Προκρίθηκε στα playoffs μετά από 5 χρόνια ο Παναθηναϊκός - Τι θέλει για το πλεονέκτημα έδρας

Εργκίν Αταμάν

i

Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Προκρίθηκε στα playoffs μετά από 5 χρόνια ο Παναθηναϊκός - Τι θέλει για το πλεονέκτημα έδρας

Ηλίας Λαλιώτης 23:27 - 04.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:44 - 04.04.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR αγωνίζεται την Παρασκευή (5/4, 21:30) στο Μόναχο με την Μπάγερν, αλλά εξασφάλισε από το βράδυ της Πέμπτης και μαθηματικά την απευθείας πρόκριση στα playoffs της EuroLeague.

Ο πρώτος -λογικός- στόχος που είχαν θέσει όλοι στον Παναθηναϊκό AKTOR το περασμένο καλοκαίρι επετεύχθη και μαθηματικά το βράδυ της Πέμπτης (4/4).

Οι «πράσινοι» μετά από μια τριετία στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της EuroLeague βρίσκονται πλέον και επίσημα πίσω στην ελίτ όπου ανήκουν, μιας και εξασφάλισαν την παρουσία τους στα playoffs της διοργάνωσης μετά από 5 χρόνια και τη σεζόν 2018-19.

Τότε είχαν τερματίσει στην 6η θέση και αντιμετώπισαν την 3η Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία αποκλείστηκαν. Ακολούθησε η χρονιά του κορονοϊού, κατά την οποία ο Παναθηναϊκός όδευε εκ νέου στα playoffs (όπως και η Εφές του Αταμάν προς τον τίτλο με καταπληκτικό μπάσκετ), αλλά η σεζόν διεκόπη. Τις τρεις επόμενες το μπάτζετ έπεσε, μαζί και η ποιότητα.

Πώς κατάφερε όμως ο Παναθηναϊκός AKTOR να είναι από απόψε και μαθηματικά στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας; Χάρη στην ήττα της Μακάμπι Τελ Αβίβ από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, αφού στο τραβηγμένο σενάριο των δύο ηττών με Μπάγερν στο Μόναχο και Άλμπα στο ΟΑΚΑ, το Τριφύλλι θα είναι στη χειρότερη θέση έκτο στη βαθμολογία.

Τι θέλει ο Παναθηναϊκός για τη δεύτερη θέση και τι για το πλεονέκτημα έδρας

Βέβαια, στον Εργκίν Αταμάν και τους παίκτες του δεν αρκεί πλέον μια θέση στην εξάδα, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας. Κι ακόμα περισσότερο η δεύτερη θέση. Αυτή -ως γνωστόν- θα έρθει με δύο νίκες στα παιχνίδια που απομένουν απέναντι στις γερμανικές ομάδες.

Υπάρχουν όμως και δύο σενάρια που δίνουν στον Παναθηναϊκό AKTOR πλεονέκτημα έδρας ακόμα και με μία νίκη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει ένα από τα παρακάτω:

α) Να ηττηθεί η Μονακό την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της από την Μπάγερν Μονάχου, ή

β) Να ηττηθεί την Παρασκευή (5/4) η Φενέρμπαχτσε από την Αναντολού Εφές και στη συνέχεια να κερδίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική.

Το ποια θέση θα πάρει θα εξαρτηθεί κι από άλλα αποτελέσματα, ωστόσο, με ένα από τα δύο παραπάνω σενάρια, δεδομένα θα έχει μια θέση στην πρώτη τετράδα.

Το ιδανικό βέβαια κι αυτό που θα επιδιώξει ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι να κάνει το 2 στα 2 και να σφραγίσει χωρίς καμία βοήθεια τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης.