Ζαγκλής: «Η FIBA εξετάζει την επιστροφή της Ρωσίας και Λευκορωσίας στις διοργανώσεις της»

Ανδρέας Ζαγκλής

Ζαγκλής: «Η FIBA εξετάζει την επιστροφή της Ρωσίας και Λευκορωσίας στις διοργανώσεις της»

Sportal newsroom 19:43 - 03.03.2023 / Ανανεώθηκε: 19:46 - 03.03.2023

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τον Απρίλιο σε συνάντηση της FIBA θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψουν Ρωσία και Λευκορωσία στις διοργανώσεις της.

Την επιστροφή των ομάδων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις διοργανώσεις της FIBA προανήγγειλε ο ο Γενικός Γραμματέας της, Ανδρέας Ζαγκλής.

«Τον Νοέμβριο η FIBA επέκτεινε τα μέτρα που έχουν παρθεί ενάντια σε Ρώσους και Λευκορώσους έως το τέλος του Απριλίου, όταν και θα υπάρξει νέα συνάντηση στα γραφεία μας», τόνισε στην L' Equipe.

«Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία στο μπάσκετ. Το πρώτο είναι ότι είμαστε ομαδικό σπορ. Επίσης, το concept των νατουραλιζέ αθλητών δεν εφαρμίζεται άμεσα σε μια ομάδα. Χρειάζεται πολλή δουλειά και αυτό είναι κάτι που συζητάμε συνεχώς με την Ολυμπιακή Επιτροπή», συνέχισε.

«Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι για το μπάσκετ, τα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς ξεκινούν αρκετό καιρό πριν τη διοργάνωση. Για παράδειγμα, στο γυναικείο μπάσκετ οι προκρίσεις κρίνονται από το Eurobasket και οι δύο χώρες δεν συμμετέχουν. Αυτό είναι ένα θέμα και για την αντρική ομάδα της Λευκορωσίας.

Υπάρχει μια πιθανότητα να ανακοινώσουμε ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στο προ Ολυμπιακό τουρνουά, όμως η οριστική απόφαση θα παρθεί τον Απρίλιο».

Η FIBA έχει επιβάλλει ban σε Ρωσία και Λευκορωσία σε διεθνείς διοργανώσεις από τον Μάιο του 2022, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία!