Η ΑΕΚ θα ψάξει ευρωπρόκριση, με ενδεκάδα που πήρε νταμπλ

Παίκτες ΑΕΚ

i

Πανηγυρισμός ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου/intime

Η ΑΕΚ θα ψάξει ευρωπρόκριση, με ενδεκάδα που πήρε νταμπλ

Κώστας Τσίλης 09:35 - 29.07.2023 / Ανανεώθηκε: 09:36 - 29.07.2023

Δεν θα είναι ίδια η ομάδα της ΑΕΚ που θα μπει βαθιά στη σεζόν από τον Σεπτέμβρη, αλλά ο Αλμέιδα για τις ευρωπαϊκές μάχες του Αυγούστου έκανε μια συνειδητή και ποδοσφαιρικά λογική επιλογή. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η ΑΕΚ το ρόστερ της, δεν το έχει κλείσει. Θα κάνει μεταγραφές και μάλιστα περισσότερες από μια. Οπωσδήποτε κεντρικό αμυντικό, σχεδόν σίγουρα επιθετικό, πολύ πιθανό ένα ακόμα χαφ και ενδεχομένως και κάποια άλλη κίνηση. Θα είναι καυτός ο Αύγουστος και ειδικά η τελευταία εβδομάδα του, όπως και για όλες τις ομάδες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι πάει το πράγμα όλα τα τελευταία χρόνια.

Η ΑΕΚ πλην του Πισάρο και του Πήλιου, δεν θα πάει με καμία άλλη μεταγραφή, ίσως σε κανένα από τα τέσσερα ευρωπαϊκά προκριματικά μέσα στον Αύγουστο. Σίγουρα όχι στα δυο πρώτα. Αυτό δεν είναι κάτι που απλώς της έκατσε της ΑΕΚ λόγω συγκυριών και αναγκαστικά θα πρέπει να το διαχειριστεί. Δεν υπάρχει δηλαδή το αυτούς έχουμε, μ’ αυτούς θα πρέπει να κάνουμε την επανάσταση. Είναι μια πολύ συνειδητή επιλογή της ΑΕΚ και του Αλμέιδα, να πάει έτσι στα προκριματικά.

Από την αρχή ο σχεδιασμός που είχε γίνει, ήταν να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα ώστε να μείνει άθιχτος ο περυσινός κορμός. Και μ’ αυτόν τον κορμό να πάει η ΑΕΚ να διεκδικήσει τις προκρίσεις της στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο. Υπήρχε ουσιαστικά μόνο μια κίνηση, που βάσει σχεδιασμού ήταν για να γίνει νωρίτερα. Αυτή της απόκτησης ενός κεντρικού αμυντικού. Όμως και σ’ αυτό το κομμάτι, πολύ συνειδητά η ΑΕΚ επέλεξε να ακολουθήσει τακτική του ροκανίσματος του χρόνου.

Βρήκε κλειστές πόρτες στις περιπτώσεις που πραγματικά ήθελε μέσα στον Ιούνιο. Και πήρε την απόφαση να επιμείνει στις ίδιες πόρτες, περιμένοντας πως ίσως ανοίξουν μέσα στον Αύγουστο. Είναι τακτική που της βγήκε πέρυσι το καλοκαίρι, ειδικά με την περίπτωση των στόπερ. Ενώ φέτος, σε αντίθεση μ’ ότι συνέβαινε πέρυσι, ο Αλμέιδα για βασικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, έχει ήδη αυτό που θέλει. Αναβάθμιση και στην εναλλακτική λύση ψάχνει. Και έκρινε πως αξίζει να περιμένει, για να βρει αυτό που πραγματικά θα είναι αναβάθμιση.

Η ΑΕΚ απολύτως συνειδητά θα πάει στις ευρωπαϊκές μάχες με τον ίδιο κορμό με πέρυσι, συν τον Πισάρο κυρίως αλλά και τον Πήλιο. Και ειδικά στις δυο πρώτες μάχες με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Αλμέιδα θα πάει με την ίδια ενδεκάδα που κατέκτησε το νταμπλ. Διότι ο Πισάρο δεν είναι ακόμα σε βαθμό ετοιμότητας τέτοιον, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει θέση βασικού από κάποιον από τους υπάρχοντες. Και το γεγονός πως ήταν επιλογή του Αλμέιδα για να έρθει στην ΑΕΚ, δεν λέει απολύτως τίποτα ως προς την παρουσία του στην ενδεκάδα. Γιός του κόουτς να ήταν, βασικός θα έπαιζε μόνο όταν θα είναι πιο έτοιμος από τους υπόλοιπους.

Ίδια ομάδα λοιπόν και ίδια ενδεκάδα θα πάει για να διεκδικήσει τις ευρωπαϊκές προκρίσεις, μ’ αυτή που τελείωσε το πρωτάθλημα. Ίδια ομάδα και ίδια ενδεκάδα μ’ αυτή που έπαιξε που έπαιξε σερί ανά τρεις μέρες στα Play Offs με Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, με ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια, με Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, με Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια και με Άρη στο Βικελίδης. Και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Με ίδια ομάδα και ίδια ενδεκάδα, μ’ αυτή που έπαιξε και στον τελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Με δέκα παίκτες από το 4ο λεπτό. Και κατέκτησε και το κύπελλο.

Δεν είχε τότε τον Αραούχο εκείνη η ομάδα, γιατί είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ξεκίνημα των Play Offs. Όταν ακόμα ήταν ανοιχτή και σε πλήρη εξέλιξη και η μάχη του πρωταθλήματος και η μάχη του τελικού του κυπέλλου. Όπως δεν θα έχει και τώρα τον Αραούχο η ΑΕΚ στα προκριματικά της Ευρώπης. Ίδια ομάδα θα είναι και ίδια ενδεκάδα. Με τον Αλμέιδα να μπορεί να επιλέξει αν θα πάει με δυο αμυντικά χαφ τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον, που είναι και το επικρατέστερο ή ένα αμυντικό χαφ και τον Πινέδα δίπλα του. Με τον Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης, που ήταν πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ πέρυσι. 

Και πίσω του σε ρόλο ελεύθερο τον Τσούμπερ. Τον πρώτο σκόρερ των περυσινών Play Offs. Με μπαλαντέρ είτε για οκτάρι, είτε για αριστερό ακραίο επιθετικό τον Πινέδα. Τον καλύτερο παίκτη του περυσινού πρωταθλήματος. Και δεξιά στην επίθεση, είτε τον Άμραμπατ, είτε τον Ελίασον.

Θα πάει τώρα να διεκδικήσει ευρωπαϊκές προκρίσεις, η ίδια ομάδα και η ίδια ενδεκάδα, που ήταν η πιο δεμένη, με την μεγαλύτερη συνοχή απ’ όλους τους υπόλοιπους, στις κρίσιμες «μάχες» και για το πρωτάθλημα και για το κύπελλο. Η ίδια ομάδα και ίδια ενδεκάδα που βρισκόταν με κλειστά μάτια και ήξερε κάθε φορά τι θέλει και πως να το πάρει μέσα στο γήπεδο. Η ίδια ομάδα που είχε την ίδια αγωνιστική ταυτότητα, είτε με τους έντεκα που ξεκινούσε το ματς, είτε με τους έντεκα που το τελείωνε μετά από τρείς ή τέσσερις ή πέντε αλλαγές.

Μ’ αυτή την ίδια ομάδα, έχει επιλέξει πολύ συνειδητά να πάει ο Αλμέιδα να διεκδικήσει ακόμα μια πρόκληση που είναι οι ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα στον Αύγουστο. Το κάνει γιατί πλέον ξέρει καλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ομάδα. Την έχει δει να μπαίνει μέσα στο μπαρούτι και την φωτιά. Γνωρίζει καλά ο Αλμέιδα πλέον, πως αυτή η ίδια ομάδα, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Γι αυτό και έκανε αυτή την επιλογή. Να πάει μ’ αυτή την ίδια ομάδα σε μάχες για την Ευρώπη, που ο Αλμέιδα ξέρει καλά πως κυρίως κρίνονται στον βαθμό ετοιμότητας, συνοχής και ομοιογένειας.

Ο Αλμέιδα έχει πλέον ό,τι χρειάζεται για να κάνει γενική πρόβα στην Τουρκία
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

17:02 - 28.07.2023

Ο Αλμέιδα έχει πλέον ό,τι χρειάζεται για να κάνει γενική πρόβα στην Τουρκία

Η ΑΕΚ δίνει την Κυριακή (30/7) το τελευταίο φιλικό πριν την πρώτη ευρωπαϊκή «μάχη» και ο Αλμέιδα έχει την δυνατότητα να τεστάρει όλους τους παίκτες που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Η ΑΕΚ που θα μπει βαθιά από τον Σεπτέμβρη και μετά μέσα στη νέα σεζόν, δεν θα είναι η ίδια. Θα έχει ίδιο κορμό, αλλά δεν θα είναι η ίδια. Θα έχει έναν ακόμα στόπερ που μπορεί να διεκδικήσει και θέση βασικού. Θα έχει ίσως και ένα φορ που θα είναι βασικός. Ενδεχομένως θα έχει και άλλες προσθήκες, που θα παίζουν στο rotation. Θα έχει σίγουρα και τον Πισάρο πολύ πιο έτοιμο να διεκδικήσει και αυτός την θέση του στην βασική ενδεκάδα. Αλλά τις προκρίσεις, που είναι και σημαντικές προκλήσεις, μέσα στον Αύγουστο, ο Αλμέιδα θα τις διεκδικήσει με την ίδια ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ.