Όταν ο Αλμέιδα δείχνει το μέλλον της ΑΕΚ, είναι λάθος να κοιτάς το δάχτυλο

Αλμέιδα

i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Όταν ο Αλμέιδα δείχνει το μέλλον της ΑΕΚ, είναι λάθος να κοιτάς το δάχτυλο

Κώστας Τσίλης 11:00 - 25.01.2024 / Ανανεώθηκε: 11:00 - 25.01.2024

Η χθεσινή κουβέντα με τον Αλμέιδα ήταν απολαυστική αλλά ήταν και αποκαλυπτική όχι γι αυτά που θεωρούνται «πιασιάρικα» αλλά για τα σημαντικά για το μέλλον της ΑΕΚ - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Είναι πάντα απολαυστικό να συζητάς και κυρίως να ακούς τον Αλμέιδα να μιλά για ποδόσφαιρο. Εκεί που κουβεντιάζεις για το πόσο σημαντική είναι η περιφερειακή όραση για τον τρόπο που ένας ποδοσφαιριστής βλέπει το γήπεδο, μαθαίνεις από έναν άνθρωπος που ήξερε καλά τον Μαραντόνα, πως ένας από τα πιο μεγάλα του προσόντα, είναι πως είχε μάτια στην… πλάτη.

Είναι ακόμα πιο απολαυστικό να συζητάς και κυρίως να ακούς τον Αλμέιδα να μιλά για την ΑΕΚ του. Δεν θυμάμαι άλλωστε ποτέ κανέναν προπονητή κατά το παρελθόν, να τολμάει κάτι αντίστοιχο. Πέρασαν από τον πάγκο της ΑΕΚ κατά το παρελθόν και άλλοι προπονητές που ήταν επικοινωνιακοί. Κανείς που να έχει ανοιχτά χαρτιά. Κανείς που να τολμά και να επιδιώκει να ρίχνει φως και να εξηγεί αναλυτικά όλα όσα σκέφτεται και όλα όσα κάνει στην ΑΕΚ

Θυμίζω πως την κουβέντα χθες στα Σπάτα, δεν την ζητήσαμε εμείς οι ρεπόρτερ. Ήταν πρωτοβουλία του Αλμέιδα. Και ήξερε καλά, πως προφανώς η κουβέντα δεν θα περιοριζόταν στο 5-0 επί του Ατρόμητου. Θα έμπαιναν στην συζήτηση και ο αποκλεισμός από το κύπελλο και η μη συνέχεια στην Ευρώπη και οι πολλοί τραυματισμοί και οι γκέλες με Πανσερραϊκό και Παναιτωλικό και Κηφισιά. Όπως και μπήκαν και φυσικά τοποθετήθηκε ο κόουτς αναλυτικά σ’ ένα προς ένα. Χωρίς να κρυφτεί για τίποτα, χωρίς να μεταθέσει πουθενά ευθύνες, χωρίς να ψάξει για δικαιολογίες. 

Ακόμα και αλλαγή στον τρόπο δουλειάς του προανήγγειλε, όταν του χρόνου θα υπάρχει πάλι παράλληλα Ευρώπη και πρωτάθλημα. 

Ήξερε φυσικά πως θα γίνει κουβέντα και για τις μεταγραφές. Επειδή είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, ξέρει πολύ καλά ο Αλμέιδα πως αυτό είναι που «καίει» τον οπαδό. Και φυσικά απάντησε και για τις μεταγραφές. Όχι κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ισχύει απαρέγκλιτα από τότε που ανέλαβε την ΑΕΚ. Μεταγραφή θα γίνει αν υπάρξει κάποια περίπτωση που θα αναβαθμίσει το υπάρχον ρόστερ. Όχι για να κλείσουν κενά, ούτε επειδή παίρνουν παίκτες οι… απέναντι. Έτσι λειτούργησε και πέρυσι τον Γενάρη, όταν δεν έκανε ούτε μια μεταγραφή, έτσι και το πρώτο του καλοκαίρι όταν φαινόταν πως η ΑΕΚ χρειαζόταν 15 μεταγραφές και έκανε μόλις οκτώ.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ο Αλμέιδα δεν είπε ποτέ πως δεν θέλει μεταγραφές. Το ακριβώς αντίθετο. Άλλωστε μίλησε για δυο – τρεις περιπτώσεις, που ήταν έτοιμες να γίνουν και δεν έγιναν. Σίγουρα μια εξ αυτών, χάλασε για εντελώς απρόβλεπτους εξωγενής παράγοντες. Και είναι δεδομένο πως μια ΑΕΚ που έσπασε σ’ ένα καλοκαίρι δυο φορές το προηγούμενο ρεκόρ της σε ακριβότερη μεταγραφή, δεν θα χάλαγε για λελογισμένο οικονομικό χάσμα, καμία υπόθεση με παίκτη που ο Αλμέιδα πραγματικά χρειαζόταν. Αν μάλιστα βρεθεί μια τέτοια περίπτωση, πριν κλείσει η φετινή χειμερινή αγορά, μεταγραφή εννοείται πως θα γίνει.

Πάντως θεωρώ πως είναι θα είναι λάθος και κυρίως κρίμα, αν αυτό που θα μείνει στον κόσμο από τις χθεσινές κουβέντες του Αλμέιδα, να είναι αν θα κάνει ή δεν κάνει η ΑΕΚ μεταγραφή τον Γενάρη. Δεν υποτιμώ το κομμάτι της ενίσχυσης. Επίσης καταλαβαίνω πως τα ματάκια των οπαδών της ΑΕΚ έχουν δει πολλά. Για παράδειγμα, τον Ουζουνίδη να περιμένει μέχρι τελευταία μέρα των μεταγραφών έναν ποιοτικό χαφ και τελικά να πηγαίνει στους ομίλους του Champions League με τον Άλεφ και τον Σιμόες. Επομένως δεν του είναι εύκολο να εμπεδώσει πως πλέον το σύστημα λειτουργεί εντελώς αλλιώς. Βαδίζει προσεκτικά, ακούει τον προπονητή, προσέχει το γκρουπ. 

Ο Άλμειδα έδειξε την επόμενη μέρα της νταμπλούχου ΑΕΚ

Όμως το ζουμί σ' αυτά που ο Αλμέιδα είπε, δεν είναι στο τρέχον μεταγραφικό αλλά σ' εκείνο που "έδειξε" για το μέλλον της ΑΕΚ. Τι είναι αυτό που σχεδιάζει να φτιάξει. Ο Αλμέιδα έδειξε την επόμενη μέρα αυτής της ομάδας που κατέκτησε πέρυσι το νταμπλ, αλλά που πλέον πρέπει να απογαλακτιστεί απ’ αυτό και να προχωρήσει μπροστά για να συνεχίσει να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να διεκδικεί τίτλους. Το περασμένο καλοκαίρι ο Πελάδο, για πολλούς σωστούς λόγους και κυρίως αυτόν της Ευρώπης, επέλεξε πως ο βασικός κορμός και της φετινής ομάδας, θα είναι ο πετυχημένος περυσινός. Τώρα, με ορίζοντα το καλοκαίρι, ο Αλμέιδα αυτό που ουσιαστικά προανήγγειλε, είναι πως ο κορμός για την επόμενη σεζόν θα προκύψει από ανανέωση.

Έδωσε το παράδειγμα και του Άγιαξ αλλά και της Μπράιτον, που μπήκαν στην ευρωπαϊκή πρόκληση με ρόστερ και ενδεκάδες με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Μίλησε για την ανάγκη να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας της ΑΕΚ, με ποδοσφαιριστές που θα έρθουν έχοντας μπροστά τους προοπτική πολλών χρόνων και μεταπωλητικής αξίας. Ανέλυσε πρότζεκτ νεαρών παικτών, που ήδη τα «τρέχει» στα Σπάτα.

