Ο Μπράουν «σόκαρε» τον Παναθηναϊκό και η Μακάμπι έκανε το break στο ΟΑΚΑ

Ο Μπράουν «σόκαρε» τον Παναθηναϊκό και η Μακάμπι έκανε το break στο ΟΑΚΑ

Ηλίας Λαλιώτης 22:35 - 23.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:34 - 24.04.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πιάστηκε στον ύπνο, δεν έπαιξε άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση της EuroLeague και ο Μπράουν με μεγάλο καλάθι στα τελευταία δευτερόλεπτα έδωσε στη Μακάμπι τη νίκη (87-91) και προβάδισμα στη σειρά των playoffs της EuroLeague.

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε τη σειρά των playoffs της EuroLeague ο Παναθηναϊκός AKTOR.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήταν καλύτερη για 30 λεπτά, αλλά δεν μπόρεσε να «καθαρίσει» το ματς, με τους Ισραηλινούς να βάζουν μεγάλα καλάθια στην τέταρτη περίοδο αρχικά με τον Μπόνζι Κόλσον και εν τέλει με τον Λορένζο Μπράουν, ξεπερνώντας και τον τραυματισμό του Ουέιντ Μπόλντγουιν στο τελευταίο 5λεπτο για κάνουν το 0-1 στη σειρά (87-91).

Ρόλο έπαιξαν και τα λάθη στο τέλος των Κώστα Σλούκα (μεγάλη εμφάνιση μέχρι την τελευταία επίθεση με 12 πόντους και 13 ασίστ) και Κέντρικ Ναν, με τον Αμερικανό να χρεώνεται από νωρίς με φάουλ από τους διαιτητές και να τίθεται ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός AKTOR γκρέμισε το πλεονέκτημα για το οποίο είχε δουλέψει ολόκληρη τη σεζόν.

Πλέον, καλείται να φέρει τη σειρά στα ίσα την ερχόμενη Πέμπτη (25/4, 21:15) και να πάει την άλλη εβδομάδα στο Βελιγράδι για να κάνει μια τουλάχιστον νίκη, ώστε να ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε τον αγώνα με τους Σλούκα, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ, με τον αρχηγό του να πέφτει πάνω στον Μπράουν και τον Αμερικανό γκαρντ πάνω στον Μπόλντγουιν. Στο πρώτο 5λεπτο ο Κέντρικ Ναν με προσωπικές ενέργειες και διεισδύσεις οδήγησε επιθετικά τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Κοέν με 7 σερί πόντους έδωσε προβάδισμα στη Μακάμπι (9-12 στο 5').

Σε εκείνο το σημείο, μια απόφαση των Μπολντάουζερ και Γκαρσία να δώσει φάουλ του Αντετοκούνμπο για τρεις βολές στον Μπόλντγουιν, προκάλεσε την έκρηξη του Αταμάν και την τεχνική ποινή (14-19). Ο Σλούκας πήρε την... μπάγκετα και δημιούρησε 4 τρίποντα για Γκριγκόνις (3) και Μήτογλου, ενώ πέτυχε και 5 προσωπικούς πόντους, αλλά το πρόβλημα για τους «πράσινους» ήταν αμυντικό. Και κυρίως στο τρανζίσιον, αφού δεν μπορούσαν να ανακόψουν τις γρήγορες επίθεσεις (μέσα σε λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα σε πολλές περιπτώσεις). Το αποτέλεσμα ήταν οι Ισραηλινοί να κλείσουν το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ (25-26).

Η είσοδος των Γκραντ και Ερνανγκόμεθ και το σχήμα με τρεις γκαρντ (Βιλντόζα και Ναν οι άλλοι δύο) έφερε μεγαλύτερη πίεση αμυντικά, με την Μακάμπι να μένει για 3,5 λεπτά χωρίς εντός παιδιάς καλάθι και τον Παναθηναϊκό να φτάνει στο +7 (37-30). Για να πάρει το «όπλο» του ο Λούκα Βιλντόζα (είχε ήδη πετύχει ένα τρίποντο λίγο νωρίτερα) και με δύο ακόμα μακρινά σουτ να εκτοξεύσει σε διψήφιο αριθμό τη διαφορά (43-32 στο 15'). Το τρίτο φάουλ του Ναν, σε συνδυασμό με τα επιθετικά ριμπάουντ της Μακάμπι (10 στο πρώτο μέρος) και οι πόντοι που ήρθαν μέσω αυτών από Νίμπο και Κόλσον, κράτησαν τους Ισραηλινούς κοντά στο σκορ στο τέλος του 20λέπτου (50-42).

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη φορά στο +12 (56-44) με τον Σλούκα να σκοράρει μετά από κλέψιμο στον Μπράουν και δύο βολές του Γκριγκόνις εν συνεχεία. Η Μακάμπι επέστρεψε με τρίποντα από τους Κόλσον και Μπράουν (60-54 στο 25'), αλλά η τρομερή δημιουργία του Σλούκα προς Λεσόρ και Μήτογλου τον επανέφεραν στο +10 (64-54). Οι Ισραηλινοί, όμως, ήταν έτοιμοι να εκμεταλλευτούνκάθε αδράνεια στην άμυνα και με 5 σερί πόντους ανάγκασαν τον Αταμάν σε τάιμ άουτ. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν και στο -4 (67-63), αλλά με τους Αντετοκούνμπο και Καλαϊτζάκη να περνούν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός έβγαλε ενέργεια στην άμυνα και με δύο εντυπωσιακές τάπες (αυτή του Παναγιώτη ήταν η φάση του αγώνα) έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 70-63.

Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό AKTOR, καθώς μέσα σε μισό λεπτό ο Μπόλντγουιν πέτυχε 6 σερί πόντους με δύο φάουλ που μόνο κατά των πράσινων σφυρίζονται κι έκανε το Game 1 ντέρμπι. Ο Λεσόρ από τη δημιουργία του Σλούκα μονοπωλούσε τις φάσεις στην επίθεση, κρατώντας την ομάδα του οριακά μπροστά στο σκορ, αλλά ο ασταμάτητος Κόλσον με ένα μεγάλο τρίποντο, το οποίο ακολούθησε ένα ακόμα του Μπράουν έφεραν τους Ισραηλινούς στο +4 με 5 λεπτά να απομένουν (79-83).

Ο Γκραντ μείωσε σε 81-83 με 4 λεπτά να απομένουν, αλλά παρότι βγήκαν οι άμυνες για το επόμενο δίλεπτο, στην επίθεση ο Λεσόρ δεν τελείωσε τις φάσεις (σε μία του έγινε καθαρό φάουλ που δεν δόθηκε). Ο Αταμάν πέρασε τον Ναν των 4 φάουλ στο παρκέ, αλλά ένα λάθος του Αμερικανού οδήγησε στο 81-85 της Μακάμπι με τον Κόλσον, με 2:11 να απομένει. Η... κατάρα των βολών χτύπησε και τον Σλούκα (10 χαμένες σε εκείνο το σημείο), με τους φιλοξενούμενους να φτάνουν στο +5 (82-87) με τον Νίμπο. Ένα τρίποντο του Γκραντ κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό, η άμυνα βγήκε και ο Ναν στον αιφνιδιασμό ισοφάρισε 87-87 με 53 δεύτερα να απομένουν.

Ο Μπράουν έβαλε μεγάλο καλάθι για το 87-89, με τον Σλούκα να κάνει λάθος, τους πράσινους να καθυστερούν να κάνουν φάουλ και τον Νίμπο να καθαρίζει με 2-2 τη νίκη για τη Μακάμπι.

MVP

Τζος Νίμπο (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και Ουέιντ Μπόλντγουιν (15 πόντοι, 7 ασίστ) είχαν από 18 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, με τον πρώτο να κυριαρχεί στις ρακέτες και να κάνει ζημιά με τα 5 επιθετικά ριμπάουντ και τον δεύτερο να ξεκινά την ανατροπή στην τέταρτη περίοδο, πριν τραυματιστεί και αποχωρήσει.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Από τη μία το γεγονός ότι ο Κέντρικ Ναν φορτώθηκε με υπερβολικά -κατά κύριο λόγο- φάουλ και βγήκε εκτός αγώνα, από την άλλη το ξέσπασμα των Μπόνζι Κόλσον και Λορένζο Μπράουν στην τέταρτη περίοδο, με πολύ μεγάλα καλάθια.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-26, 50-42, 70-63, 87-91

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ:

Την Πέμπτη (25/4, 21:15) Παναθηναϊκος AKTOR και Μακάμπι ανανεώνουν το ραντεβού τους στο ΟΑΚΑ για το Game 2 της σειράς.