Ταϊρέλ Τέρι: «Το μπάσκετ άρχισε να με καταστρέφει»
i

Ταϊρέλ Τέρι / © photo by John McCoy / Getty Images / Ideal Imagges

Ταϊρέλ Τέρι: «Το μπάσκετ άρχισε να με καταστρέφει»

Γιώργος Γαβριλάκης 10:45 - 17.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:45 - 17.12.2022

Στα 22 του χρόνια, το Νο 31 στο Ντραφτ του 2020 από τους Ντάλας Μάβερικς, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το άθλημα που αγάπησε γιατί όπως είπε… «το άγχος που μου δημιουργήθηκε με οδήγησε σε σκοτεινά μονοπάτια».

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια, τον δικό του τρόπο να διαχειριστεί συνθήκες, μεγάλες χαρές ή τεράστιες αποτυχίες. Για τον Τάιρελ Τέρι η συμμετοχή στο ΝΒΑ του δημιούργησε άγχος στην αρχή, πίεση στη συνέχεια και ψυχολογικά προβλήματα -που σωματοποιήθηκαν στη πορεία. 

Έζησε μία συνθήκη που άλλοι ονειρεύονταν. Στο Ντραφτ του 2020, οι Ντάλας Μάβερικς τον επέλεξαν στο Νο 31 έπειτα από μία χρονιά του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ο Τέρι έγινε επαγγελματίας πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια. 

Αγωνιστικά δεν βρήκε τον ρόλο του ως rookie στους Ντάλας Μάβερικς, ενώ ούτε πέρσι με τους Μέμφις Γκρίζλις μπόρεσε να διακριθεί. Το χάρισμά του στο μπάσκετ το… κατάπιε η ψυχολογική του κατάσταση, την οποία αποκάλυψε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ότι στα 22 του αποσύρεται από την ενεργό δράση. 

«Αποφάσισα να εγκαταλείψω το παιχνίδι που καθόρισε την ταυτότητά μου μέχρι σήμερα», έγραψε στο αποκαλυπτικό του post στο Instagram, για να εξηγήσει πως «παρά το γεγονός ότι έζησα πολύ σημαντικές στιγμής στο μπάσκετ, ταυτόχρονα έζησα τις πιο σκοτεινές της ζωής μου. Από το άγχος που μου δημιουργήθηκε έφθασα σε σημείο να δυσκολεύομαι ακόμα και να αναπνεύσω κανονικά. Το βάρος στο στήθος μου ήταν ασήκωτο. Είμαι ευγνώμων για όλους όσους με βοήθησαν, αλλά δεν είμαι σε θέση να συνεχίσω αυτή τη μάχη ως παίκτης. Έχω χάσει την αγάπη μου για το άθλημα. Στους περισσότερους ενδεχομένως να μείνω στο μυαλό ως αποτυχημένος, ως ένα ταλέντο που χαραμίστηκε. Δεν διαφωνώ γιατί για το μπάσκετ αυτό θα είμαι, αλλά υπάρχει εκεί έξω κάτι πολύ μεγαλύτερο, υπάρχει ένας απέραντος κόσμος και είμαι έτοιμος να τον εξερευνήσω και να δημιουργήσω την ταυτότητά μου έξω από το μπάσκετ».

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί πολλά παραδείγματα σαν αυτό του Ταϊρέλ Τέρι. Αρκετοί νεαροί (και όχι μόνο) που γίνονται σταρ σε μία βραδιά ή στην πορεία, αδυνατούν να διαχειριστούν τη ζωή και το βάρος που προκύπτει από τη δόξα, ακόμα και από το χρήμα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, σχεδόν γελοίο τη στιγμή που ένας αγρότης ή ένας βιομηχανικός εργάτης «ματώνει» για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά η ψυχική υγεία δεν έχει να κάνει με τη στατιστική, τις υπερβολές ή τα δεδομένα. Τα χρήματα ή την απουσία χρημάτων.