Τα «κλειδιά» που θα δώσουν την πρόκριση στο ζευγάρι Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός

i

Photo by Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Τα «κλειδιά» που θα δώσουν την πρόκριση στο ζευγάρι Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός

Νίκος Καλαμπάκας 12:23 - 08.05.2024 / Ανανεώθηκε: 20:52 - 19.05.2024

Τα στοιχεία που θα δώσουν την πρόκριση στο ζευγάρι του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπακός θα προσπαθήσει το βράδυ της Τετάρτης 8/5 να φύγει με τη νίκη από το Παλάου Μπλαουγκράνα και το Sportal καταγράφει τα «κλειδιά» της μεγάλης αναμέτρησης.

Η ιστορία τους φέτος, η κούραση των Καταλανών, η παράδοση που θέλει τους Ισπανούς νικητές και τα στατιστικά των δύο αντιπάλων.

Η μεγάλη ώρα του Ολυμπιακού στην Euroleague πλησιάζει, αφού οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν το μεσημέρι της Τρίτης 7/5 στο αεροπλάνο για Βαρκελώνη, προκειμένου μια μέρα αργότρα να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο Final 4 του Βερολίνου.

Διαβάστε στο Sportal τους παράγοντες που θα κρίνουν τον αγώνα.

1. Οι τραυματισμοί

Η Μπαρτσελόνα κατεβαίνει με πλήρη σύνθεση αφού ο Γκριμάο θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες του. Αμφίβολος για τον Ολυμπιακό είναι μόνο ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

2. Κούραση

Η Μπαρτσελόνα είναι σαφώς πιο κουρασμένη από τον Ολυμπιακό αφού ανάμεσα στους αγώνες της σειράς τους έχει παίξει και δύο ματς για το ισπανικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, την Κυριακή 5/5 είχε δύσκολο ματς εντός έδρας με την Γκραν Κανάρια που κρίθηκε στην παράταση. Συνολικά οι Καταλανοί σε 14 μέρες έχουν δώσει έξι αγώνες (4 με τον Ολυμπιακό, έναν με την Ανδόρα κι έναν με τη Γκραν Κανάρια). Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του δεν έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα κι έχει στραφεί αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Στη σειρά με την Μπάρτσα ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει χρησιμοποιήσει 14 παίκτες, ενώ ο Γκριμάου 12.

3. Οι αναμετρήσεις τους φέτος

Συνολικά 6 φορές έχουν συναντηθεί φέτος Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός. Στα playoffs το ρεκόρ τους είναι 2-2 ενώ στη regular season οι Καταλανοί μέτρησαν δύο νίκες.

4. Η παράδοση που είναι με τους γηπεδούχους

Ο Ντίλον Μπρουκς στο Sportal: «Θα ήθελα να παίξω στην Ευρώπη - Μπορεί να προκριθεί ο Ολυμπιακός» (vid)
SPORTAL ORIGINALS

14:35 - 03.05.2024

Ο Ντίλον Μπρουκς στο Sportal: «Θα ήθελα να παίξω στην Ευρώπη - Μπορεί να προκριθεί ο Ολυμπιακός» (vid)

Ο Ντίλον Μπρουκς των Χιούστον Ρόκετς βρέθηκε στο ΣΕΦ για το Game 4 του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα και η κάμερα του Sportal πρόλαβε να τον... ανακρίνει για λίγα λεπτά. Η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, το ενδεχόμενο να παίξει στην Ευρώπη, η σχέση του με τον Ναζ Μήτρου Λονγκ, η άμυνά του, αλλά και η πρόβλεψή του για το Game 5 της Βαρκελώνης.

Η ιστορία είναι με το μέρος της Μπάρτσα καθώς καμία φιλοξενούμενη ομάδα δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει έναν πέμπτο αγώνα play off. Πριν από ένα χρόνο, η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να χάσει το πλεονέκτημα από την Παρτίζαν, να βρεθεί στο 0-2, όμως επέστρεψε στη σειρά και τελικά πήρε το τρόπαιο.

Η Μπάρτσα έχει παίξει έξι προημιτελικά play off που έχουν φτάσει στον πέμπτο αγώνα τους και, όπως σηματοδοτεί αυτή η παράδοση, κέρδισε τα τέσσερα που κατέληξε να παίζει στο Παλάου (έναντι Μπάγερν Μονάχου το 2022, Ζενίτ Πετρούπολης το 2021, Παναθηναϊκός το 2013 και Τάου Κεράμικα το 2009) και έχασε τα δύο που έπαιξε εκτός έδρας (έναντι Αναντολού Εφές το 2019 και κόντρα στη Λοκομοτίβ Κουμπάν το 2016).

5. Τα σουτ εντός πεδιάς

Μουστάφα Φαλ Photo by Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Για να κερδίσει αυτή την Τετάρτη, η Μπάρτσα θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει το ποσοστό επιτυχίας του Ολυμπιακού σε σουτ δύο πόντων, εκεί που οι Πειραιώτες καταγράφουν το ποσοστό του 60,3% σε όλη τη σειρά (η Μπάρτσα παραμένει στο 44%).

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα αξιοποιούν πολύ καλά τις κατοχές τους σε μεγάλο βαθμό λόγω της καλής κυκλοφορίας της μπάλας τους μέχρι να βρουν καλή θέση βολής. Παράλληλα είναι απόλυτοι κυρίαρχοι μέσα στη ρακέτα. Η Μπάρτσα από την πλευρά της κυριαρχεί στο τρίποντο αν και χωρίς μεγάλο πλεονέκτημα (36,4% προς 34%).

Η Μπάρτσα αντισταθμίζει τη «φτωχότερη» ευστοχία της έχοντας περισσότερα σουτ χάρη στον καλύτερο έλεγχο της μπάλας και την υπεροχή της στα επιθετικά ριμπάουντ (13,2 προς 9,5).