Το πλάνο που λειτούργησε στο ΣΕΦ για τον Παναθηναϊκό και τα δεδομένα του Game 2 στο ΟΑΚΑ

Ο Χρήστος Σερέλης

i

© Intime

Το πλάνο που λειτούργησε στο ΣΕΦ για τον Παναθηναϊκό και τα δεδομένα του Game 2 στο ΟΑΚΑ

Ηλίας Λαλιώτης 22:05 - 06.06.2023

Το σχέδιο του Χρήστου Σερέλη, που δούλεψε σε μεγάλο βαθμό για τον Παναθηναϊκό, στον πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό και οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν ενόψει του δεύτερου αγώνα στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός, σε αντίθεση με ότι πίστευε ο περισσότερος κόσμος, εμφανίστηκε άκρως ανταγωνιστικός στο πρώτο παιχνίδι των τελικών της Basket League με τον Ολυμπιακό και διεκδίκησε μέχρι την τελευταία φάση τη νίκη.

Οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν, έχοντας βέβαια πολλά παράπονα από τη διαιτησία και πλέον μπροστά τους υπάρχει το δεύτερο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ (8/6, 21:15), όπου θα ψάξουν την ισοφάριση της σειράς.

Έκανε κατάθεση ψυχής ο Παναθηναϊκός, αλλά τον «καθάρισαν» ξανά!

Έκανε κατάθεση ψυχής ο Παναθηναϊκός, αλλά τον «καθάρισαν» ξανά!

«Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε για πρώτη φορά (65-66) στα 2 λεπτά από το τέλος και η διαιτητική τριάδα ήξερε πλέον πως δεν μπορεί να αφήσει το ματς στα χέρια των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα. Και το πήρε στις... σφυρίχτρες της»! Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Τα δεδομένα, ωστόσο, παραμένουν τα ίδια. Οι Πειραιώτες είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς το Τριφύλλι στερείται των λύσεων και της ποιότητας που διαθέτουν οι αντίπαλοί τους. Τα προβλήματα για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη δεν λύθηκαν δια μαγείας και απαιτείται μια νέα υπερπροσπάθεια και κατάθεση ψυχής για να παρουσιαστεί το ίδιο μαχητική και να διεκδικήσει τη νίκη. Και φυσικά ένα ανάλογα επιτυχημένο πλάνο, που θα εφαρμοστεί με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο παρκέ.

Το αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού

Ο Έλληνας κόουτς είχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο στο ΣΕΦ. Κυρίως στο αμυντικό κομμάτι για να αντιμετωπίσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού και να περιορίσει το σπουδαιότερο επιθετικό του «όπλο», τον Σάσα Βεζένκοφ. Πώς το έκανε αυτό; Με ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή που είχε ο Βούλγαρος φόργουορντ από τον Δημήτρη Ιτούδη στις αναμετρήσεις των playoffs της Euroleague κόντρα στη Φενέρμπαχτσε.

Ο Παναθηναϊκός σε όλο το παιχνίδι έπαιζε overplay και deny τον Βεζένκοφ. Δηλαδή κάποιος παίκτης (είτε ο Μαντζούκας, είτε ο Ουίλιαμς, είτε ο Αγραβάνης) ακολουθούσε παντού τον Βούλγαρο, χωρίς αλλαγές στο μαρκάρισμα και προσπαθούσε να μην τον αφήσει να πάρει την μπάλα. Ακόμα και στην πρώτη περίοδο που σημείωσε 16 από τους 20 πόντους του, σκόραρε με ασυνήθιστο για αυτόν τρόπο, μετά από ντρίμπλα, σε δύσκολες προσπάθειες. Σε γενικές γραμμές αυτή η άμυνα δούλεψε, μιας και στις υπόλοιπες τρεις περιόδους ο Βεζένκοφ πέτυχε 4 πόντους με βολές.

Βεζένκοφ: «Για τον αμυντικό είναι η πιο εύκολη άμυνα να παίζει μονίμως πάνω μου» (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

23:42 - 04.06.2023

Βεζένκοφ: «Για τον αμυντικό είναι η πιο εύκολη άμυνα να παίζει μονίμως πάνω μου» (vid)

Διαβάστε τι είπε ο Σάσα Βεζένκοφ για την αγχωτική νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στον πρώτο τελικό της Basket League αλλά και για την άμυνα που τον παίζουν οι αντίπαλοί του.

Το επιθετικό πλάνο του Παναθηναϊκού

Στην επίθεση, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν το Spain pick n’ roll, το οποίο ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε αρκετά με δημιουργούς τους Πάρις Λι και Μάριους Γκριγκόνις. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και μάζεψε δύο φορές τις διαφορές που είχαν πάρει οι αντίπαλοί τους κι έφτασαν να προηγούνται. Ο Αμερικανός έπαιρνει το σκριν από τον σέντερ, ο Γκριγκόνις ξεκινούσε κάτω από το καλάθι και ή θα έκανε νέο σκριν στον ψηλό ή θα ανέβαινε διαγώνια στις 45 μοίρες για να πάρει το σουτ ή να στήσει νέο pick n’ roll.

Ο δεύτερος ήταν το σημάδεμα του Κώστα Σλούκα. Κάθε φορά που ο Έλληνας γκαρντ βρισκόταν στο παρκέ, ο προπονητής του Τριφυλλιού ζητούσε από τους παίκτες του να «χτυπήσουν» εκεί, είτε απευθείας με τον παίκτη που είχε απέναντί του, είτε μετά από σκριν για να βρεθεί με mis match ο Σλούκας κοντά στη ρακέτα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν δούλεψαν στην εντέλεια. Ο Παναθηναϊκός έχασε πολλά σουτ υπό καλές προϋποθέσεις (είχε 6/25 τρίποντα), ενώ αμυντικά δεν είχε αποτέλεσμα η απόφαση να δώσει το σουτ στον Ουόκαπ, δεν μπόρεσε να περιορίσει το pick n’ roll του Αμερικανού με τον Φαλ, ενώ απέτυχε να προστατεύσει σε κρίσιμα σημεία το αμυντικό ριμπάουντ, με τον Μπολομπόι να δίνει πολλές δεύτερες ευκαιρίες στην ομάδα του.

Στο ΟΑΚΑ σίγουρα θα δούμε κάποια από αυτά τα στοιχεία του πλάνου του Χρήστου Σερέλη να επαναλαμβάνονται, ενώ δεν πρέπει να αποκλείσουμε και την πιθανότητα να ετοιμάζει κι άλλες εκπλήξεις ο Έλληνας κόουτς, όπως μια άμυνα χώρου.