Με τον Ζίνι δουλεύει συστηματικά από το καλοκαίρι. Είναι πλέον βασικός με την εθνική, σκόραρε τις προάλλες στο Κόπα Άφρικα. Με τον Πήλιο δούλεψε όταν είδε πως υπήρχε μπροστά ένα κενό που ισοδυναμούσε με ευκαιρία. Έδωσε δυο ασίστ με τον Ατρόμητο. Στα Σπάτα δουλεύει πολύ και καθημερινά και με τον Γιεμπόα και τον Λαμαράνα και τον Χρυσόπουλο. Ο Ραντόνια μπορεί να παίξει βασικός στο δεξί άκρο της άμυνας την Κυριακή.

Ο Αλμέιδα αποκάλυψε πως στέλνει σε σταθερή βάση άνθρωπο της ΑΕΚ και παρακολουθεί παίκτες από τις μικρές εθνικές ομάδες της Αργεντινής. Εξήγησε πως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική του, οι τιμές όλων των συμπατριωτών του, σε οποιαδήποτε ηλικία, έχουν εκτοξευτεί. Και δεν θα ζητούσε από την ομάδα να ρισκάρει ένα μεγάλο ποσό σε μια αμφίβολη επένδυση. Ανοίγω παρένθεση. Σ’ αντίθεση με κάποιους προκατόχους του, που απαιτούσαν από την ΑΕΚ να ρισκάρει μεγάλο ποσό, σε παίκτες που ήταν αμφίβολο εάν ήταν κανονικοί ποδοσφαιριστές. Κλείνω παρένθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλμέιδα είπε πως παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, όλους τους νεαρούς παίκτες από τον Αργεντινή.  Ανέλυσε πολύ την ανάγκη να στραφεί η ομάδα σε νεαρούς παίκτες. Αυτό πιθανότατα δικαιώνει τους Μεξικανούς που επέμεναν πως η ΑΕΚ το πάλεψε πολύ για τον Κόουελ, που τελικά κατέληξε στην Τσίβας με κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Έναν 21χρονο μεσοεπιθετικό που λέγεται πως είναι σούπερ περίπτωση. Όλα αυτά δείχνουν έναν προσανατολισμό. Μια κατεύθυνση. Ένα σχέδιο και ένα πλάνο που ήδη έχει κάνει ο Αλμέιδα, για να περάσει η ΑΕΚ του νταμπλ, στην επόμενη μέρα της.

Αλμέιδα: «Δεν είναι εύκολο τα συνεχόμενα πρωταθλήματα, το έκανε κάποτε ο Ολυμπιακός αλλά δεν υπήρχε VAR»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:19 - 24.01.2024

Αλμέιδα: «Δεν είναι εύκολο τα συνεχόμενα πρωταθλήματα, το έκανε κάποτε ο Ολυμπιακός αλλά δεν υπήρχε VAR»

Για τον Αλμέιδα προφανώς και είναι στόχος το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, όμως έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την δυσκολία που υπάρχει για την ΑΕΚ σε σχέση με αντίπαλό της

Προφανώς και η στοχοπροσήλωση του Πελάδο, είναι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Γιατί έτσι είναι φτιαξιά του. Κάποιοι έψαχναν να βρουν γιατί ήταν μουτρωμένος όταν δεν κέρδισε στο Αγρίνιο ή τις Σέρρες ή τον Παναθηναϊκό. Το απάντησε χθες. «Φυσικά και ήμουν μουτρωμένος διότι δεν κέρδισα. Θέλω πάντα να κερδίζω». Θέλει να πάρει το πρωτάθλημα και είναι σίγουρος πως η ΑΕΚ που έχει στα χέρια του και με το κλίμα που υπάρχει και το εισπράξαμε στην χθεσινή προπόνηση, μπορεί να το πάρει. Αλλά παράλληλα σχεδιάζει και δρομολογεί και την ΑΕΚ της επόμενης μέρας. Γιατί έτσι είναι η φτιαξιά του.