Το «τρελό» καλοκαίρι των Σέρβων: Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας διέλυσαν τον ανταγωνισμό με τις μεταγραφές τους

Πάντερ, Ομπράντοβιτς - Ιβάνοβιτς, Τεόντοσιτς

i

@Sportal

Το «τρελό» καλοκαίρι των Σέρβων: Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας διέλυσαν τον ανταγωνισμό με τις μεταγραφές τους

Χρήστος Τσάλτας 11:02 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:29 - 14.09.2023

Αυτό το καλοκαίρι είχε δύο ομάδες στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας «τρέλαναν» τον κόσμο με τις κινήσεις τους και το Sportal παρουσιάζει όλα τα πεπραγμένα των ομάδων του Βελιγραδίου.

Η Euroleague της νέας σεζόν αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό στα πιο υψηλά επίπεδα από κάθε άλλη φορά. Η διοργάνωση της νέας σεζόν αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς πάνω από 10 ομάδες έχουν ενισχυθεί σημαντικά πλαεύοντας για μια θέση στα πλέι οφ της νέας σεζόν.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και οι δύο ομάδες του Βελιγραδίου. Από τη μία η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, από την άλλη ο Ερυθρός Αστέρας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οι δύο ομάδες που «κονταροχτυπήθηκαν» πολλάκις την περασμένη σεζόν, με τους «ασπρόμαυρους» να φτάνουν εν τέλει στην κατάκτηση της ABA Liga. Οι δύο ομάδες όμως ανέβασαν ακόμα περισσότερο τον πήχη το καλοκαίρι, με τις κινήσεις τους να είναι η μία πιο δυνατή από την άλλη.

Ο στόχος τους εξάλλου, είναι να φτάσουν στα πλέι οφ και να διεκδικήσουν μια θέση στο Final 4. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά, τι έκαναν οι δύο ομάδες του Βελιγραδίου τους μήνες που πέρασαν.

Η παραμονή του Πάντερ και ενίσχυση ΝΒΑ

Η περσινή σεζόν ήταν απόλυτα πετυχημένη για την Παρτίζαν, που έφτασε μια νίκη μακριά απο το Final 4, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα της ABA Liga, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια. Αυτή η συνθήκη, από μόνη της καθιστά τα πεπραγμένα της περασμένης σεζόν μια πολύ ωραία ιστορία για την ομάδα του Βελιγραδίου.

Έπειτα απ' όσα συνέβησαν ωστόσο η Παρτίζαν ανέβασε κατακόρυφα την αξία κομβικών παικτών της, οι οποίοι και αποχώρησαν. Ματίας Λεσόρ, Ντάντε Έξουμ, Γιαμ Μάνταρ, Ιωάννης Παπαπέτρου αποχώρησαν από το Βελιγράδι. Μια... ανάσα από την έξοδο βρέθηκε και ο Κέβιν Πάντερ. Όμως εκεί σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή των τελευταίων 20 ετών.

Η Παρτίζαν με κίνηση-ματ, λίγο πριν υπογράψει στην Μπαρτσελόνα και με την καθοριστική παρέμβαση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατάφερε να κρατήσει τον ηγέτη της για ακόμα μια σεζόν στο ρότερ της, χτίζοντας χύρω του το ρόστερ της νέας σεζόν. Στο οποίο έφερε ποιότητα από το ΝΒΑ.

Πι Τζέι Ντόζιερ και Φρανκ Καμίνσκι μετακόμισαν στο Βελιγράδι, για να δώσουν ποιότητα και εμπειρία, ενώ μαζί τους αποκτήθηκε και ο Ματέους Πονίτκα, που έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, με την Παρτίζαν να μην χάνει την ευκαιρία να τον κάνει δικό της.

Κι όλα αυτά σε ένα καλοκαίρι που οι «ασπρόμαυροι» είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Νίκολα Μίροτιτς, είχαν φτάσει μια ανάσα από τη μεγάλη μεταγραφή, όμως ο «Μίρο» άλλαξε στάση την τελευταία στιγμή και ακύρωσε το deal, μετακομίζοντας στην Αρμάνι Μιλάνο του Έτορε Μεσίνα.

Κοσμογονία στο Mali Kalemegdan και κερασάκι στην τούρτα Μπιέλιτσα

Στην άλλη πλευρά της πόλης η κινητικότητα ήταν ακόμα πιο έντονη. Διότι ο Ερυθρός Αστέρας έκανε την μία σπουδαία κίνηση μετά την άλλη αυτό το καλοκαίρι, κερδίζοντας -με διαφορά- το βραβείο της πρωταθιλήτριας των μεταγραφών το φετινό καλοκαίρι.

Η πρώτη κίνηση έδειξε και τις διαθέσεις των ιθυνόντων την ομάδα. Ο Μίλος Τεόντοσιτς άφησε την Μπολόνια, έπειτα από 4 χρόνια, για να φορέσει τα ερυθρόλευκα του Αστέρα. Μαζί του ακολούθησε και μια σειρά παικτών με τεράστια εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο.

Άνταμ Χάνγκα, Ρόκας Γκιεντράιτις, Σαμπάζ Νέιπιρ, Μάικ Τόμπι, Τζοέλ Μπολομπόι φόρεσαν τα ερυθρόλευκα, ενώ μαζί τους θα «ανταμώσει» και ο Μάρκο Σιμόνοβιτς, με τον Μαυροβούνιο άσο μα αφήνει το ΝΒΑ και τους Σικάγο Μπουλς, για χάρη του Αστέρα.

Οι άνθρωποι της ομάδας έριξαν κια μια... έξπυνη βόμβα, καθώς απέκτησαν τον Γιάγκο Ντος Σάντος, που αναδείχθηκε MVP των τελικών του γερμανικού πρωταθλήματος, οδηγώντας την Ουλμ στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ ήταν απο τους κορυφαίους της εθνικής Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήρθε με την απόκτηση ενός... δικού τους παιδιού. Αυτό γιατί ο Ερυθρός Αστέρας έκανε δικό του τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, που αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι να κάνει restart στην καριέρα του, για χάρη του Αστέρα. Σε μια κίνηση που ανέβασε κατακόρυφα το επίπεδο του ρόστερ.

Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας έσπασαν όλα τα κοντέρ αυτό το καλοκαίρι. Πρωταγωνίστησαν στα πιο μεγάλα μεταγραφικά σίριαλ του καλοκαιριού, τράβηξαν τα βλέμματα με τις κινήσεις τους και αναμένεται να φέρουν το κάτι παραπάνω σε μια διοργάνωση που αναμένεται πιο ανταγωνιστική από κάθε άλλη φορά.