 25 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023. Δηλαδή, πριν μερικές εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, εγκαινίασε επίσημα τις εγκαταστάσεις στις 7 Αυγούστου και με το... καλημέρα θα φιλοξενήσει ένα τουρνουά παγκοσμίων και γιγαντιαίων απαιτήσεων. 

Η Αρένα μπορεί να φιλοξενήσει 16.5000 θεατές, ενώ εκτός από μπάσκετ υπάρχει η προδιαγραφή για μετατροπές που μπορούν να το μετατρέψουν σε γήπεδο βόλεϊ, μπάντμινγκτον, ενώ είναι ιδανικό και για συναυλίες. 

Tags: