Ο νέος Σλούκας είναι Ισπανός, πρωταθλητής Γερμανίας και 19 ετών (vids)
i

© sportal.gr

Ο νέος Σλούκας είναι Ισπανός, πρωταθλητής Γερμανίας και 19 ετών (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:59 - 13.07.2023 / Ανανεώθηκε: 13:43 - 18.07.2023

Ο Χουάν Νούνιεθ πέρσι, λίγο μετά την ενηλικίωσή του, αποφάσισε να αφήσει την πόλη του και τη Ρεάλ Μαδρίτης για να δοκιμάσει τη τύχη του ως... πρωταγωνιστής. Στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Ουλμ και τώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν του στη Γερμανία, αλλά το ταλέντο του αντικατοπτρίζεται μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με μία πρώτη ματιά, ίσως και με μία δεύτερη, ένας μύωπας θεατής βλέποντάς τον να αγωνίζεται από μια κάποια απόσταση, θα μπορούσε να βάλει μέχρι και το χέρι του στη φωτιά ότι αυτός που παρακολουθεί είναι ο Κώστας Σλούκας. Και τότε θα... καιγόταν! 

Διότι, ο Χουάν Νούνιεθ, έχει τόσες πολλές ομοιότητες με τον 33χρονο Έλληνα γκαρντ, ο οποίος προσφάτως δημιούργησε έναν εκκωφαντικό θόρυβο με την απόφασή του από τον Ολυμπιακό να μεταφερθεί στον Παναθηναϊκό, που όχι μόνο είναι προφανές πως τον θαυμάζει και έχει μελετήσει διεξοδικά το παιχνίδι του, αλλά μέχρι και εμφανισιακά μοιάζουν. 

Κατ' αρχάς, είναι και οι δύο αριστερόχειρες, με το ίδιο ύψος και αγωνίζονται στην ίδια θέση -με πανομοιότυπο τρόπο και κοινά χαρίσματα. Ο ένας βέβαια, είναι... ακατέργαστος λόγω ηλικίας και ο άλλος αγωνίζεται σαν βετεράνος έχοντας βραβεία ανδρείας μετά από πολλές νικηφόρες μάχες. 

Και οι δύο, σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους, εκτελούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στο σουτ. Και από μακρινή και από μέση απόσταση. Και στατικά και μετά από μία, δύο ή και παραπάνω ντρίμπλες. Είναι αποφασιστικοί στο drive, θαρραλέοι, έξυπνοι και εμπνευσμένοι στην πάσα. Είναι επίσης μελαχρινοί, κοντοκουρεμένοι (με διαφορετικό χτένισμα), γοργοπόδαροι, με έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά.

Από την Μαδρίτη στην πόλη του Αϊνστάιν

Ο Νούνιες γεννήθηκε το 2004 στη Μαδρίτη και ο Σλουκας το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος, φέτος το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και μερικές ώρες αργότερα υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Ο νεαρός πέρσι το καλοκαίρι ενηλικιώθηκε και σχεδόν ταυτόχρονα βγήκε από την confort zone του. 

Άφησε τη γενέτειρά του και την Ρεάλ και βρέθηκε στην Ουλμ, την γερμανική πόλη που βρέχετε από τον ποταμό Δούναβη και είναι το μέρος που γεννήθηκε και εζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος που διατύπωσε (μεταξύ αλλων) την θεωρία της σχετικότητας. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η Ρεαλ ήθελε να επενδυσει στον Νούνιεθ και σιγα σιγα να τον αναβαθμίσει, μιας και οι παλιοσειρές της (ο Σέρχι, ο Γιουλ, ο Ρούντι) φθάνουν στο τελος της καριέρας τους. Ο ίδιος όμως, είχε άλλες βλέψεις και προσωπικές φιλοδοξίες. Ήθελε να παίξει... εδώ και τώρα! Βασικά, όχι απαραίτητα «εδώ» (δηλαδή στη Μαδρίτη), αλλά σίγουρα «τώρα». Ήθελε να πάρει την μπάλα στα χέρια του και να πρωταγωνιστήσει πάνω στο παρκέ. Ακόμα και στη ιδιοσυγκρασία του μοιάζει με τον Σλούκα. 

Πήρε την απόφασή του και την έκανε πράξη. Πριν υπογράψει στην Ουλμ, εγκαταλείποντας (προς το παρόν τουλάχιστον) την αγαπημένη ομάδα των παιδικών του χρόνων, είχε προηγηθεί το Eurobasket U20, αυτό που είχε προγραμματιστεί για το 2021, αλλά λόγω της... πανδημίας του Covid έγινε το 2022. Και παρά το γεγονός ότι στο τουρνουά έλαβαν μέρος παίκτες που βρίσκονταν λίγο πριν τα εικοστά τους γενέθλια, αυτός στα 18 του τους σάρωσε όλους. Έγινε ο νεότερος ΜVP της διοργάνωσης, ενώ οδήγησε την Ισπανία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου μετά τη νίκη της επί της Λιθουανίας στον τελικό που έγινε στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. 

Εντυπωσιακό κατόρθωμα για έναν νεαρό που έκανε αίσθηση σε ένα μεγάλο τουρνουά... μικρών εθνικών ομάδων, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί απαραίτητα εγγύηση για μία πορεία μέχρι την κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Νούνιεθ όμως, πηγαίνοντας στην Ουλμ για να παίξει στο Γερμανικό πρωτάθλημα και στο Eurocup έχοντας κομβικό ρόλο κατάφερε δύο πράγματα: α) Σε ατομικό επίπεδο να κάνει μεγάλη αίσθηση και β) να βάλει το δικό του... στυλ και ένα λιθαράκι στην ομαδική επιτυχία. 

Ο Ισπανός είχε 8,3 πόντους, 4,1 ασίστ, 3,3 ριμπάουντ και 1,2 κλεψίματα ανά αγώνα, σε μία απίστευτη ομαδική πορεία μέχρι την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος. Σε αυτή την επιτυχία ο Νούνιεθ ήταν κομβικός και αναντικατάστατος. Είχε ρόλο με 20 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, λίγο λιγότερα δηλαδή, απ' ότι είχε ο Σλούκας στον Ολυμπιακό και τώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερη από τις τρεις χρονιές της αρχικής συμφωνίας του με την Ουλμ. Όταν αυτή τελειώσει η Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να... παρακαλέσει για να τον πάρει πίσω, ενώ το όνομα και τα στοιχεία του είναι ήδη καταγεγραμμένα στα μπλοκ των scaout του ΝΒΑ για τα μελλοντικά Draft του «μαγικού πλανήτη». 

Ιθάν Αλμάνσα: To «next best thing» των Ισπανών είναι ήδη στις ΗΠΑ και τώρα σοκάρει όλο τον κόσμο (vids)
REST OF THE WORLD

14:31 - 02.07.2023

Ιθάν Αλμάνσα: To «next best thing» των Ισπανών είναι ήδη στις ΗΠΑ και τώρα σοκάρει όλο τον κόσμο (vids)

Μόλις έχει κλείσει τα 18 του, έχει ύψος 2.09 μέτρα και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 με την εθνική Ισπανίας. Ο Ιθάν Αλμάνσα, αγωνίζεται από πέρσι στις ΗΠΑ, τη νέα σεζόν θα εμφανιστεί στη G-League του ΝΒΑ και ο «μαγικός πλανήτης» αναμένει την εξέλιξή του και την παρουσία του στο Draft του 2024.

Προς το παρόν και πριν επιστρέψει στην Γερμανία για την προετοιμασία του συλλόγου του, έλαβε μέρος στο Eurobasket U20 που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά εκεί οι Ίβηρες δεν κατάφεραν με αυτόν στο παρκέ να προκριθούν στη φάση των «8» του τουρνουά, εκεί δηλαδή που έχει θέση η Εθνική μας και το βράδυ (13/7, 21:00, ΕΡΤ3) αντιμετωπίζει την Τουρκία με στόχο την τετράδα.