To απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ: 125 παίκτες εκτός ΗΠΑ, από 40 χώρες του πλανήτη
i

© photo by Dustin Bradford / Getty Images / Ideal Images

To απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ: 125 παίκτες εκτός ΗΠΑ, από 40 χώρες του πλανήτη

Γιώργος Γαβριλάκης 14:16 - 28.10.2023 / Ανανεώθηκε: 14:16 - 28.10.2023

Στις ΗΠΑ βρίσκονται για να εργαστούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του ΝΒΑ ως αστέρια του μπάσκετμπολ 125 παίκτες που έχουν γεννηθεί εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Νούμερο που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του «μαγικού πλανήτη» - Σαράντα χώρες εκπροσωπούνται, ενώ ο Καναδάς έχει τους περισσότερους και ακολουθεί η Γαλλία.

Μόνο η Ανταρκτική δεν έχει εκπρόσωπο στο ΝΒΑ. Και αυτό μάλλον γιατί δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι εκεί, παρά μόνο επιστήμονες που για μεγάλα διαστήματα βρίσκονται σε ερευνητικούς σταθμούς διάσπαρτοι στην παγωμένη ήπειρο. Από τις άλλες έξι ηπείρους του πλανήτη Γη όμως, υπάρχουν παίκτες που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα. 

Από την Αμερική είναι οι περισσότεροι, λόγω Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και λόγω του Καναδά, που εκπροσωπείται από τους περισσότερους παίκτες οποιασδήποτε χώρας εκτός φυσικά από τους... ντόπιους: 26 έρχονται από τη χώρα της Βορείου Αμερικής που κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ υπάρχουν και 14 Γάλλοι. 

Αυτές είναι οι δύο χώρες που έχουν τους περισσότερους NBAers που έχουν γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ, ενώ το ξεχωριστό στην όλη ιστορία είναι πως στη σεζόν 2023-24 λαμβάνουν μέρος συνολικά 125 διεθνής αθλητές από 40 χώρες του κόσμου και αυτή η καταγραφή αποτελεί ένα μεγάλο ρεκόρ για την ιστορία του «μαγικού πλανήτη». Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν περισσότεροι που μετακόμισαν εκεί για να παίξουν επαγγελματικό μπάσκετ. 

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που στο πρωτάθλημα ξεκινούν τουλάχιστον 120 διεθνείς παίκτες, αλλά ποτέ δεν ξεπερνούσαν τους 122 (σε αντίθεση με φέτος) ενώ είναι η 10η σερί σεζόν ο αριθμών των αθλητών που κατάγονται μακριά ή πολύ μακριά από τις ΗΠΑ είναι τριψήφιος. Επίσης και οι 30 ομάδες του πρωταθλήματος διαθέτουν τουλάχιστον έναν... τέτοιον! 

Ο Καναδάς είναι ο κυρίαρχος της λίστας (με 26 συμμετοχές), η Γαλλία ακολουθεί (14), ενώ τις πρώτες θέσεις της λίστας συμπληρώνουν η Αυστραλία (9 παίκτες), η Σερβία (7) και η Γερμανία (6). Η Νιγηρία και η Τουρκία έχει από πέντε. 

Είναι εντυπωσιακό επίσης, πως τρεις παίκτες εκτός ΗΠΑ και εκτός Αμερικής γενικότερα, έχουν κατακτήσει τα τελευταία πέντε βραβεία MVP. O Καμερουνέζος, Τζοέλ Εμπίντ, των Φιλαδέλφεια Σίξερς είναι ο πιο «φρέσκος» πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος, ενώ είχαν προηγηθεί ο Σέρβος, Νίκολα Γιόκιτς, των Ντένβερ Νάγκετς (2021-22, 2020-21), αλλά και οι δύο κατακτήσεις του... δικούς μας Γιάννη Αντετοκούνμπο (2019-20, 2018-19), που μαζί με τον αδελφό του Θανάση δημιουργούν το ελληνικό δίδυμο της λίγκας. 

Mόνο αυτός μπορεί! Το αδιανόητο τρίποντο του Λούκα Ντόντσιτς σε μία στιγμή... παραφροσύνης (vid)
NBA

09:42 - 28.10.2023

Mόνο αυτός μπορεί! Το αδιανόητο τρίποντο του Λούκα Ντόντσιτς σε μία στιγμή... παραφροσύνης (vid)

Οι Μάβερικς νίκησαν στο Ντάλας τους Μπρούκλιν Νετς και ο Λούκα Ντόντσιτς έβαλε 49 πόντους! Οι περισσότεροι εκ των οποίων ήρθαν με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά ένα τρίποντο που έκανε τη διαφορά, 23,9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, έμοιαζε παράλογο, αλλά τελικά ήταν εύστοχο.

Η λίστα είναι μακρά και με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς οι 15 εκ των 125 δεν αγωνίζονται απλώς, αλλά έχουν φθάσει μέχρι το All-Star επίπεδο (κάποια στιγμή στην καριέρα τους) και ανάμεσα σε αυτούς λογίζεται και ο Καϊρί Ίρβινγκ των Ντάλας Μάβερικς, από τη στιγμή που έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας

Οι υπόλοιποι και πέραν των Εμπίντ, Γιόκιτς και Αντετοκούνμπο είναι οι Λούκα Ντόντσιτς (Μάβερικς, Σλοβενία), Ρούντι Γκομέρ (Τίμπεργουλβς, Γαλλία), Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ (Θάντερ, Καναδάς), Αλ Χόρφορντ (Σέλτικς, Δομινικανή Δημοκρατία), Λάουρι Μάρκανεν (Τζαζ, Φινλανδία), Κρίσταπς Πορζίνγκις (Σέλτικς, Λετονία), Ντομάντας Σαμπόνις (Κινγκς, Λιθουανία), Πασκάλ Σιάκαμ (Ράπτορς, Καμερούν), Μπεν Σίμονς (Νετς, Αυστραλία), Νίκολα Βούτσεβιτς (Μπουλς, Μαυροβούνιο) και Άντριου Ουίγκινς (Ουόριορς, Καναδάς). 

Για την πλήρη λίστα των 125 παικτών από 40 χώρες και 6 ηπείρους πατήστε ΕΔΩ!