Ο βασιλιάς της Ευρώπης επέστρεψε: Ο Παναθηναϊκός τσάκισε τη Μακάμπι και πάει Βερολίνο για το 7ο!

Ο βασιλιάς της Ευρώπης επέστρεψε: Ο Παναθηναϊκός τσάκισε τη Μακάμπι και πάει Βερολίνο για το 7ο!

Ηλίας Λαλιώτης 23:18 - 07.05.2024 / Ανανεώθηκε: 18:54 - 19.05.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στο Final Four της EuroLeague, επικρατώντας 81-72 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 5 με μεγάλη εμφάνιση του Κέντρικ Ναν, κομβικό τον Πάνο Καλαϊτζάκη και τον Κώστα Σλούκα νοκ άουτ από το ημίχρονο.

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην ελίτ της Ευρώπης!

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι εδώ!

Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι σε Final Four μετά από 12 χρόνια!

Οι «πράσινοι» μετά από μια συγκλονιστική σειρά τσάκισαν τη Μακάμπι στο Game 5 (81-72) πανηγυρίζοντας την πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου.

Και όλα αυτά χωρίς τον Κώστα Σλούκα ουσιαστικά στο δεύτερο ημίχρονο, λόγω τραυματισμού, αλλά με τον Κέντρικ Ναν να κάνει μια ακόμα μεγάλη εμφάνιση και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να έχει καθοριστική συμβολή.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε τον αγώνα με τους πέντε που είχε χρησιμοποιήσει και στο Game 4 στο Βελιγράδι, δηλαδή τους Σλούκα, Ναν, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Λεσόρ. Ο Κάτας με τη σειρά του έριξε στο παρκέ τον Ντι Μπαρτολομέο να πιέζει σε όλο το γήπεδο τον αρχηγό των «πράσινων», με στόχο να χαλάσει τη δημιουργία του Παναθηναϊκού. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, με τον Ισραηλινό να πετυχαίνει ένα δύσκολο τρίποντο στο ξεκίνημα και τους Μπράουν και Νίμπο να βρίσκουν εύκολους πόντους για το 4-9 της Μακάμπι μετά από σχεδόν 4 λεπτά.

Ο Αταμάν «έριξε» τον Γκραντ αντί του Σλούκα, το Τριφύλλι μείωσε προσωρινά σε 8-9 με τρίποντο του Παπαπέτρου, αλλά κάποιες βιαστικές επιλογές στην επίθεση εν συνεχεία, έδωσαν την ευκαιρία στους Ισραηλινούς να βρεθούν στο +7 (8-15) μετά από 6,5 λεπτά αγώνα. Ο Ντι Μπαρτολομέο συνέχισε να κάνει ζημιά από την περιφέρεια, ενώ ο Μπράουν δημιουργούσε άψογα (6 ασίστ στην πρώτη περίοδο), αλλά με τρίποντα των Ναν και Γκραντ, αλλά και τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να επιστρέφει στη δράση και να δίνει σκληράδα στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο -2 (19-21). Διάστημα που η Μακάμπι είχε 5 επιθετικά ριμπάουντ, 9 ασίστ για μόλις 1 λάθος (το έκανε στο τελευταίο λεπτό της περιόδου).

