To βραβείο του ΜVP της κανονικής διάρκειας πήρε το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν
i

© Intime

To βραβείο του ΜVP της κανονικής διάρκειας πήρε το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν

Sportal newsroom 16:28 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 17:32 - 13.12.2022

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε την μετονομασία των ατομικών βραβείων, που δίνεται στο τέλος κάθε σεζόν, με τον MJ να βαφτίζει αυτό του πολυτιμότερου παίκτη - Νέο τρόπαιο στη λίστα αυτό του Clutch Player

Στο τέλος κάθε σεζόν, λίγο μετά την έναρξη των play off για την ακρίβεια, το ΝΒΑ μοιράζει τα βραβεία των ατομικών διακρίσεων. Το πιο λαμπερό απ’ όλα είναι αυτό του MVP, του πολυτιμότερου παίκτη δηλαδή της κανονικής διάρκειας. Αυτό που έχει πάρει δύο φορές ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (2018 και 2019) και ακολούθως άλλες δύο ο Νίκολα Τζόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς. 

Στο τέλος της φετινής σεζόν το βραβείο του καλύτερου παίκτη θα έχει στον τίτλο του το ονοματεπώνυμο του Μάικλ Τζόρνταν. Ο θρύλος του μπάσκετ, έχει κατακτήσει πέντε φορές στην καριέρα του το συγκεκριμένο τρόπαιο. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτός που το έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές, καθώς ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έχει ένα παραπάνω, επιλέχθηκε αυτός από τη λίγκα και κανείς βέβαια δεν έχει παράπονο. 

Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο βραβείο δεν είχε κάποιον ξεχωριστό τίτλο. Ήταν γνωστό απλώς ως βραβείο MVP. Στα καταστατικά της λίγκας πάντως, αναφερόταν μαζί με το όνομα του Μορίς Πόντολοφ, ο οποίος (Ρώσος με εβραϊκή καταγωγή) ήταν ο πρώτος κομισάριος στο ΝΒΑ.

Τα… βαφτίσια του ΝΒΑ συνεχίστηκαν και στα άλλα βραβεία της χρονιάς. Αυτό του καλύτερου αμυντικού πήρε το όνομα του Χακίμ Ολάζουον, o οποίος με τους Χιούστον Ρόκετς το έχει κατακτήσει δύο φορές και μάλιστα το 1994 έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που την ίδια χρονιά πήρε τον τίτλο του MVP της κανονικής διάρκειας, του καλύτερου αμυντικού και του MVP των τελικών. 

Ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος από φέτος θα παίρνει το αγαλματάκι με το όνομα του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν κορυφαίος rookie του 1960 (και τέσσερις φορές MVP), ενώ ο καλύτερος έκτος παίκτης θα συνδιάζεται με τον Τζον Χάβλιτσεκ, οκτώ φορές πρωταθλητής με τους Σέλτικς. Ο πιο βελτιωμένος της σεζόν θα παίρνει σπίτι του το βραβείο με το όνομα του Τζορτζ Μάικαν, θρύλου των Μινεάπολις Λέικερς, ενώ προστέθηκε στη λίστα και ένα νέο τρόπαιο. 

Πρόκειται για το Clutch Player, το οποίος εκπροσωπεί τον κορυφαίο παίκτη στα κρίσιμα λεπτά των οριακών παιχνιδιών. Τα τελευταία πέντε λεπτά των αγώνων που η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι πέντε ή λιγότεροι πόντοι ονομάζεται «Clutch Time». Με μια ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να το πούμε «κρίσιμη ώρα». Από το 1996 η στατιστική καταγράφει τους πόντους των παικτών σε αυτό το διάστημα. Πρώτος σκόρερ υπό αυτές τις συνθήκες είναι ο Κόμπι Μπράιαντ (2,369) με τον ΛεΜπρον Τζέιμς (2,338) να τον ακολουθεί. 

Το βραβείο πάντως δεν ονομάζεται ούτε Κόμπι, ούτε φυσικά ΛεΜπρον. Θα ονομάζεται Τζέρι Ουέστ, του θρύλου των Λέικερς που έχει δώσει τη φιγούρα του στο γνωστό άσπρο-μπλε σήμα του ΝΒΑ και ήταν γνωστός ως «Μr. Clutch».