«23 Απριλίου, βράδυ Κυριακής... Super League 2022-23, εσύ είσαι;»

«23 Απριλίου, βράδυ Κυριακής... Super League 2022-23, εσύ είσαι;»

Στέφανος Αβραμίδης 20:00 - 24.04.2023 / Ανανεώθηκε: 20:33 - 24.04.2023

Μέσα σε δύο και μόνο παιχνίδια, αυτά που έδωσαν μεταξύ τους οι "ΒΙG 4" στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ, ξεδιπλώθηκαν όλα ανεξαιρέτως τα χαρακτηριστικά τους, το πιο...αντιπροσωπευτικό τρίωρο της φετινής σεζόν συμπύκνωσε όλη την ιστορία του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος ever!

Είναι τόσο ενδιαφέρουσα, ανταγωνιστική, συναρπαστική έως και συγκλονιστική η φετινή Σούπερλίγκ που...σχεδόν δεν αντέχεται! Δεν αντέχεται από τον ίδιο τον «οργανισμό» του ελληνικού ποδοσφαίρου που ήταν μαθημένος αλλιώς! Όχι ακριβώς σε τεχνητή καταστολή αλλά σε κάτι σαν λειτουργία χαμηλής έντασης, από δύο, σπανιότερα, εώς μία, κατά κανόνα, ομάδα με βλέψεις, φιλοδοξίες και αποτελέσματα κορυφής είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια!

Αυτό ακριβώς το μοτίβο διελύθη στα εξ ων συνετέθη μέσα στη σεζόν, κούρσα για τέσσερις επί μακρόν, για τρεις μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, για δύο πλέον η τρέχουσα εκδοχή του πρωταθλήματος! Έχουν γίνει τόσα πολλά πρωτόγνωρα, σχεδόν ανήκουστα μέχρι πρότινος, κατά τη διάρκεια της κούρσας που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, που...διστάζουμε να τα πιστέψουμε! 

Τι να πρωτοθυμηθείς, τι να ανακαλέσεις και να επικαλεστείς, πού ακριβώς να εστιάσεις, τι να ξεχωρίσεις και να αναλύσεις αλήθεια; Τέσσερις ομάδες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, διεκδικήτριες μέχρι και ένα τόσο προχωρημένο σημείο της αγωνιστικής περιόδου δε μας έχει ξανασυμβεί, εύλογη η δυσκολία μας να το διαχειριστούμε!  Δυσκολία που, αν με ρωτάτε, δεν υφίσταται πλέον, φρόντισε γι΄αυτό η πέμπτη αγωνιστική των πλέι οφ! 

Έτσι όπως κύλησαν, και ολοκληρώθηκαν, τα παιχνίδια σε αυτή την τελευταία στροφή του πρώτου γύρου αυτής της ψυχοφθόρας διαδικασίας μας έδωσαν όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε! Εργαλεία για να εξηγήσουμε πώς ακριβώς είναι φτιαγμένες οι τέσσερις ομάδες κορυφής, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν!

Μέσα σε χονδρικά ένα τρίωρο, μέσα σε δύο και μόνο παιχνίδια, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός «αποκαλύφθηκαν» με τον πιο εύγλωττο και εντυπωσιακό τρόπο που θα μπορούσαν! Σα να στρίμωξαν όλα τους τα δομικά χαρακτηριστικά, τις αρετές αλλά και τα προβλήματα, τη νοοτροπία τους, την στρατηγική τους, όλο τους το ποδόσφαιρο σε ένα και μόνο βράδυ!

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε επίδειξη ικανοτήτων σε λειτουργική, άμεση και αποτελεσματική ανάπτυξη παιχνιδιού στο πρώτο ημίχρονο, επίδειξη αυτοθυσίας, αυταπάρνησης, ψυχοπνευματικής αντοχής και άρνησης ήττας στο δεύτερο! Άπλωσε, με λίγα λόγια, στο χορτάρι όλα τα στοιχεία που την έχουν φέρει στην κορυφή, στοιχεία που δημιουργήθηκαν και κατακτήθηκαν μέσα από συστηματική δουλειά από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Σέρβος προπονητής! 