Οι «πράσινοι» προσπέρασαν για πρώτη φορά μετά το 2-0 με τρίποντο του Ναν στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά ο Μπλατ απάντησε με το ίδιο νόμισμα και οι Νίμπο και Ριβέρο βρήκαν εύκολα καλάθια κοντά στη ρακέτα για το 24-28. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να μπαίνει σε κάθε φάση παθιασμένα σε άμυνα κι επίθεση, απάντησε με σερί 5-0 για το νέο προσπέρασμα (29-28 στο 15'). Ο Λεσόρ βγήκε για πρώτη φορά για ανάσες, ενώ ο Ναν ακολούθησε λίγο μετά, με τον Σλούκα να πετυχαίνει ένα μεγάλο τρίποντο (32-30) μπαίνοντας στο τελευταίο 5λεπτο του ημιχρόνου. Ο Γάλλος σέντερ και ο Αμερικανός γκαρντ επέστρεψαν πολύ γρήγορα στο παρκέ, μιας και έγιναν εύκολα λάθη στην επίθεση. Στο 34-34 ο Παπαπέτρου έκανε λάθος επιλογή στον αιφνιδιασμό και η Μακάμπι «τιμώρησε» με τρίποντο στο τρανζίσιον και συνολικά 5 σερί πόντους για το 34-39. Ο Σλούκας με προσωπικό καλάθι κοντά στη ρακέτα και ασίστ για τρίποντο του Παπαπέτρου έφεραν ξανά το ντέρμπι στα ίσα στο τέλος του ημιχρόνου (41-41).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Κώστας Σλούκας ένιωσε ένα τράβηγμα στη γάμπα, με αποτέλεσμα να μην ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο. Έσφιξε ομως τα δόντια και μπήκε μετά από 4 λεπτά για να δοκιμάσει το πόδι του κι αγωνίστηκε για 5 λεπτά. Με ένα δικό του μεγάλο τρίποντο μάλιστα ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +3, αλλά με τον Λεσόρ να χάνει 6 σερί βολές, τον Νίμπο να βρίσκει εύκολους πόντους και τους Ντι Μπαρτολομέο και Μπλατ να μην έχουν άστοχη προσπάθεια από την περιφέρεια (5/5 τρίποντα σε εκείνο το σημείο) οι Ισραηλινοί διατηρούσαν το προβάδισμα. Ένα τριποντο του Ερνανγκόμεθ από τα 8,5 μέτρα και δύο βολές έφεραν ξανά το ματς στα ίσα (56-56), ενώ ο Αντετοκούνμπο με 2 βολές (σε 4 προσπάθειες) έδωσε προβάδισμα (58-56) στο τέλος της περιόδου.

Με τον Καλαϊτζάκη να βγάζει τρομερές άμυνες με το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου και να σκοράρει στον αιφνιδιασμό, αλλά και τον Ναν να πετυχαίνει τρίποντο από εξαιρετική ασίστ του Παπαπέτρου, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη φορά στο +8 (64-56) με 7 λεπτά να απομένουν για το τέλος. Ο Μπράουν βρήκε σκορ για τη Μακάμπι μετά από 4 λεπτά στην περίοδο και ο Σλούκας κουτσαίνοντας πέρασε ξανά στο παρκέ στο 34', αλλά δεν κατάφερε να μείνει παρά λίγα δευτερόλεπτα. Η άμυνα με τον Καλαϊτζάκη μπροστάρη «δάγκωνε» και τα επιθετικά ριμπάουντ έδωσαν στο Τριφύλλι διψήφια διαφορά, μπαίνοντας στο τελευταίο 5λεπτο (68-58). Ο Μπλατ μείωσε με τρίποντο, αλλά ο Ναν απάντησε με τον ίδιο τρόπο, 4 λεπτά από το τέλος. Η Μακάμπι δεν λύγιζε, ο Μπράουν πέτυχε δύο τρίποντα, ενδιάμεσα από ένα καλάθι του Ναν και μείωσε στους 6 (73-67), με 3 λεπτά να απομένουν. Ο Λεσόρ πέτυχε μεγάλο καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ και ο Μήτογλου έπαιξε αμυνάρα πάνω στον Κοέν με 2:24 από το τέλος.

MVP

Ο Κέντρικ Ναν κάλυψε και την απουσία του Κώστα Σλούκα στο δεύτερο ημίχρονο και με 26 πόντους και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Όταν ο Κώστας Σλούκας τραυματίστηκε στο ημίχρονο, όλα έμοιαζαν πολύ δύσκολα. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, όμως, ήταν εκεί, κομβικός, με τις άμυνές του για να δώσει ενέργεια και να ξεσηκώσει το ΟΑΚΑ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-21, 41-41, 58-56, 81-72

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