To υπερθέαμα του Μονάχου και οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Μπάγερν (vids)

To υπερθέαμα του Μονάχου και οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Μπάγερν (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:59 - 30.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:06 - 30.09.2023

H Μπάγερν Μονάχου στην πρεμιέρα του γερμανικού πρωταθλήματος αντιμετώπισε και εν τέλει νίκησε την Μιτελντόιτσερ, αλλά το εντυπωσιακό δεν ήταν το αποτέλεσμα, ούτε ο αγωνιστικός ρυθμός. Τα βλέμματα όλων, στράφηκαν στο διαδραστικό παρκέ του BMW Park, που όπως η FIBA έχει εξηγήσει είναι το... μέλλον του αθλήματος!

Την εικόνα του μέλλοντος την έχει περιγράψει εδώ και καιρό η FIBA και μάλιστα, την παρουσίασε σε επίσημο αγώνα διεθνούς επιπέδου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών (U19) η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ παρουσίασε το νέο επίτευγμα της τεχνολογίας: Ένα γυάλινο διαδραστικό παρκέ με Led οθόνες, πάνω στο οποίο διαδραματίστηκαν οι προημιτελικοί της διοργάνωσης.

Τώρα, ήταν η σειρά της Μπάγερν Μονάχου να μπει στον φαντασμαγορικό κόσμο των οπτικοακουστικών μέσων, των ολογραμμάτων και των νέων τεχνολογιών. Ο βαυαρικός σύλλογος με τα μεγάλα όνειρα και το μεσοπρόθεσμο πλάνο που προβλέπει κυριαρχία της ομάδας ακόμα και στο επίπεδο της EuroLeague, έπαιξε πάνω σε ένα εντυπωσιακό παρκέ που δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση το ξύλινο πάτωμα στο οποίο εδώ και δεκαετίες διαδραματίζεται το παιχνίδι του μπάσκετμπολ παγκοσμίως. 

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν ήταν εντυπωσιακές, ενώ πέραν από το show, το ASB Glassfloor (όπως ονομάζεται) τελευταίας τεχνολογίας έχει και πρακτικές εφαρμογές. Πάνω του μπορούν να αναγραφούν στατιστικά, σχεδιαγράμματα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμα και αυτά που ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να σκεφτεί ή να οραματιστεί. Σίγουρα οι θεατές του συγκεκριμένου αγώνα, έμειναν με το στόμα ανοιχτό από το υπερθέαμα, ενώ παίκτες και προπονητές επίσης δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη νέα πραγματικότητα, που προς το παρόν γίνεται περισσότερο ως μία μορφή επίδειξης, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να καθιερωθεί. 

Ο φόργουορντ της Μπάγερν, Ελάιας Χάρις εξήγησε πως «όταν αρχικά είχα ενημερωθεί για το γυάλινο παρκέ, δεν ήμουν σίγουρος πως θα μπορούσε να γίνει παιχνίδι πάνω σε αυτό. Και πως ίσως να ήταν αποπροσανατολιστικό ή έστω να προβλημάτιζε τους παίκτες. Τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε πως «ήταν πραγματικά διασκεδαστικό και δεν επηρέασε καθόλου την ροή των πραγμάτων». Πάντως, ο Χάρις ήταν ο πρώτος παίκτης της Μπάγερν που χτύπησε τη μπάλα στο Glassfloor, αφού πριν την πρεμιέρα είχε επισκεφτεί την βαυβαρική εταιρία (ASB) που το παράγει.