Τυφώνας σαρώνει την Ιαπωνία και η FIBA ίσως χρειαστεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (vid)
i

© photo by Handout / Getty Images / Ideal Images

Τυφώνας σαρώνει την Ιαπωνία και η FIBA ίσως χρειαστεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:12 - 18.08.2023 / Ανανεώθηκε: 16:25 - 18.08.2023

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ιαπωνία ο τυφώνας «Λαν», που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του και κατευθύνεται προς την Οκινάουα. Αν φθάσει εκεί η FIBA θα αναγκαστεί να μεταφέρει τους ομίλους με έδρα τη συγκεκριμένη πόλη και υπάρχει ήδη πλάνο που προβλέπει τη μεταφορά της αγωνιστικής δράσης στην Μανίλα των Φιλιππίνων.

Ο τυφώνας που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, ονομάζεται «Λαν» και κατευθύνεται προς την Οκινάουα. Στο πέρασμά του έχει προκαλέσει καταστροφές και ένας πληθυσμός άνω των 300.000 κατοίκων βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Κάποιοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα χωριά και τις πόλεις τους, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν πως το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο θα απασχολήσει αρκετές μέρες ακόμα το νησί της Άπω Ανατολής. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει το πρόγραμμα και τον προγραμματισμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Στις 25 Αυγούστου ξεκινά το μεγάλο τουρνουά, που διοργανώνεται από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, αλλά και την Ιαπωνία. Μάλιστα, στην Οκινάουα έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες του Group E, στον οποίο μετέχουν οι διοργανωτές, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Αυστραλία, αλλά και του Group F με τη συμμετοχή της Σλοβενίας, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Γεωργίας και της Βενεζουέλας. 

Η FIBA ήδη έχει αρχίσει να καταστρώνει ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ο τυφώνας «Λαν» παραμείνει στην περιοχή τότε οι συγκεκριμένοι δύο όμιλοι θα μεταφερθούν στη Μανίλα των Φιλιππίνων, εκεί όπου θα αγωνιστεί και η εθνική μας ομάδα στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. 

«Υπάρχει μία μελέτη που κάνουμε στην περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο και ο Τυφώνας κάνει την εμφάνισή του στην Οκινάουα», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετμπολ των Φιλιππίνων, Αλ Πανλίλιο και εξήγησε πως «σε αυτή την περίπτωση θα μεταφέρουμε στη Μανίλα τα δύο γκρουπ και από μέρους μας είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες για το καλό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είμαστε σε συνεννόηση με τη FIBA, σχεδιάζουμε την κατάσταση και θα είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».