Η ΑΕΚ κέρδισε το προνόμιο να κάνει τα πάντα με τους όρους και τους χρόνους της
i

Ματίας Αλμέιδα και Παναγιώτης Κονέ/©intime

Η ΑΕΚ κέρδισε το προνόμιο να κάνει τα πάντα με τους όρους και τους χρόνους της

Κώστας Τσίλης 12:22 - 29.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:25 - 29.05.2023

Η συζήτηση για μεταγραφές φυσικά και έχει ανοίξει στην ΑΕΚ, αλλά η φιλοσοφία σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι δεν έχει αλλάξει και μάλιστα τώρα υπάρχει η πολυτέλεια όλα να γίνουν με τους τρόπους και τους χρόνους που θέλει η Ένωση. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Καταρχάς είναι βέβαιο πως αμέσως μετά το κάζο της Ντόρτμουντ από την Μάινζ, ο Αλμέιδα πολύ θα ήθελε να στείλει σ’ όλους μέσα στην ΑΕΚ ένα μήνυμα που να λέει «είδατε που είχα δίκιο να φωνάζω». Διότι ο Πελάδο έδωσε πραγματικά μεγάλη μάχη να μην θεωρήσει κανείς μέσα στην ομάδα μετά το ματς με τον Άρη πως είχε τελειώσει το πρωτάθλημα, πριν λήξει και το παιχνίδι με τον Βόλο. Κάτι πάντως που το πέτυχε ο Αλμέιδα, καθώς η ΑΕΚ όχι απλώς δεν έγινε Ντόρτμουντ στο τελευταίο ματς, αλλά έπαιξε όπως έπρεπε για να κερδίσει με περίπατο.

Το αστείο της υπόθεσης ήταν πως όσο ο Αλμέιδα προσπαθούσε να επιβάλλει απόλυτη συγκέντρωση στα τελευταία ματς πρωταθλήματος αλλά και στον τελικό του κυπέλλου, μαζί με απαγορευτικό σε κάθε είδους άλλη κουβέντα, στα εξωτερικά είχε ξεκινήσει μπαράζ μεταγραφικών σεναρίων. Η αστειότητα περί Νταβίντ Λουίζ και ΑΕΚ, βγήκε από τους Βραζιλιάνους την παραμονή του τελικού με τον ΠΑΟΚ. Που εκείνη την μέρα ο Αλμέιδα δεν θα έμπαινε στην διαδικασία να χαλάσει την συγκέντρωση του στην μάχη του κυπέλλου, ούτε για να υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του Πινέδα.

Η ΑΕΚ θα κινηθεί στοχευμένα στην μεταγραφική αγορά, αλλά έχει έτοιμες λύσεις για όλα τα... ενδεχόμενα
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:50 - 28.05.2023

Η ΑΕΚ θα κινηθεί στοχευμένα στην μεταγραφική αγορά, αλλά έχει έτοιμες λύσεις για όλα τα... ενδεχόμενα

Στην ΑΕΚ είναι πολύ συγκεκριμένες οι ανάγκες για ενίσχυση και με βάση αυτές θα κινηθεί, όμως Κονέ και Κουχάρσκι έχουν έτοιμες λύσεις για οτιδήποτε προκύψει στην πορεία του καλοκαιριού

Γενικώς ήδη έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό μεταγραφικά σενάρια που αφορούν την ΑΕΚ και όσο προχωράει το καλοκαίρι θα πολλαπλασιαστούν. Θυμίζω πως πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ο Αλμέιδα μόλις είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και δεδομένα έπρεπε να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είχαν ήδη φορέσει τα κιτρινόμαυρα στους μισούς εν ενεργεία Μεξικανούς ποδοσφαιριστές και σε καμιά 50αριά Αργεντινούς. Την ίδια στιγμή αυτό που είχε κάνει στην πραγματικότητα ο Ματίας, ήταν να ζητήσει τον Πινέδα και ανάψει το πράσινο φως και με κλειστά μάτια, για να αποκτηθεί ο Γκατσίνοβιτς. Τίποτε άλλο.

Επίσης για όσους το έχουν λησμονήσει, στην περυσινή μεταγραφική αγορά, ο Αλμέιδα με εξαίρεση τον Πινέδα δεν πήρε κανέναν άλλον που να έχει συνεργαστεί ξανά, ενώ δεν έφερε ούτε έναν συμπατριώτη του Αργεντινό. Ενώ υπάρχει και κάτι άλλο που έχει σημασία και δεν θα πρέπει κανείς να το λησμονεί. Σε μια ομάδα που πέρυσι χρειαζόταν κτίσιμο από την αρχή, που λόγω του κλίματος που υπήρχε ακόμα και 20 μεταγραφές να ζητούσε ο Αλμέιδα η διοίκηση θα ήταν σχεδόν υποχρεωμένη να τις κάνει, συνολικά έγιναν μόλις οκτώ κινήσεις. Και οι περισσότερες εξ αυτών, από τα τέλη Ιούλη και μετά.

Όλα αυτά τα σημειώνω, διότι μπορούν να αποτελέσουν έναν μπούσουλα, για το πως θα κινηθεί φέτος η ΑΕΚ στην καλοκαιρινή μεταγραφική αγορά. Διότι αφενός ο Αλμέιδα δεν πρόκειται να αλλάξει την φιλοσοφία του, αφετέρου πλέον υπάρχει μια έτοιμη και πετυχημένη ομάδα, που φυσικά και δεν χρειάζεται γκρέμισμα και κτίσιμο από την αρχή. Και στο ερώτημα εάν θα κάνει μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι η ΑΕΚ, φυσικά η απάντηση είναι πως «εννοείται πως θα κάνει». Όπως όμως έγινε και πέρυσι, θα τις κάνει και με τους χρόνους της και με τους όρους της. Άλλωστε ειδικά φέτος, αυτό το προνόμιο, η ΑΕΚ και ο Αλμέιδα, το κέρδισαν με το σπαθί τους.

Ο Αργεντινός έχει δείξει πως είναι ένας προπονητής που ούτε θέλει να διαλύει γκρουπ, πολλώ δε μάλλον όταν είναι πετυχημένα, ούτε διστάζει να θυσιάσει χρόνο μέχρι να βρει αυτό που κουμπώνει καλύτερα στο αγωνιστικό του μοντέλο. Μόνο που φέτος, αυτό το πολύ δυνατό γκρουπ που έφτιαξε ο Αλμέιδα και το οποίο σάρωσε όλους τους τίτλους, έχει δώσει στην ΑΕΚ το μέγα προνόμιο να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για τη νέα σεζόν χωρίς καμία απολύτως πίεση. Όλα θα τα κάνει και με τους όρους της και με τους χρόνους της. Κυρίως με τους χρόνους της. Για να έχει ο Αλμέιδα αυτούς που θέλει, έχει σκοπό να περιμένει όσο χρειαστεί.

Έτσι κι αλλιώς, για να ξέρουμε και τι λέμε, ακόμα και εάν έχουν γίνει μέχρι τότε κάποιες προσθήκες (που δεδομένα θα έχουν γίνει), η ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά προκριματικά του Αυγούστου, θα πάει σχεδόν με ίδια ομάδα μ’ αυτή που τελείωσε το πρωτάθλημα. Με την ομάδα δηλαδή που είναι δουλεμένη, που είναι δεμένη, που έχει συνοχή και που μπορεί να μπει ακόμα και αύριο το πρωί και να παίξει την μπάλα της. Άλλωστε πάντα στα καλοκαιρινά ευρωπαϊκά προκριματικά, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα οι ομάδες που μπορούν να πάνε έχοντας συνοχή και ξέροντας το αγωνιστικό μοντέλο που θέλουν να παίξουν.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Φυσικά η ΑΕΚ θα κάνει μεταγραφές. Κοιτάζει για στόπερ, που να μπορεί να παίξει ακόμα και βασικός. Κοιτάζει για αριστερό εξτρέμ διότι υπάρχει μόνο ο Γκατσίνοβιτς για αριστερά. Ενδεχομένως να προκύψουν ανάγκες και για φορ και για χαφ. Εννοείται έχει ως πρώτη προτεραιότητα να παραμείνει ο Πινέδα. Όλα όμως, θα τα κάνει με τους δικούς της χρόνους και τους δικούς της όρους. Για τον Πινέδα, αν δει πως υπάρχει το έδαφος και υπάρχει το περιθώριο, μπορεί να δώσει την μάχη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Για να πάρει τον στόπερ που θέλει, ενδεχομένως επίσης να περιμένει μέχρι τον Αύγουστο.

Σίγουρα ο Αλμέιδα θέλει να ενισχύσει το φετινό του γκρουπ. Έχει μπροστά του άλλωστε και την πρόκληση της Ευρώπης την οποία όχι απλώς δεν θεωρεί ο Αργεντινός δευτερευούσης σημασίας αλλά την έχει ως μια πολύ σημαντική υπόθεση. Και πολύ ορθά. Θέλει λοιπόν ενίσχυση κυρίως ποιοτική και όχι τόσο ποσοτική διότι ποτέ ο Αλμέιδα δεν θα έχει ρόστερ με 30 παίκτες. Ωστόσο αυτό που πάντα μπαίνει μπροστά και έχει σημασία, είναι να έρθουν αυτοί που πρέπει. Απλώς φέτος, αυτό το προνόμιο το κέρδισε η ΑΕΚ.