Να δούμε λίγο τι - συνεχίζει να - συμβαίνει σε ροή αγώνα και πριν τις παρεμβάσεις του VAR;

Να δούμε λίγο τι - συνεχίζει να - συμβαίνει σε ροή αγώνα και πριν τις παρεμβάσεις του VAR;

Είναι κρίμα να κριθεί ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που το διεκδικούν δύο ομαδάρες, από τα λάθη των διαιτητών. Και πρέπει οι διαιτητές να αλλάξουν συμπεριφορά δίχως να περιμένουν το χέρι βοηθείας του VAR.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του «έπαθε» όλα όσα περιμένει κανείς να «πάθει» μια ομάδα με το έλλειμμα εμπειρίας και παραστάσεων αυτής του Λουτσέσκου, έκανε όλα όσα περιμένει κανείς να κάνει μια ομάδα με το ταλέντο, τη φρεσκάδα και την επιμονή αυτής του Λουτσέσκου! Με το χειροκρότημα-επιστέγασμα από το κοινό του να λέει όλη την ιστορία, εξαιρετική προσπάθεια που εκτιμήθηκε, προσπάθεια όμως χωρίς βαθμολογικό αποτέλεσμα, η κυνικότητα λείπει!

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ιδίως αλλά όχι μόνο στο πρώτο ημίχρονο, η ΑΕΚ μοιράστηκε μαζί μας το παιχνίδι-μοντέλο του Ματίας Αλμέιδα, κυριαρχική απέναντι στον Ολυμπιακό θα μπορούσε να είχε χτίσει ένα πολύ πιο ευρύ έως και τελειωτικό σκορ από το φτωχό 1-0 υπέρ της! Στο δεύτερο μέρος πλήρωσε, προσωρινά, γνωστές αδυναμίες της, επανήλθε σχετικά γρήγορα επενδύοντας σε σταθερές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων που έχει χτίσει με τον Αργεντινό στην άκρη του πάγκου και θριάμβευσε! 

Όσο για τον Ολυμπιακό, εμφανίστηκε ανήμπορος να προβάλλει, έστω, σθεναρή αντίσταση στα πρώτα 45' ψάχνοντας να βρει πατήματα και ταυτότητα! Ήταν ενεργητικός, πιεστικός και θαρραλέος από το 46' έως και το 65',  ήταν μπερδεμένος σε χορτάρι και πάγκο, με ποιότητα αλλά όχι και πιστότητα, στη συνέχεια, κάτι σαν ποδοσφαιρικό...καρδιογράφημα, συνεπής στην, από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, ασυνέπειά του!

Με την αντίδραση του «ερυθρόλευκου οργανισμού» στα τελευταία λεπτά απολύτως αντιπροσωπευτική της έλλειψης ψυχραιμίας με την οποία πορεύτηκε, και διαχειρίστηκε, και ποδοσφαιρικά όσα του συνέβησαν μέσα στη σεζόν! Τελευταίο κομμάτι, δυστυχώς, στο παζλ μιας βραδιάς που σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο ήταν καθηλωτική και ως τέτοια καλό θα ήταν να τη θυμόμαστε! 

Δυσκολεύομαι να εντοπίσω στο παρελθόν, κοντινό και απώτερο του πρωταθλήματός μας, δύο ματς που να έτρεξαν παράλληλα και να μας «είπαν» τόσα πολλά για το ποιες, και πώς ακριβώς, είναι οι ομάδες που το διεκδίκησαν, το διεκδικούν και θα το διεκδικήσουν μέχρι και το τέλος του! Αν στο μέλλον κάποιος σας ρωτήσει για τη φύση του ανταγωνισμού τη σεζόν 2022-23 μην πείτε τίποτα, δείξτε του τα ΠΑΟΚ -Παναθηναϊκός 1-2 και Ολυμπιακός -ΑΕΚ 1-3! 

Για να έχετε την απάντηση στο ερώτημα «ποιος πήρε τελικά τον τίτλο;» θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμη! Θα μπορείτε όμως με απόλυτη βεβαιότητα να πείτε, είτε στο τέλος πανηγυρίσουν οι "πράσινοι" είτε οι "κιτρινόμαυροι", πως αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό!