«Θα πρέπει να του ζητήσετε συγγνώμη»: Ο... ταβερνιάρης που «σέρβιρε» τον τίτλο της Euroleague στην Ρεάλ Μαδρίτης

Τσους Ματέο

i

@ Intime

«Θα πρέπει να του ζητήσετε συγγνώμη»: Ο... ταβερνιάρης που «σέρβιρε» τον τίτλο της Euroleague στην Ρεάλ Μαδρίτης

Χρήστος Τσάλτας 10:00 - 22.05.2023 / Ανανεώθηκε: 10:00 - 22.05.2023

Μυρωδιάς, άσχετος, λίγος. Μερικές από τις λέξεις με τις οποίες τον «περιέγραψαν» οι ειδικοί. Την ώρα της κρίσης όμως, ο Τσους Ματέο έδωσε τις απαντήσεις του αθόρυβα και διακριτικά. Και για τους παίκτες του είναι ο άνθρωπος που όλοι οφείλουν να του ζητήσουν μια συγγνώμη.

Ο Έντι Ταβάρες βρισκόταν στη συνέντευξη Τύπου, ως ο MVP του Final 4 της Euroleague. Ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήριο λίγες στιγμές νωρίτερα είχε οδηγήσει την Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του 11ου ευρωπαϊκού τίτλου της ιστορίας της. Είχε «σκεπάσει» τα καλάθια και κέρδισε κατά κράτος κάθε μάχη κόντρα στον Μουσταφά Φαλ του Ολυμπιακού.

Ο Ταβάρες λοιπόν θα μπορούσε να μιλήσει για το μέταλλο και το winning mentality που κουβαλάει η φανέλα που φοράει και ο οργανισμός στον οποίο ανήκει. Αντ' αυτού όμως το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του στάθηκε στον άνθρωπο που καθόταν εκ δεξιών του στο πάνελ, τον Τσους Ματέο.

«Το άξιζε. Θα πρέπει να του ζητήσετε συγγνώμη επειδή του ασκήσατε τρομερή κριτική, είχατε πολλές αμφιβολίες γι αυτόν. Όλοι αναφέρατε τους προπονητές των άλλων ομάδων, αλλά ποτέ κανείς δεν ανέφερε εκείνον. Αναφέρατε πάντα την Ρεάλ Μαδρίτης. Έχουμε ένα αφεντικό και εκείνος είναι το αφεντικό, οπότε πρέπει να αναφέρετε την Ρεάλ Μαδρίτης και αυτόν κάθε φορά. Οπότε, αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια σε αυτόν γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν εδώ. Ήταν εκείνος που πίστευε σε εμάς από τον Αύγουστο ως τώρα. Το αξίζει περισσότερο από κάθε άλλον γιατί είναι ένας από τους καλύτερους τύπους που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Του αξίζουν συγχαρητήρια και εκεί πρέπει να του τα δώσετε. Το αξίζει».

Αυτό το μονόλεπτο... ξέσπασμα του γίγαντα της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μια απόδειξη του impact που είχε από την πρώτη στιγμή ο Τσους Ματέο στην ομάδα. Η αποχώρηση του Πάμπλο Λάσο το περασμένο καλοκαίρι σχολιάστηκε πολύ έντονα, αποτέλεσε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα προς συζήτηση στην μπασκετική Ευρώπη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η σκιά του Ισπανού προπονητή περιφερόταν πάνω από το WiZink Center σε κάθε ήττα ή κακή εμφάνιση της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ματέο επί της ουσίας είχε να διαχειριστεί αυτό που άφησε πίσω το πολύ πετυχημένο πέρασμα του Πάμπλο Λάσο, συν την κριτική των ισπανικών Media, που όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν δεν έχουν την τάση ή την διάθεση να χαριστούν σε κάποιον που σχετίζεται με την Ρεάλ Μαδρίτης. Πόσω μάλλον όταν εκείνος είναι ο head coach της ομάδας μπάσκετ.

Για τον Τσους Ματέο η φετινή σεζόν ήταν μια βουτιά σε πολύ βαθιά νερά. Από τον περασμένο Αύγουστο έως και σήμερα βίωνε την αμφισβήτηση. Κάτι που μπορεί να βιώσει κάθε προπονητής, ιδίως μιας ομάδας του βεληνεκούς της Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν η αμφισβήτηση όμως γίνεται απαξίωση, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Ουκ ολίγες φορές τα σχόλια που ακολουθούσαν τον Ισπανό κόουτς των Μαδριλένων ήταν υποτιμητικά για την αξία του. Ουδείς άλλωστε εστίαζε σε ένα πολύ απλό γεγονός: πως ο οργανισμός της Ρεάλ Μαδρίτης είχε επιλέξει τον Ματέο για αντί-Λάσο, όπως είχε δώσει το χρίσμα στον Πάμπλο Λάσο πριν από 12 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, το 2011. Μια κίνηση στρατηγικής από την Ρεάλ, η οποία την στήριξε ακόμα και όταν όλα έμοιαζαν να είναι εναντίον της. Και με τα χρόνια δικαιώθηκε.

Ο Λάσο χρειάστηκε να περιμένει 4 χρόνια ως head coach της Ρεάλ και να φύγει ηττημένος από 2 τελικούς για να φτάσει στην απόλυτη κορυφή στο Final 4 του 2015, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη. Ο Τσους Ματέο στην πρώτη του «γεμάτη» σεζόν ως πρώτος προπονητής σε ένα από τα πιο ιστορικά club της Ευρώπης κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Χωρίς να έχει βιώσει χαμένο τελικό, χωρίς να χρειάζεται να κάνει υπομονή μερικά χρόνια να... ψηθεί. Διότι είχε στα χέρια του μια «φουρνιά» γεμάτη με παίκτες-νικητές, που από την πρώτη στιγμή ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Και ακόμα και στο φίνις της σεζόν που αγωνίστηκε χωρίς 3 πολύ σημαντικά «όπλα» (Γιαμπουσέλε, Ντεκ, Πουαριέ) η Ρεάλ ήταν και πάλι εκεί. Με τον Εντιαγέ, τον Ουίλιαμς-Γκος και τον Κοζέρ στην πρώτη γραμμή.

Ο θρίαμβος στον μεγάλο τελικό της Euroleague απέναντι στον Ολυμπιακό, χάρη στο τεράστιο σουτ του Σέρχιο Γιουλ (ή αλλιώς... μανταρίνι) ολοκλήρωσε την πιο ωραία ιστορία. Διότι οι Μαδριλένοι γύρισαν από την «κόλαση» του 0-2 της σειράς κόντρα στην Παρτίζαν και με 5 διαδοχικές νίκες έφτασαν ως το τέλος του δρόμου πρωταθλητές.

Τα φώτα θα πέσουν στον Γιουλ, τον Ταβάρες, τον Ροντρίγκεθ, τον Ρούντι, τον Μούσα, τον Χεζόνια, τον Ουίλιαμς-Γκος. Όλοι αυτοί όμως θα δώσουν τα πιο μεγάλα credits στον άνθρωπο που έδωσε την καθοδήγηση, τον Τσους Ματέο. Που με τον δικό του τρόπο, με τη δουλειά και την επιμονή του έκλεισε το στόμα όσων των αμφισβητούσαν και τον απαξίωναν.

Αυτοί άλλωστε είναι που θα βγουν πλέον να τον αποθεώσουν. Διότι η ζωή στο τέλος δίνει τις δικές της «απαντήσεις» σε όλα τα επίπεδα!