Ένα παιχνίδι... μικρογραφία της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό

Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ

i

Intime

Ένα παιχνίδι... μικρογραφία της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό

Μπάμπης Τσιμπίδας 12:07 - 20.05.2024 / Ανανεώθηκε: 07:57 - 29.05.2024

Όπως ακριβώς εξελίχτηκε η σεζόν του Παναθηναϊκού με τις απότομες μεταπτώσεις, με τον ίδιο τρόπο κύλησε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τώρα οι «πράσινοι» πάνε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο για να σώσουν την ευρωπαϊκή παρουσία τους στην κυριολεξία...

Η εξέλιξη του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στη 10η αγωνιστική των Play Offs, ήταν μία μικρογραφία της συνολικής του Παναθηναϊκού στη φετινή Super League. Καλός (έως πολύ καλός) κατά διαστήματα, με ξαφνικά μπλακ-άουτ και με αναπάντεχες καταρρεύσεις. Η τέταρτη θέση συνιστά ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα για το club και το κακό είναι πως... έχει και χειρότερη κατάληξη.

Το τελικό 2-0 διατήρησε τρίτο τον Ολυμπιακό και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παρουσία του Τριφυλλιού τη σεζόν 2024-2025. Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να νικήσει τον Άρη το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όχι μόνο για να πανηγυρίσει ένα τρόπαιο. Γιατί δεν του περισσεύουν οι τίτλοι τα τελευταία χρόνια. Αλλά για να μην... μείνουν Ελλάδα οι «πράσινοι» την επόμενη σεζόν.

Αναλογιστείτε τις συνέπειες... Ο Παναθηναϊκός πέρυσι έχασε τον τίτλο στη Stoiximan Super League στις λεπτομέρειες. Εξαιτίας της κάθετης πτώσης του, αλλά και της ιστορίας με τον Covid και της εύνοιας της ΑΕΚ από τη διαιτησία. Τον προηγούμενο Αύγουστο, παραλίγο να περάσει στους ομίλους του Champions League, το ΟΑΚΑ γέμισε ξανά και το «σεντόνι» κουνήθηκε...

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Παναθηναϊκός τέθηκε εκτός διεκδίκησης του τίτλου από την 7η αγωνιστική των Play Offs και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. Πλέον, κινδυνεύει σοβαρά να μην παίξει στο Europa League, αν κάτι «στραβώσει» με τον Άρη το Σάββατο. Εκεί, στην κυριολεξία η κατάσταση θα φτάσει στο ναδίρ.

Για να μην μακρηγορούμε, καταλαβαίνετε τι όλοι τι σημαίνει ήττα στον τελικό του Κυπέλλου. Ποιες θα είναι συνέπειες και πως θα υποθηκευτεί η νέα αγωνιστική περίοδος. Είναι ώρα οι παίκτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιτελέσουν το μίνιμουμ του καθήκοντος τους απέναντι στον σύλλογο. Μαζί με τον Χρήστο Κόντη, ο οποίος είναι ο λιγότερο υπαίτιος απ' όλους και προσπαθεί να σώσει το «καράβι».

Το βράδυ της Κυριακής, οι θεατές στο «Απόστολος Νικολαΐδης» αποχαιρέτησαν τον Μπερνάρ και τον Χουάνκαρ. Ο πρώτος έχει υπογράψει στην Ατλέτικο Μινέιρο και στις 31 του μήνα θα αναχωρήσει για το Μπέλο Οριζόντε. Ο δεύτερος επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε, πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του και θα επαναπατριστεί. Προφανώς δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν θα ξαναπαίξουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά αυτοί το γνωστοποίησαν επίσημα και ήταν αγαπητοί στον κόσμο.

Βέβαια, οι υποχρεώσεις του Μπερνάρ και του Χουάνκαρ δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα. Θα βρεθούν το Σάββατο στη Μαγνησία και μετά θα φύγουν από τη χώρα μας. Η ευχή του υπογράφοντος είναι οι δύο σημαντικοί παίκτες να μας αποχαιρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ένα τρόπαιο ανά χείρας. Το αξίζουν, έδωσαν πολλά, αγαπήθηκαν και αγάπησαν.

Υ.Γ.: Είναι μεγάλο κέρδος για τον Παναθηναϊκό πως μία μέρα που ενείχε πολλούς κινδύνους, κύλησε ομαλά. Περίπου 10.000 οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως, διαδήλωσαν κατά του Γιάννη Αλαφούζου, μετέβησαν με πορεία προς το «Απόστολος Νικολαΐδης» και δεν ξέφυγαν καθόλου. Πολλοί από αυτούς μετά εισήλθαν στις εξέδρες και συνέχισαν να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, αλλά χωρίς να παρεκτραπούν.

Παναθηναϊκός -... Ποντένσε 2-2 και ο Ολυμπιακός πήρε το σίγουρο ευρωπαϊκό εισιτήριο
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:07 - 19.05.2024

Παναθηναϊκός -... Ποντένσε 2-2 και ο Ολυμπιακός πήρε το σίγουρο ευρωπαϊκό εισιτήριο

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 με τους Μπακασέτα και Μπερνάρ, έμοιαζε να έχει «κλειδώσει» την Ευρώπη, όμως ο εκπληκτικός Ποντένσε με γκολ και ασίστ στον Γιόβετιτς, ισοφάρισαν 2-2 για τον Ολυμπιακό και του έδωσαν τη σίγουρη έξοδο στο Conference League. Αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός.

Με εξαίρεση μερικά μπουκάλια που κακώς ερρίφθηκαν από το «πέταλο» και μία μικροένταση μπροστά στο Εφετείο, κυρίως απο προκλήσεις μεμονωμένων αστυνομικών, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του Παναθηναϊκού συμπεριφέρθηκε άψογα. Έστειλε το μήνυμα του με ένταση, αλλά προστάτευσε τον σύλλογο και το πρεστίζ του. Όλοι αξίζουν ένα «μπράβο», γιατί παραμέρισαν την οργή τους και τα αρνητικά συναισθήματα και εκδηλώθηκαν ειρηνικά.

Υ.Γ.: Μπράβο στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού για την αστραπιαία αντίδραση με τον Σαμέτ Ακαϊντίν και τον αποκλεισμό του από την 20άδα. Δεν θεωρώ ότι ο Τούρκος είχε σκοπό να προκαλέσει και απλώς το έπραξε ασυναίσθητα από αγάπη για την πατρίδα του. Όμως, το Τριφύλλι είναι ελληνικός σύλλογος και ανήμερα της θλιβερής επετείου από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μία ανάρτηση με τον Κεμάλ Ατατούρκ δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Ας συνυπολογίσουμε και το γενικότερο κλίμα, οπότε πάρθηκε η σωστή απόφαση για την προστασία του Ακαϊντίν και της ομάδας.