Η ΑΕΚ έχει δείξει τη μπάλα της, ώρα να δείξει και κότσια
i

Σέρχιο Αραούχο/©intime

Η ΑΕΚ έχει δείξει τη μπάλα της, ώρα να δείξει και κότσια

Κώστας Τσίλης 08:50 - 04.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:11 - 04.01.2023

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει φτάσει στο σημείο που πρέπει να δείξει πως εκτός από καλά δουλεμένο ποδόσφαιρο και δεμένη οικογένεια, έχει και χαρακτήρα. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Όσο φαιδρό και αντιποδοσφαιρικό είναι κάποιοι να πιστεύουν πως υπήρχε περίπτωση η ΑΕΚ να πάει με τριάρες και τεσσάρες μέχρι τέλους, άλλο τόσο φαιδρό και ακόμα πιο αντιποδοσφαιρικό είναι να θεωρούν κάποιοι άλλοι πως η ήττα από τον ΠΑΣ είναι η απόδειξη πως δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη κατηγορία πάντα θα δυσκολεύεται να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στο πανηγύρι της ατάκας στο facebook και της πραγματικής ομορφιάς του ποδόσφαιρου. Και σίγουρα δεν θα καταλάβει ποτέ την διαφορά ανάμεσα στο απολαμβάνω αυτό που βλέπω στο γήπεδο και στο απολαμβάνω αυτό που κερδίζω στο γήπεδο.

Όσο για την δεύτερη κατηγορία, θα την εκθέτουν πάντα οι αριθμοί που σπανίως λένε κάτι διαφορετικό από την αλήθεια. Τουλάχιστον ως προς την ποιότητα της μπάλας και όχι απαραιτήτως και του αποτελέσματος. Η ΑΕΚ ακόμα και σ’ ένα ματς που είχε πολλούς παίκτες σε πολύ κακό βράδυ και που αυτή την φορά δεν βγήκε στον Αλμέιδα τίποτε από το ανακάτεμα της τράπουλας, μπορούσε να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα. Όχι θεωρητικά, αλλά με βάση τις καθαρές φάσεις που έφτιαξε.

Προσγείωσε ανώμαλα την ΑΕΚ ο ΠΑΣ!
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:12 - 03.01.2023

Προσγείωσε ανώμαλα την ΑΕΚ ο ΠΑΣ!

Ο εξαιρετικά αποτελεσματικός ΠΑΣ «χτύπησε» όλα τα αμυντικά κενά της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο και επικράτησε 2-1 στους «Ζωσιμάδες», με την Ένωση να προβληματίζει λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Προφανώς και κάποιος θα σκεφτεί πως όλα αυτά είναι θεωρίες και στην πράξη η ΑΕΚ έχασε ένα ματς που δεν έπρεπε να χάσει και η διαφορά της από την κορυφή ξαναπήγε στους επτά βαθμούς. Ναι, φυσικά αυτό συνέβη στο γήπεδο. Και έχει και πολύ καθαρά ποδοσφαιρικές αιτίες, που αφορούν την μπάλα και όσα έγιναν σ’ αυτό καθ’ αυτό το ματς. Απόδοση παικτών και αποφάσεις και επιλογές στο συγκεκριμένο βράδυ. Τελεία.

Οι ποδοσφαιρικές αιτίες...

Οι τρείς από τους τέσσερις της άμυνας, ήταν σε κάκιστο βράδυ. Ο Βίντα επί της ουσίας έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι μετά από τις 13 Νοεμβρίου και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, καθότι ήταν μεν στο Μουντιάλ, αλλά δεν έπαιξε καθόλου. Και φυσικά του έλειπε ο αγωνιστικός ρυθμός και ήταν αγνώριστος. Ο Χατζισαφί ήταν κακός και ο Σιντιμπέ είχε ξανά το μυαλό του μόνο στο τι θα κάνει στην επίθεση. Βάλτε και τον Γιόνσον που έδειχνε απορυθμισμένος.

Οι τέσσερις από τους πέντε βασικούς πυλώνες της ανασταλτικής λειτουργίας, ήταν σαν απενεργοποιημένοι στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού. Πως λοιπόν η ΑΕΚ να μην φάει στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού, ακριβώς όσα γκολ έχει φάει σ’ όλο το υπόλοιπο πρωτάθλημα μέχρι τώρα, σε κανονική ροή αγώνα. Δεν ήταν δα και δύσκολο ούτε για τον ΠΑΣ, ούτε για καμία ομάδα, να «σημαδέψει» στην μαύρη τρύπα που είχε αυτή την φορά η ΑΕΚ στην άμυνα ειδικά από την δεξιά της πλευρά.

Επίσης αυτή την φορά το ανακάτεμα της μεσοεπιθετικής τράπουλας από τον Αλμέιδα δεν βγήκε. Εξαιρετικός προπονητής είναι, όχι μάγος να βγάζει κάθε φορά λαγούς από το καπέλο του. Άλλαξε εντελώς το μοντέλο σε σχέση με το ματς της προηγούμενης εβδομάδας με τον Βόλο. Επανέφερε επί της ουσίας το αγωνιστικό μοντέλο που είχε στον πρώτο γύρο, με τον Πινέδα ως δεύτερο αμυντικό χαφ, τον Αραούχο ελεύθερο, τον Γκαρσία κορυφή και αντί Ελίασον και Γκατσίνοβιτς στα άκρα, τον Φερνάντες και τον Άμραμπατ. Σ’ αυτούς του «αντί» βρίσκεται και η αιτία που δεν λειτούργησε αυτή η επιλογή.

Ο Φερνάντες πνίγηκε μέσα στο άγχος του και την πίεση που είχε να αποδείξει πως αξίζει την θέση του βασικού και ήταν χαμένος. Ενώ ο Άμραμπατ, έστω και αν με την μπάλα στα πόδια του έδωσε ένα πάρε – βάλε στον Αραούχο και ένα πάρε – βάλε στον Γκαρσία, με την αναρχία στην κίνηση του περισσότερο μπέρδευε, παρά βοηθούσε την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Επομένως το μοντέλο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Και ούτε και οι αλλαγές με τον Φαν Βέερτ και τον Τσούμπερ βοήθησαν. Κυρίως διότι με την είσοδο του Ολλανδού, αντί ο Γκαρσία να βγει στα άκρα για να δώσει πλάτος, έμεινε δίπλα στον φορ και στένεψε τους χώρους.

Σ΄ όλα αυτά βάλτε και το γεγονός πως ο ΠΑΣ ούτε μια φορά δεν επιχείρησε να κτίσει την επίθεση του από τα μετόπισθεν με build up. Και έτσι δεν έδωσε καθόλου την ευκαιρία στην ΑΕΚ να τον πρεσάρει και να τον πνίξει. Τον βόλεψε το γρήγορο γκολ. Και κάθε φορά έδινε ένα βολέ στην μπάλα ο Τσιντώτας να φύγει μακριά και όπου πάει. Συνήθως σε παίκτη της ΑΕΚ πήγαινε, αλλά κατόπιν όλοι οι παίκτες του ΠΑΣ έμπαιναν πίσω από την μπάλα και έκλειναν σωστά τους χώρους.

Και τώρα...

Γενικώς υπήρχαν πολλά ποδοσφαιρικά, που μαζεμένα πήγαν στραβά για την ΑΕΚ. Ήταν, για να ξέρουμε και τι λέμε, μια κακή μέρα στην δουλειά και για τον Αλμέιδα και για τους περισσότερους από τους ποδοσφαιριστές του. «Θα μπορούσαμε να μην είχαμε χάσει», είπε ο Αργεντινός τεχνικός και σίγουρα με βάση την εικόνα του παιχνιδιού, έχει δίκιο. Περισσότερο όμως έχουν σημασία για την ΑΕΚ τα λόγια του Αραούχο, που πάντα στις δύσκολες στιγμές επιλέγει να δώσει στίγμα και όχι όταν όλοι πανηγυρίζουν. «Να μας έχετε εμπιστοσύνη, στην ΑΕΚ τίποτα δεν ήρθε εύκολα».

Εδώ είναι όλο το ζουμί. Η ΑΕΚ σίγουρα δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν πόσο καλή δουλειά κάνει ο προπονητής της, πόσο όμορφη και ελκυστική μπάλα παίζει. Αυτό είναι και λυμένο και αποδεδειγμένο. Αυτό που τώρα έχει φτάσει η ώρα να δείξει, είναι πως όταν πέφτει έχει τα κότσια να σηκώνεται αμέσως και να συνεχίζει να τρέχει με την ίδια ταχύτητα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο τώρα από τον Αλμέιδα και από τους παίκτες του.

Η ΑΕΚ τώρα πρέπει να βγάλει αντίδραση. Κατά την διάρκεια παιχνιδιού, μέχρι τώρα έχει δείξει ότι δεν το έχει. Μόλις δυο φορές φέτος έχει σκοράρει πρώτος ο αντίπαλος. Με Βόλο στις 27 Αυγούστου στην Ριζούπολη και με ΠΑΣ τώρα στους Ζωσιμάδες. Και τις δυο η ΑΕΚ έχασε. Τώρα πρέπει να δείξει πως μπορεί να βγάλει αντίδραση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Αυτό το έχει κάνει ήδη δυο φορές. Μετά την ήττα από τον Βόλο ακολούθησε η νίκη επί του ΠΑΣ στην αρχή του πρωταθλήματος. Μετά την ήττα από τον ΠΑΟ στην Λεωφόρο ξεκίνησε ένα νικηφόρο σερί. Και τώρα η αντίδραση είναι πιο αναγκαία και ακόμα πιο σημαντική.

Μέχρι και πριν από το ματς με τον ΠΑΣ, η ΑΕΚ έπρεπε την προσεχή Κυριακή να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια για να μειώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά. Τώρα θα πρέπει να κερδίσει και για να μειώσει την διαφορά και για να βγάλει αντίδραση μετά από την ήττα στα Γιάννενα και για να δώσει αποδείξεις σ’ όσους την αμφισβητούν. Πολλά περισσότερα τα κίνητρα, πολύ καλύτερη η μαγιά για να τρώνε τα σίδερα αυτοί που θα μπουν στο γήπεδο. Πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι να δείξει η ΑΕΚ του Αλμέιδα πως εκτός από καλή ομάδα και δεμένη οικογένεια, έχει και χαρακτήρα και κότσια.