Βασίλης Σπανούλης VS Κώστας Σλούκας: Ομοιότητες και διαφορές

Βασίλης Σπανούλης και Κώστας Σλούκας

i

©Intime

Βασίλης Σπανούλης VS Κώστας Σλούκας: Ομοιότητες και διαφορές

Νίκος Καλαμπάκας 22:07 - 09.07.2023 / Ανανεώθηκε: 22:08 - 09.07.2023

Έχουν περάσει 13 χρόνια από τη ημέρα που ο Βασίλης Σπανούλης άφηνε τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» πλέον μπορούν να καυχιούνται ότι πλήρωσαν τους ερυθρόλευκους με το ίδιο νόμισμα, παίρνοντάς τους έναν από τους ηγέτες της ομάδας. Είναι όμως παρόμοιες οι δύο περιπτώσεις;

Ο Κώστας Σλούκας είναι και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού, σε μια μεταγραφή που σίγουρα τάραξε τα νερά της Euroleague. Ο Έλληνας γκαρντ πήρε την απόφαση να αλλάξει στρατόπεδο και να δοκιμάσει να κάνει στον Παναθηναϊκό, ό,τι έκανε ο Βασίλης Σπανούλης στον Ολυμπιακό, όταν με τη μεταγραφή του άλλαξε τις ισορροπίες στο ελληνικό μπάσκετ και επανέφερε τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας...

Είχαμε καιρό να ζήσουμε τόσο «καυτό» καλοκαίρι στα μεταγραφικά των δύο μεγάλων ομάδων του ελληνικού μπάσκετ. Η απόφαση του Ολυμπιακού το 2019 να εγκαταλείψει το ελληνικό πρωτάθλημα και του Παναθηναϊκού έναν χρόνο αργότερα να μειώσει το μπάτζετ του, είχαν... ατονίσει το ενδιαφέρον του κοινού για το άθλημα. Φυσικά και η κάψα πάντα υπήρχε, όμως τα καλοκαίρια μας είχαν αρχίσει να είναι μονότονα, χωρίς πολύ... ένταση στα μεταγραφικά θέματα. Μέχρι που ο Κώστας Σλούκας πήρε την απόφαση να δεχτεί την πρόταση των «πρασίνων» και να βάλει φωτιά σε μια περίοδο που η φλόγα ήταν ήδη αναμμένη και για τους δύο «αιώνιους αντιπάλους».

Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι ο Σλούκας μετακομίζει στον Παναθηναϊκό, τα social media γέμισαν με μπασκετικά θέματα. Και αναπόφευκτα, πολλοί μίλησαν για τον νέο «Σπανούλη». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε...

Έχουν περάσει 13 χρόνια, παρά κάτι.... ημέρες από την ώρα που ο Βασίλης Σπανούλης υπέγραφε στον Ολυμπιακό, αλλάζοντας τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Λαρισαίος γκαρντ, έχοντας ως στόχο να αλλάξει ομάδα προκειμένου να είναι αυτός ο απόλυτος πρωταγωνιστής, υπέγραψε για τρία χρόνια (αρχικά) στους ερυθρόλευκους και ξεκίνησε να γράφει ένα απίστευτο μπασκετικό παραμύθι, το οποίο κορυφώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στα χρόνια του κορωνοϊού με τρόπο άδοξο για το ειδικό βάρος του Kill Bill.

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιουλίου του 2010 όταν ο Ολυμπιακός στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ισπανία, ανακοίνωνε το νέο κεφάλαιο της ιστορίας του:

«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφεραν τότε οι ερυθρόλευκοι στην ανακοίνωσή τους.

O Βασίλης Σπανούλης στις πρώτες του μέρες στον Ολυμπιακό Intime

Μια κίνηση που σίγουρα είχε πειράξει τους φίλους του Παναθηναϊκού, ωστόσο 13 χρόνια μετά, οι φίλαθλοί του έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, επειδή έκαναν δικό τους έναν παίκτη κομβικό για τους αντιπάλους τους. Ο Κώστας Σλούκας ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή από τον άλλοτε συμπαίκτη του στο λιμάνι, ευελπιστώντας να πετύχει όσα και ο Kill Bill.

Οι ομοιότητες

- Τόσο ο Σπανούλης, όσο και ο Σλούκας, θεωρούσαν ότι δεν είχαν τον ρόλο που τους ταιριάζει. Ο πρώτος ήθελε να είναι πρώτο... βιολί σε μια ομάδα που διέθετε παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Γιασικεβίτσιους, ο Φώτσης και ο Μπατίστ. Όλοι τους είχαν γράψει στην Ευρωλίγκα τη δική τους ιστορία και θεωρούνταν «ιερά τοτέμ» στην ομάδα τους από τους φίλους της.

Ο Σλούκας ήταν μαζί με τον Βεζένκοφ και τον Παπανικολάου τα μεγάλα ονόματα στον Ολυμπιακό την τελευταία διετία, όμως είχε θέμα με τον ρόλο του (ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε). Έτσι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να τελειώσει το μεγάλο σίριαλ του καλοκαιριού γύρω από το όνομά του, υπογράφοντας στον Παναθηναϊκό.

- Μια ακόμα ομοιότητα είναι η κόντρα που φέρονται να είχαν και οι δύο με τους προπονητές τους. Ο Σπανούλης με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Σλούκας με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Η διαφωνία τους ήταν για τον ρόλο τους μέσα στην ομάδα, το χάσμα δεν γεφυρώθηκε ποτέ και έτσι αμφότεροι κατέληξαν στον αιώνιο αντίπαλο, προκειμένου να βρουν την ηρεμία τους και να πετύχουν τους στόχους τους.

Για να πάρει κάποιος μια τέτοια απόφαση πρέπει να έχει και το... θάρρος να το κάνει. Μιλάμε για παίκτες που μετακομίζουν σε ομάδες που οι οπαδοί της μιας μισούν τους άλλους, οπότε για να πει κάποιος το ναι σε μια τέτοια πρόταση, πρέπει να το λέει η καρδούλα του. Και όπως φαίνεται και οι δύο παίκτες διαθέτουν το ειδικό βάρος ώστε να αντέξουν την πίεση.

- Ένα ακόμα στοιχείο που είναι κοινό στις δύο μεταγραφές, είναι οι αντιδράσεις των οπαδών. Μπορεί να κάνει κάποιος χίλια καλά σε μια ομάδα, όμως με τον φανατισμό και την τοξικότητα που περιβάλει τον ελληνικό αθλητισμό, άπαντες θα θυμούνται για πάντα το ένα «άσχημο». Αυτό ισχύει απόλυτα στις δύο περιπτώσεις, αφού οι παίκτες αυτοί γνώρισαν πρωτόγνωρο μίσος από αυτούς που λίγες μέρες πριν τους αποθέωναν.

Οι διαφορές

- Όταν ο Βασίλης Σπανούλης μετακόμισε στον Πειραιά, ήταν 27 χρονών. Είχε μπροστά του ακόμα πολλά χρόνια καριέρας και είχε ως στόχο να αποδείξει ότι άξιζε αυτό που ζητούσε από τον Ομπράντοβιτς χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση. Υπέγραψε με χρήματα που θα μπορούσε να πάρει και στην πρώην του ομάδα και έβαλε πλώρη να κατακτήσει τα πάντα, όπως και τελικά έκανε.

Ο Κώστας Σλούκας δεν έθεσε ποτέ θέμα χρημάτων όμως στα 33 του βρήκε το καλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του. Σχεδόν διπλασίασε τις αποδοχές του και βρήκε στον Παναθηναϊκό ένα πολύ δελεαστικό πακέτο: Πολλά χρήματα, τον ρόλο του ηγέτη και την ευκαιρία να αποδείξει το πόσο σημαντικός ήταν για την παλιά του ομάδα και μπορεί να γίνει για τη νέα.

- Μια ακόμα σημαντική διαφορά ήταν ότι ο Βασίλης Σπανούλης παρά το γεγονός ότι είχε τις διαφωνίες του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν το επικοινώνησε ποτέ. Δεν αναφέρθηκε στον κόουτς του, δεν δημιούργησε θέμα και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της πρώην ομάδας του ήξερε ότι μιλούσε με τους ερυθρόλευκους, δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στον Παναθηναϊκό.

Ο Κώστας Σλούκας δεν λειτούργησε έτσι. Αντίθετα, την ώρα που ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την πρώην του ομάδα, άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Μπαρτζώκα, τονίζοντας ότι «Δεν έχω καταφέρει να εμπνεύσω τον ίδιο σεβασμό προς όλους», αναστατώνοντας τον οργανισμό. Οι συνέπειες αυτής της δήλωσης μπορεί ακόμα να μην έχουν φανεί, όμως στο μέλλον δεν αποκλείεται αν η ομάδα του Πειραιά δεν έχει την ίδια πορεία, να «βαρύνει» τον κόουτς!

Συμπερασματικά, οι δύο περιπτώσεις είναι τόσο ίδιες, αλλά παράλληλα έχουν και διαφορές. Μιλάμε για δύο παίκτες με τεράστια προσφορά στις ομάδες που αγωνίστηκαν και μια καριέρα αξιοζήλευτη. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει ήδη δικαιωθεί για την απόφαση που πήρε το 2010, αφού στη συνέχεια κατέκτησε δύο ευρωπαϊκά με τον Ολυμπιακό και ήταν και στα δύο ο MVP των Final Four. Σε μερικά χρόνια, θα γνωρίζουμε αν αν και η περίπτωση του Σλούκα θα έχει την ίδια κατάληξη...