Η επιμονή του Άντριους και το δίλημμα του Ράντονιτς στον Παναθηναϊκό
i

Μάριους Γκριγκόνις / © Intime

Η επιμονή του Άντριους και το δίλημμα του Ράντονιτς στον Παναθηναϊκό

Πάρης Τσελεπίδης • 20:22 - 07.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς, από τη στιγμή που ο Άντριου Άντριους... βαραίνει το ρόστερ του Παναθηναϊκού και καταλαμβάνει θέση ξένου στις εγχώριες διοργανώσεις ερωτάται: Μάριους Γκριγκόνις ή Ματ Τόμας; Ιδού η απορία...

O Άντριου Άντριους είναι… ξεχασμένος κάπου στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου ακολουθεί το ατομικό του πρόγραμμα. Τον Αμερικανό γκαρντ, μόνο οι λογιστές του Παναθηναϊκού... τον θυμούνται και αυτό όταν έχει φθάσει η ημερομηνία για να εκταμιευθεί η δόση του συμβολαίου του.

O 30χρονος Αμερικανός γκαρντ ανήκει μόνο θεωρητικά στους «πράσινους», καθώς από αγωνιστικής πλευράς είναι ξεκάθαρο πως δεν υπολογίζεται από τον Μαυροβούνιο τεχνικό. Συνεχίζει όμως, τυπικά να στελεχώνει την ομάδα, καθώς δεν δέχεται να λύσει το συμβόλαιό του αν δεν εξοφληθεί για ολόκληρη τη χρονιά μαζί με το kick out και ταυτόχρονα καταλαμβάνει θέση ξένου στην ομάδα για τις εν Ελλάδι υποχρεώσες της. Για τα παιχνίδια της Basket League και του Final Eight του Κυπέλου Ελλάδος που πλησιάζε κάθε μέρα που περνάει ολοένα και περισσότερο.

Μάλιστα ο Άντριους, δεν δείχνει διατεθειμένος να τροποποιήσει τις απαιτήσεις του, με σκοπό να πάρει κάποιο μέρος των χρήματων του φετινού του συμβολαίου και να συνεχίσει την καριέρα του κάπου αλλού. Πολύ απλά γιατί τη στιγμή αυτή δεν μπορεί να πάει ούτε σε άλλη ομάδα της Euroleague αλλά ούτε και το Eurocup εκεί από όπου είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στο στόχαστρο της Μπουντούτσνοστ αλλά και της Μπρέσια.

Παιχνίδι κριτήριο η Βαλένθια

Ο Παναθηναϊκός πέραν από την παρουσία-απουσία του Άντριους προ ημερών ενισχύθηκε με την προσθήκη του Ματ Τόμας, ο οποίος ειδικά από τη στιγμή που ο Ματέους Πονίτκα δεν θα αγωνιστεί - λόγω τραυματισμού του διεθνή Πολωνού φόργουορντ - στο Final Eight του Κυπελλου (16-19 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης) οφείλει να προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο 28χρονος Αμερικανός σουτέρ αναμένεται να κάνει ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα στο ματς της 24ης αγωνιστικής της Euroleague με τη Βαλένθια στο ΟΑΚΑ την προσεχή Παρασκευή (10/2, 21:00), αλλά ο Ντέγιαν Ράντονιτς ουσιαστικά τον προετοιμάζει για την Κρήτη. Βέβαια, στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, έχει τη δυνατότητα ο Μαυροβούνιος τεχνικός του Παναθηναϊκού να τους χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες του.

Τι σημαίνει αυτό; Και τον Ματ Τόμας, που δηλώθηκε σήμερα (07/02) στην Euroleague έχοντας πάρει το Νο17, και τον Δημήτρη Αγραβάνη, που επίσης αποκτήθηκε προσφάτως από το Περιστέρι bwin και ακολούθως αποχώρησε ο Νίκος Χουγκάζ κάνοντας το αντιθετο δρομολόγιο με τη μορφή δανεισμού - και τον Μάριους Γκριγκόνις. Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν περιορισμοί ξένων σε αντίθεση με ότι ισχύει στη Basket League και κατ’ επέκταση και στο Κύπελλο και το Final Eight που έπεται. Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής Λιθουανός φόργουορντ δεν έχει δηλωθεί στην εφτάδα των ξένων.

Η εν Ελλάδι απόφαση

Άρα ο Ράντονιτς θα πρέπει να επιλέξει, βάσει λογικής και... ελληνικής πραγματικότητας, έναν εκ των Τόμας ή Γκριγκόνις. Καταρχήν ακόμη και για το παιχνίδι της Δευτέρας (13/02) με τον Προμηθέα Πατρών στο ΟΑΚΑ για την Basket League. Κάτι που αν συμβεί όμως θα ισοδυναμεί και με την πρώτη αλλαγή για τον Β΄ γύρο.

Στο ματς της Παρασκευής (10/02) με τη Βαλένθια, η ετοιμότητα και η αγωνιστική κατάσταση του Αμερικανού θα είναι ένα βασικό κριτήριο επιλογής. Όπως και το αν ο Γκριγκόνις θα προσθέσει μία ακόμη θετική εμφάνιση στην Euroleague όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Ακολούθως, τρεις μέρες μετά τη Βαλένθια, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα Πατρών (13/02) στο ΟΑΚΑ και εκεί θα φανεί η διάθεση επιλογής του προπονητή. Αν θα βάλει στο... ελληνικό του ρόστερ και στην εφτάδα των μη Ελλήνων τον Αμερικανό ή τον Λιθουανό φόργουορντ.

Όπως και να έχει όποιον από τους δύο και αν επιλέξει ο Ράντονιτς να αντικαταστήσει τον Πονίτκα όλα δείχνουνε πως στο Ηράκλειο θα ταξιδέψουνε και οι δύο για το Final Eight του Κυπέλλου. Πολύ απλά γιατί ακόμη και στη διάρκειά του μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή. Είτε πριν είτε μετά τον προημιτελικό της Παρασκευής (17/02, 19:15) με τον Κολοσσό Ρόδου εν όψει και του διαφαινόμενου ημιτελικού του Σαββάτου (18/02, 19:15). Εκεί όπου αντίπαλος θα είναι ο Ολυμπιακός ή ο Άρης με τους «ερυθρόλευκους» να έχουνε το προβάδισμα. Βέβαια αν συμβεί εκ νέου αλλαγή θα είναι η δεύτερη στη διάρκεια του Β΄ γύρου της Basket League.