O Σιλβέν Φρανσίσκο είναι ένας... μικρός Σπανούλης (vids)

Σιλβέν Φρανσίσκο

i

© Intime

O Σιλβέν Φρανσίσκο είναι ένας... μικρός Σπανούλης (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:01 - 28.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:15 - 28.05.2023

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, μεγάλωσε στη Γαλλία, αγωνίστηκε στην Ισπανία, επέστρεψε στην Αμερική και κατέληξε στο Περιστέρι. Αυτή είναι η διαδρομή του Σιλβέν Φρανσίσκο και στη δυτική όχθη συνάντησε τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος του μετέφερε την εικόνα και ο 25χρονος γκαρντ από τη θεωρία πέρασε στην πράξη!

Πριν βάλει την υπογραφή του -στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022- στο συμβόλαιο που του προσέφερε το Περιστέρι, ο Σιλβέν Φρανσίσκο είχε προσπαθήσει να διεκδικήσει μία θέση στο ΝΒΑ. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ούτε μία υπέρμετρη φιλοδοξία εκ μέρους του. Μάλλον, κάτι σαν έναν εφικτό στόχο στο πλάνο της ζωής του, αν όχι μια προβολή του μέλλοντος. 

Όχι ότι ο «μαγικός πλανήτης» τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, αλλά αν το βάλει ως σκοπό δεν αποκλείεται να τα καταφέρει. Πάντως, στην τελευταία του προσπάθεια να βρεθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα, πέρσι το καλοκαίρι, δεν είχε κατορθώσει να πείσει τους Μιλγουόκι Μπακς να του δώσουν μία θέση στο τελικό τους ρόστερ, δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Έπαιξε με τα Ελάφια στο Summer League και μετά επέστρεψε στην Ευρώπη. Εκεί όπου είχε προηγηθεί μία καλή σεζόν του στην ισπανική Μανρέσα (10,6 πόντους και 3,3 ασίστ ανά αγώνα) σε μία πορεία που έφθασε μέχρι τον, χαμένο από την Γκραν Κανάρια, τελικό του Basketball Champions League

Τα καλοκαίρια του o Φρανσίσκο τα περνάει παραδοσιακά στις ΗΠΑ. Αν και Γάλλος με ρίζες από την Αγκόλα, ο 25χρονος γκαρντ έχει γεννηθεί στην Φλόριντα και είναι κάτοχος αμερικάνικης υπηκοότητας, ενώ στην άλλη άκρη του ατλαντικού μένουν αρκετοί συγγενείς του. Φίλοι, ξαδέλφια και θείες. Πιθανότατα εκεί θα επιστρέψει και φέτος για διακοπές, ξεκούραση και κανένα Summer League, αλλά μέχρι να φθάσει αυτή η στιγμή έχει αλλού το μυαλό του... 

Θέλει να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό από τον τελικό της Basket League και προς το παρόν έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε το Περιστέρι να είναι μέσα στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Η σειρά των ημιτελικών είναι στο 2-2 και τα πάντα θα ξεκαθαριστούν όταν οι δύο αντίμαχοι μπουν στο παρκέ του ΟΑΚΑ για το πέμπτο και τελευταίο ματς, την Τρίτη 30 Μαϊου στις 19:15. 

Στα τέσσερα παιχνίδια που έχουν προηγηθεί μεταξύ των δύο, ο Φρανσίσκο έχει μέσο όρο 17,5 πόντους με το ακαταμάχητο 73% στα δίποντα. Συγκεκριμένα ο γκαρντ με μπόι στα 188 εκατοστά έχει συνολικά 19/26 προσπάθειες, ενώ στο τέταρτο παιχνίδι είχε 5/5 τρίποντα. 

Με αυτή την επίδοση στα μακρινά σουτ ισοφάρισε το ρεκόρ της δεκαετίας στα Play Offs που κρατούσε από το 2018 ο Γιάνις Στρέλνιεκς, όταν αγωνιζόταν με τον Ολυμπιακό και συνάντησε στα ημιτελικά τον Προμηθέα. 

Αν βάλει κανείς στην συνολική μεγάλη εικόνα του Σιλβέν Φρανσίσκο όλες τις έντονες στιγμές που δημιούργησε στη φετινή σεζόν (τα triple-double του στο πρωτάθλημα, τους 33 πόντους του στον ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ), τότε εξηγείται το ενδιαφέρον ομάδων του πρώτου επιπέδου για την απόκτησή του. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Βαλένθια (μεταξύ άλλων) τον πλησίασαν, αλλά ήθελε να τιμήσει το Περιστέρι. 

Διότι, αυτή είναι η ομάδα που τον βοήθησε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Και το timing ήταν τέλειο γι' αυτόν. Υπό τις οδηγίες του κόουτς Βασίλη Σπανούλη δεν πήρε την εμπειρία του ως προπονητής. Πήρε όμως, μέρος της μαγείας από το πρόσφατο παρελθόν του Kill Bill, όταν διέλυε τις αντίπαλες άμυνες. Αυτό το χάρισμα το μεταβίβασε στον Φρανσίσκο και ο Γάλλος από τη θεωρεία πέρασε γρήγορα στην πράξη.