Eμπαπέ για... blockbuster, Μέσι για... σινεφίλ!
i

Μέσι - Εμπαπέ / © Getty Images/Ideal Images

Eμπαπέ για... blockbuster, Μέσι για... σινεφίλ!

Στέφανος Αβραμίδης 16:20 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:20 - 16.12.2022

Ο Στέφανος Αβραμίδης γράφει για τον μεγάλο τελικό και φυσικά για τη... μάχη του Εμπαπέ με τον Μέσι.

Oύτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά οκτώ, δεν τις λες και λίγες, παρουσίες σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου θα... κουβαλήσουν στις αποσκευές τους στο "Λουσάιλ Αϊκόνικ Στέντιουμ" Αργεντινή και Γαλλία το απόγευμα της Κυριακής! Και είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο, μη σας πω και αξιοπερίεργο, πως σε καμία από τις προηγούμενες, πέντε για την "αλμπισελέστε", τρεις για τους "τρικολόρ", δεν είχε τύχει να συναντηθούν, είναι το πρώτο τους, ιστορικά, συναπάντημα σε παιχνίδι για τον τίτλο! Συναπάντημα που γεφυρώνει, επιτέλους, το... χάσμα γενεών ανάμεσά τους, μέχρι το 1990 οι τέσσερις από τις πέντε παρουσίες των Λατινοαμερικανών, πρώτη φορά στο δικό τους τουρνουά, το 1998, έπαιξαν τελικό, και κέρδισαν, οι Ευρωπαίοι!

Πρώτος από τους έντεκα του Λιονέλ Σκαλόνι θα πατήσει το χορτάρι, οδηγώντας ως αρχηγός τους συμπαίκτες του, ο Λιονέλ Μέσι, προτελευταίος, με μόνο τον Αντουάν Γκριζμάν, "κάπτεν" του γκρουπ του Ντεσάν κι ας μη φέρει το περιβραχιόνιο, να τον ακολουθεί θα κάνει την εμφάνισή του ο Κιλιάν Εμπαπέ! Ανεξάρτητα πάντως από τη σειρά εμφάνισης όλοι μας το ξέρουμε, το ξέρουν φυσικά και οι ίδιοι, το "10" το καλό της Αργεντινής και το...πυρηνοκίνητο "7" της Γαλλίας θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, πέρα από κόντρα ηπείρων, εθνών, εθνικών ομάδων θα παρακολουθήσουμε, ελπίζουμε να απολαύσουμε, και μια κόντρα...υπερηρώων, κάτι σαν... "ο καλύτερος όλων των εποχών κόντρα στον κορυφαίο των εποχών που έρχονται!", το λες και τελετή παράδοσης-παραλαβής των σκήπτρων ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

Δεν έχει ξαναγίνει: Οι Αργεντινοί ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

15:12 - 16.12.2022

Δεν έχει ξαναγίνει: Οι Αργεντινοί ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων

Οι Αργεντινοί οπαδοί έχουν ξεσηκωθεί ενόψει του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έχουν κατακλύσει το Κατάρ, προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό της «Αλμπισελέστε» του Λιονέλ Μέσι.

Και είναι στ΄αλήθεια τόσο ταιριαστό με την περίσταση, μοιάζει με...αλλαγή φρουράς αυτό που περιμένουμε να μας συμβεί την Κυριακή!  Στα 35 του ο Μέσι απέχει ένα βήμα, μία νίκη, έναν τίτλο από το να σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα...τα χείλη των ασεβών αλλά και το status του ως καλύτερου ever, ο Εμπαπέ έχει την ευκαιρία να κατακτήσει δεύτερη σερί φορά την κορυφή του κόσμου πριν καν κλείσει τα 24 του χρόνια, δυο μέρες μετά από το παιχνίδι θα σβήσει τα κεράκια, άραγε με κούπα ή χωρίς! Σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο που μας το καθιστά απολύτως σαφές στη συσκευασία ενός τελικού, η ζωή, και εντός των τεσσάρων γραμμών, συνεχίζεται, το κύκνειο άσμα του πιο...ανθρώπινου ήρωα που είδαμε ποτέ συμπίπτει με την πέραν πάσης αμφιβολίας καθιέρωση του...ΣΟΥΠΕΡ ήρωα της νέας εποχής!

Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται, ο Μέσι κατάφερε κόντρα και στην... ίδια του τη φύση, θυμίζω τα προβλήματα που ως παιδί αντιμετώπισε με έλλειψη αυξητικής ορμόνης, τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε και την... ταλαιπωρία που υπέστη, να φέρει εαυτόν σε θέση που το σώμα του, τουλάχιστον, δε θα στεκόταν εμπόδιο στα όνειρά του! Με την υπομονή του, την επιμονή του, την αφοσίωσή του αλλά και...εξωτερική βοήθεια, βλ. Μπαρσελόνα,  χωρίς κάποιο ιδιαίτερο φυσικό προσόν, χωρίς κάποιο σωματικό χαρακτηριστικό που να τον ξεχωρίζει ή να τον ευνοεί, κάθε άλλο, με όπλο μόνο το απαράμιλλο ταλέντο του πέτυχε ό,τι πέτυχε! Με όρους κινηματογραφικούς υπήρξε ένας πρωταγωνιστής τύπου...Ντάστιν Χόφμαν, δεν είναι λίγοι αυτοί που εντοπίζουν άλλωστε και ομοιότητα μεταξύ των δύο, χωρίς το προφανές, άμα τη εμφανίσει, εκτόπισμα αλλά με χάρισμα τόσο βροντερό που πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιβάλλεται!

Ο Εμπαπέ στον αντίποδα, για τους φίλους, ή και όχι, "Ντονατέλλο", είναι όλα όσα ο μεγάλος του αντίπαλος δεν υπήρξε ποτέ! Τόσο εκτός των τεσσάρων γραμμών, με το βίο και την πολιτεία του, ιδίως σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και απαιτήσεων, όχι μόνο οικονομικών, από πολύ μικρή ηλικία, όσο και καθαρά αγωνιστικά! Ένας υπεραθλητής με ελαστικότητα, πλαστικότητα και, κυρίως, ταχύτητα...out of this world, με φυσικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που μοιάζει τόσο άδικο που ίσως θα έπρεπε να θεωρείται αντικανονικό! "Κάπτεν Αμέρικα", "Απίθανος Χουλκ", "Ιron Man" και ό,τι άλλο θέλετε, ένας πρωταγωνιστής βγαλμένος από το κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel κόντρα στα...χαμηλών τόνων "Κράμερ εναντίον Κράμερ" ή "Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου", τσεκάρετέ τα και δε θα χάσετε!

Αυτά τα δύο, αν όχι άκρα, σίγουρα εξόχως διαφορετικά, από την "καρδιά" μέχρι και το "δέρμα" τους, μοντέλα κοντράρονται στο μεγάλο τελικό, όποιο από τα δύο κι αν επικρατήσει και...πανηγυρίσει η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μεγάλες οι στιγμές που μας περιμένουν! Ο άνθρωπος με τον οποίο όλοι μας, ή τέλος πάντων, πάρα πολλοί πιστέψαμε ότι, ποδοσφαιρικά, όλα είναι δυνατά παραδίδει τη σκυτάλη σε αυτόν που πετυχαίνει πράγματα αδύνατα...για όλους τους υπόλοιπους! Και είναι στ΄αλήθεια σαν η Ιστορία να μας κλείνει το μάτι, ο Μέσι κατακτά το τρόπαιο και κερδίζει, πέραν πάσης αμφιβολίας, status Mαραντόνα, ο Εμπαπέ, αν τα καταφέρει, γίνεται μέγεθος, σε τόσο μικρή ηλικία, ευθέως αντίστοιχο του Πελέ! Συμφωνείτε φαντάζομαι, με τέτοιο...trailer, αλήθεια, πώς να μην ανυπομονεί κανείς για την ταινία! Την Κυριακή στους...κινηματογράφους!