Η ΑΕΚ τώρα δεν χάθηκε, αλλά Τετάρτη με τέτοια αστοχία, θα πετάξει τεράστια ευκαιρία
i

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς/©intime

Η ΑΕΚ τώρα δεν χάθηκε, αλλά Τετάρτη με τέτοια αστοχία, θα πετάξει τεράστια ευκαιρία

Κώστας Τσίλης 09:06 - 27.08.2023 / Ανανεώθηκε: 10:15 - 30.08.2023

Για την απώλεια των δυο βαθμών της ΑΕΚ δεν ευθύνεται ούτε το γκολ νωρίς, ούτε το rotation αλλά μόνο το τσουβάλι με τις πεταμένες ευκαιρίες που αν τώρα δεν κόστισαν και τίποτα πολύ σημαντικό, την Τετάρτη θα στερήσουν έναν μεγάλο στόχο. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Στο ματς με τον Πανσερραϊκό η ΑΕΚ κοντά στις 40 τελικές προσπάθειες. Τις μισές εξ αυτών (ίσως και παραπάνω), τις έκανε μέσα από την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Είχε ακόμα και πέναλτι και παρεμπιπτόντως σίγουρα θα έπρεπε να είχε ακόμα για πεντακάθαρο παίξιμο με το χέρι στο πρώτο ημίχρονο.

Μ’ όλες αυτές τις τελικές προσπάθειες λοιπόν και τις ευκαιρίες για γκολ, ό,τι στραβό και αν έκατσε στον πιτσιρικά τον Χρυσόπουλο και γενικώς στην ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ στο πρώτο λεπτό του ματς, δεν θα έπρεπε καθόλου να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα. Διάολε, με 36 τελικές και ένα πέναλτι, είναι ποδοσφαιρικά αδύνατον μια ομάδα να μην κερδίζει επειδή δέχθηκε γκολ στο πρώτο λεπτό.

Χοβάν και Πανσερραϊκός «φρέναραν» την ΑΕΚ στην «OPAP Arena»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

23:34 - 26.08.2023

Χοβάν και Πανσερραϊκός «φρέναραν» την ΑΕΚ στην «OPAP Arena»

Παίζοντας με πολλές αλλαγές, μένοντας πίσω στο σκορ με τη... σέντρα και χάνοντας ένα τσουβάλι ευκαιρίες (μεταξύ των οποίων ένα πέναλτι του Φαν Βέερτ στο 62'), η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση του σκληροτράχηλου Πανσερραϊκού (1-1), που είχε ως κορυφαίο τον γκολκίπερ του, Αντριάν Χοβάν.

Επίσης δεδομένα αυτό το στραβοπάτημα της ΑΕΚ, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το rotation που έκανε ο Αλμέιδα. Ως ευρύ και αν ήταν, κάνοντας εννέα αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το ματς της προηγούμενης Τετάρτης στην Αμβέρσα. Αφενός διότι οι δυο φορ της, ο Γκαρσία και ο Πόνσε, που θα μπορούσαν να είχαν διαμορφώσει διαφορετικούς συσχετισμούς ανάμεσα σε τελικές και γκολ, απουσίαζαν υποχρεωτικά και όχι από επιλογή. Αφετέρου διότι ένα τσουβάλι ευκαιρίες χάθηκαν και την περασμένη Τρίτη στην Αμβέρσα, που δεν υπήρχε το rotation.

Ποδοσφαιρικά έκανε ότι έπρεπε, εκτός... 

Αφήστε που, για να ξέρουμε και τι λέμε, καθαρά ποδοσφαιρικά η ΑΕΚ έκανε ένα λάθος στην ανασταλτική της λειτουργία και πολλά στα τελειώματα των φάσεων της. Όλα τα υπόλοιπα τα έκανε εξαιρετικά σωστά, έστω και μ’ αυτό το ευρύ rotation. Υπό την έννοια πως στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, η ΑΕΚ έπαιξε πολύ στρωτό και πολύ ορθόδοξο ποδόσφαιρο.

Το γκολ που χρειαζόταν το έψαξε ακόμα και στις καθυστερήσεις του ματς, με την μπάλα κάτω και με συνεργασίες και όχι με γιόμες της απελπισίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών προσπαθειών που έκανε η ΑΕΚ, ήταν αποτέλεσμα συνδυαστικού ποδοσφαίρου και όχι αναμπουμπούλας επειδή η μπάλα έμπαινε με σκοτωμένα γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή. Και αυτό ήταν κάτι που και το ήθελε και το εκτίμησε πολύ ο Αλμέιδα.

Με τον Πινέδα δεξί μπακ, με τον Πισάρο πότε ως εξτρέμ, πότε ως δεκάρι και πότε ως χαφ, με τον Μάνταλο ως δεκάρι και ως χαφ, με τον Γκατσίνοβιτς ως δεξί εξτρέμ και με τον Ζίνι ως αριστερό, η ΑΕΚ σχεδόν σ’ ολόκληρο το 90άλεπτο έφτιαχνε φάσεις. Καλές φάσεις, που γινόντουσαν καθαρές ευκαιρίες αλλά και που κατόπιν πήγαιναν στράφι. Άστοχοι ήταν όλοι τους οι παίκτες του Αλμέιδα στο ματς με τον Πανσερραϊκό, με περισσότερο απ’ όλους τον Φαν Βέερτ που φημίζεται για το αντίθετο.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη... 

Βεβαίως αν το φαινόμενο αυτό περιοριζόταν μόνο στο συγκεκριμένο ματς, το ζήτημα θα ήταν σχετικά μικρό. Είναι πεταμένοι οι δυο βαθμοί, ειδικά μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια και από αντίπαλο όπως ο Πανσερραϊκός. Αλλά ο δρόμος στο πρωτάθλημα είναι ακόμα μακρύς. Άλλωστε και πέρυσι το πρώτο εντός έδρας ματς, ήταν ήττα. Το ζήτημα γίνεται μεγαλύτερο, καθότι φαινόμενο πολλών και εύκολα χαμένων φάσεων, παρουσιάστηκε και την περασμένη Τρίτη στην Αμβέρσα. Εξ ου και η ήττα σ’ ένα ματς που η ΑΕΚ έλεγχε απόλυτα.

Αν λοιπόν τώρα δεν χάθηκε και ο κόσμος με την απώλεια των δυο βαθμών στο πρωτάθλημα, αν την Τετάρτη οι παίκτες του Αλμέιδα έχουν ανάλογο κρεσέντο αστοχίας σε ευκαιρίες, τότε θα πετάξουν στα σκουπίδια έναν πολύ μεγάλο στόχο. Και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να βρεθούν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση συλλόγων του πλανήτη. Που όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Θυμίζω πως η ΑΕΚ κυνηγάει την Τετάρτη στην ρεβάνς με την Αντβέρπ ένα γκολ για να μην αποκλειστεί και δυο γκολ για να προκριθεί εκείνη στους ομίλους του Champions League. Θα είναι πραγματικά κρίμα και άδικο, να κάνει το παιχνίδι που έχει δείξει και δείχνει συνεχώς πως μπορεί να κάνει, αλλά να μην πετύχει αυτόν τον τεράστιο στόχο της από αστοχία σε τελικές προσπάθειες. Και την Τετάρτη το άγχος και το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερα, λόγω του διακυβεύματος.

Πισάρο, Γκατσίνοβιτς, μεταγραφές 

Και δυο τελευταία πραγματάκια για δυο ποδοσφαιριστές. Ο Πισάρο στα πρώτα επίσημα αγωνιστικά λεπτά που πήρε ως αλλαγή στο Ζάγκρεμπ, έδωσε την ασίστ στον Γαλανόπουλο για το νικητήριο γκολ. Στο ντεμπούτο του στην βασική ενδεκάδα, ήταν για πάνω από 80 λεπτά, διότι μετά εμφανώς κουράστηκε, ο κορυφαίος της ΑΕΚ. Μοίραζε, δημιουργούσε, άνοιγε χώρους και τις δυο μεγαλύτερες ευκαιρίες μετά το πέναλτι, αυτός της έχασε. Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ και σίγουρα ο Αλμέιδα ήξερε τι έπαιρνε.

Επίσης ο Γκατσίνοβιτς σ’ όλα αυτά ματς που έχει μπει μέχρι τώρα, έχει βοηθήσει σημαντικά. Τώρα πέτυχε και ένα πολύ όμορφο γκολ. Δείχνει να κάνει ανάλογο ξεκίνημα μ’ αυτό που έκανε πέρυσι μέχρι να χρειαστεί να μείνει εκτός για την επέμβαση. Και αυτό είναι τεράστια υπόθεση για το παιχνίδι της ΑΕΚ. Την μπαλάρα της η ΑΕΚ πέρυσι, την έπαιξε όταν ήταν σούπερ ο Γκατσίνοβιτς.

Και ένα τελευταίο περί μεταγραφικών. Είπε κάποια πράγματα ο Αλμέιδα. Η πιο ξεκάθαρη κουβέντα όμως, θα μπορεί να γίνει μετά και την ρεβάνς με την Αντβέρπ την Τετάρτη το βράδυ. Όταν πλέον θα υπάρχει και ξεκάθαρη εικόνα για την διαδρομή που έχει μπροστά της να ακολουθήσει η ΑΕΚ. Και να έχετε πάντα στο μυαλό σας, πως ο Αλμέιδα θέλει πολύ να βάλει στην εξίσωση παίκτες σαν τον Χρυσόπουλο και τον Ρόκσον, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα, θέλει να πάει καλά η ομάδα.