Μεθυσμένη… διαιτησία
i

Διαμαντόπουλος/©Intime

Μεθυσμένη… διαιτησία

Αλέξης Σαββόπουλος 09:29 - 10.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:30 - 10.04.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για το νέο τραγέλαφο που προηγήθηκε του αγώνα με την ΑΕΚ αλλά και όσα ακολούθησαν.

Ειλικρινά ψάχνω να βρω αν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ με το αγωνιστικό του αγώνα με την ΑΕΚ με όλον αυτό τον τραγέλαφο που προηγήθηκε στο μακράν χειρότερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Από το γιατί αντικαταστάθηκαν οι διαιτητές, μέχρι την φάση στο 75΄ που όλη η γελοιότητα του ελληνικού πρωταθλήματος πέρασε στις οθόνες των τηλεοράσεων. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πιάσει πάτο, πιο πάτο δεν έχει.

Ο μη καταλογισμός φάουλ στον Καμάτσο, έδειξε τι θα ακολουθήσει. Αυτό δεν γίνεται να μην το δεις. Ο παίκτης του Άρη έβγαινε μόνος του στην αντεπίθεση και είχε και επιλογή πάσας με συμπαίκτη του στην απέναντι πλευρά. Ο ορισμός του φάουλ και της κίτρινης κάρτας. Φάουλ και κίτρινη κάρτα που τα είδαν ακόμη και ο … Βαρούχας. Ένα πέναλτι μαϊμού στη μασχάλη ποδοσφαιριστή, όπου προηγήθηκε κραυγαλέο φάουλ για κίτρινη κάρτα στον Πάλμα. Κίτρινη για χέρι στο κέντρο από τον Ετέμπο που οδήγησε στην αντικατάστασή του, όταν στα δυο χέρια του Αμραμπατ βάλθηκαν όλοι να μας πείσουν ότι μόνο σε υποσχόμενη φάση δίνεται το χέρι κίτρινη κάρτα. Και κάρτα στον Ιτούρμπε για άγνωστο λόγο. Ούτε η κάμερα ποτέ μας έδειξε το λόγο, έστω σε επανάληψη.

Αλλά είναι υποκριτικό για όσους στηρίζουν αυτό το σάπιο οικοδόμημα της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, να ομιλούν για την παλικαρίσια ισοπαλία του Άρη στο Καραϊσκάκης, και στη Φιλαδέλφεια να σφυρίζει ένας τύπος σαν τον Διαμαντόπουλο. Ο Άρης στο Καραϊσκάκη πήρε την ισοπαλία διότι ο διαιτητής σφύριζε ότι έβλεπε, δεν προσπάθησε να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες υπέρ κανενός. Στο Βικελίδης απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Άρης έχασε, δίκαια, με έναν διαιτητή να παίζει και να κάνει μεν λάθη, αλλά λάθη και για τις δύο ομάδες. Απέναντι στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ είδαμε διαιτησίες από τα μαύρα μεσάνυχτα του ποδοσφαίρου, διαιτησίες που προσβάλουν το ποδόσφαιρο, προσβάλουν τους θεατές, προσβάλουν στο τέλος τέλος την ίδια την ελληνική πολιτεία που δείχνει ανήμπορη και ανίκανη να σπάσει το απόστημα.

Το ηχητικό με τις δηλώσεις του Πολωνού διαιτητή: «Ποτέ δεν ήπια, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να καθαρίσω το όνομά μου» (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

09:18 - 10.04.2023

Το ηχητικό με τις δηλώσεις του Πολωνού διαιτητή: «Ποτέ δεν ήπια, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να καθαρίσω το όνομά μου» (vid)

Ο Πολωνός ρέφερι, Πάβελ Ρατσκόφσκι ξεκαθάρισε πως αυτός και οι βοηθοί του δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, τονίζοντας πως δέχθηκαν επίθεση από οπαδό του Παναθηναϊκού.

Ενημερωτικά και μόνο σε όσους λίγους ή πολλούς επιμένουν ακόμη στην αλήθεια, η υπόθεση με την αντικατάσταση τους διαιτητή έχει ως εξής: κυκλοφορεί από ιστοσελίδες προσκείμενες στην ΕΠΟ και στην ΚΕΔ πληροφορία για μεθυσμένους διαιτητές που το βράδυ γνώρισαν την Athens by night και από το πρωί είναι εξαφανισμένοι από προσώπου γης, άφαντοι παντού, άνοιξε η γη και τους κατάπιε. Υιοθετείται πάραυτα αυτή η πληροφορία από σύσσωμο τον ηλεκτρονικό τύπο και τα ραδιόφωνα, πιστεύοντας όλοι, και εμείς μαζί, ότι είναι μια επίσημη πληροφορία. Διάολε, μιλάμε με τέσσερις αξιωματούχους ποδοσφαιρικού αγώνα, διαιτητές που ναι μεν δεν είναι ελίτ, αλλά δεν έρχονται δα και από την … Υπερδνειστερία. Για να προκύπτει η πληροφορία ότι πιάστηκαν μεθυσμένοι, κάποιος το διαπίστωσε αυτό, για να μιλάνε για επεισόδια και προπηλακισμούς, κάποιος το κατήγγειλε. Για να μιλάνε για εξαφάνιση και αντικατάσταση, κάποιος τους έψαξε και δεν τους εντόπισε. Τότε και μόνο τότε ο Αρης πρόταξε προφανώς την κανονική διεξαγωγή του αγώνα, διότι ο Άρης είναι Άρης και δεν μετράει δοκάρια, και στη συνέχεια εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ικανότητα να διεξαχθεί ο αγώνας με διαιτητές αφενός μεθυσμένους, αφετέρου εξαφανισμένους, που αδυνατεί η ΚΕΔ να εντοπίσει.

Αυτή είναι η μοναδική εμπλοκή του Άρη με τη διαιτησία του αγώνα. Ο Άρης ούτε μπορούσε να αλλάξει, ούτε καν προβλέπεται να δώσει συγκατάθεση για την αλλαγή του διαιτητή και του VAR. Μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Εκτός και αν μαζί με τους διαιτητές, σε κάποιο υπόγειο άλλαξαν και οι Κανονισμοί. Διότι τα κέντρα παραπληροφόρησης, αυτοί που ήξεραν το παρασκήνιο με την αλλαγή διαιτητών στον αγώνα πριν καν το μάθει ο Άρης, που σέρβιραν ένα παραμύθι περί μεθυσμένων διαιτητών που εξαφανίστηκαν από προσώπου γης λες και ήταν βελόνες, έσπευσαν να μιλήσουν περί συγκατάθεσης του Άρη. Λες και προβλέπεται να δώσουν οι ομάδες συγκατάθεση στην αλλαγή διαιτητών.

Σταδιακά και μετά την έναρξη του αγώνα μάθαμε ότι η ιστορία δεν είναι καθόλου έτσι όπως παρουσιάστηκε, αντιθέτως, φαίνεται ότι ενορχηστρώθηκε και μεθοδεύτηκε με ψεύτικες ειδήσεις, ανύπαρκτα μεθύσια, όλα σε γνώση του αρχιδαιτητή Μπένετ που ο ίδιος, άκουσον άκουσον, συναντήθηκε με τους υποτίθεται εξαφανισμένους διαιτητές στο ξενοδοχείο το πρωί της Κυριακής, του δήλωσαν ότι όχι απλώς δεν ξενύχτησαν, αλλά ούτε καν από το ξενοδοχείο βγήκαν. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποιος ήταν τελικώς ο μεθυσμένος σε αυτήν την συνάντηση διαιτητών – Μπένετ.

Αν η πολιτεία με τη συνδρομή της αστυνομίας και των ευρωπαϊκών οργάνων δεν ξεδιαλύνει αυτήν την πρωτοφανή ιστορία, λυπάμαι, αλλά το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου θα εξευτελίσει την πολιτεία για ακόμη μια φορά. Αν όντως δεν υπήρξε μέθη ή επίθεση των διαιτητών σε ταξιδιώτες στο αεροπλάνο ή στο αεροδρόμιο (εύκολα μπορεί να δια-πιστωθεί από κάμερες, οι χώροι ενός αεροδρομίου φυλάσσονται και επιτηρούνται καλύτερο από το πρωθυπουργικό μέγαρο) και έτσι, απλά, αντικαταστάθηκαν διότι έμοιαζαν άβολοι ως προς το βολικό δίδυμο Διαμαντόπουλος – Ευαγγέλου το οποίο τελικά διαμόρφωσε και το αποτέλεσμα του αγώνα, τότε ο αγώνας αυτό πρέπει να περάσει στο πάνθεον της αυθαιρεσίας. Εγώ συγκρατώ ότι μπροστά στα μάτια του επόπτη, το γκολ του Καμάτσο μέτρησε κανονικά. Οφσάιντ που προκύπτουν (ή δεν προκύπτουν) από γραμμές που βάζουν Έλληνες διαιτητές ή αλβανοιρακινοί, και τις οποίες γραμμές τις βλέπουμε 3-4 λεπτά τη φάση, με αφήνουν αδιάφορο. Εδώ είδαμε διαιτητές να εξαφανίζο-νται, στις γραμμές θα κολλήσουμε;

Για το ματς, αυτήν την παρωδία τέλος πάντων των ΚΕΔ – ΕΠΟ – Διαμαντόπουλου, 2-3 πράγματα μόνο αξίζουν να παρατεθούν. Το ένα η επιστροφή του αρχηγού Χουλιάν Κουέστα κάτω από τα δοκάρια. Εκπληκτικές επεμβάσεις στο 1-1, άψογες μεταβιβάσεις, σχεδόν αλάνθαστος πάρα την τεράστια πίεση. Το δεύτερο η προσπάθεια του Ιτούρμπε να κρατήσει όρθιο μόνος του τον Άρη. Μακράν ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Άρη το τελευταίο διάστημα. Ίσως ο Τερζής βιάστηκε να τον αποσύρει τόσο νωρίς από το ματς, αφού μόλις βγήκε (φανερά απορημένος) ο Αρης πήρε μέτρα πίσω και έχασε μια μόνιμη απειλή για την ΑΕΚ. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι να φοβήθηκε μήπως τον χάσει κι αυτόν αφού είχε κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο και ακολουθεί ο τελικός με τον Βόλο. Οποιοσδήποτε άλλος λόγος δεν ευσταθεί. Γενικότερα πάντως ο Αρης έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης. Είχε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, ψυχραιμία στο παιχνίδι του και τις ευκαιρίες να κάνει τη ζημιά, όσο ακόμη το ματς ήταν στο εύθραυστο 1-1. Δεν είχε όμως σε καμία περίπτωση το βάθος που είχε η ΑΕΚ στον πάγκο λόγω της απουσίας σημαντικών παικτών που θα έδιναν λύσεις (Ρουπ, Ματέο, Καμαρά). Τη στιγμή που ο αντίπαλος προπονητής, όταν τα χρειάστηκε, έριξε στο παιχνίδι όλο το βαρύ πυροβολικό (Τσούμπερ, Πινέδα, Μάνταλο, Φερνάντες) και άλλαξε το μομέντουμ της αναμέτρησης, ο προπονητής του Άρη από την άλλη, έφτασε κάποια στιγμή στο τέλος να παίζει με τέσσερα μπακ…

Αφού ο Αρης δεν κατάφερε να πάρει κάτι στην ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ, όλα τα λεφτά είναι τώρα ο πρώτος τελικός στο Βόλο την Κυριακή του Θωμά. Έχουμε μπροστά μας δυο ολόκληρες εβδομάδες. Το άσχημο είναι ότι πιθανότατα σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι ο Αρης θα πάει δίχως τον καλύτερο κεντρικό του αμυντικό (Μπράμπετς) και αμφίβολους τους Ρουπ και Ματέο. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν όμως για κανένα. Αφού έφτασε να παίζει την Ευρωπαϊκή του έξοδο στα παιχνίδια με τον Βόλο, ας φροντίσει να τα παίξει σωστά (αυτονόητα με ξένο διαιτητή).

ΥΓ. Ρεσιτάλ διαιτησίας στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, όπως είχαμε ρεσιτάλ διαιτησίας στο Αρης – Παναθηναϊκός και στο Ολυμπιακός – Αρης και στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Όταν θέλεις, μπορείς. Όταν δεν θέλεις, Διαμαντόπουλοι και Αλβανοιρακινοί ή Λευκορώσοι.