Η ΑΕΚ να κορνιζάρει στα αποδυτήρια, πως έκαψε το τελευταίο «κανονάκι» αφέλειας

Η ΑΕΚ να κορνιζάρει στα αποδυτήρια, πως έκαψε το τελευταίο «κανονάκι» αφέλειας

Κώστας Τσίλης 23:49 - 03.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:58 - 03.03.2024

Με μια τεράστια ποδοσφαιρική αφέλεια πέταξε η ΑΕΚ το σπουδαίο πλεονέκτημα να μην χρειάζεται να κοιτάξει πίσω της, το κάνει για πολλοστή φορά φέτος, αλλά τώρα δεν υπάρχει το περιθώριο να μην είναι η τελευταία - Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Για να μην ακούτε τι σας λένε από εδώ και από εκεί, η ΑΕΚ δεν υπήρχε περίπτωση να έμπαινε πρώτη στα playoffs. Δεν γινόταν όταν πέρυσι μπήκε δεύτερη και στο τέλος σήκωσε το πρωτάθλημα, τώρα να κάνει το έγκλημα να το αλλάξει. Δεν το πειράζεις το κάρμα που έχεις φτιάξει. Ειδικά όταν μιλάμε για πρωτάθλημα. Δεν παίζεις μ’ αυτά. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα μπει στα playοffs δεύτερη όπως και πέρυσι. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα… ευχάριστα της ημέρας.

Προφανώς η ΑΕΚ δεν θα κέρδιζε το πρωτάθλημα, αν περνούσε με νίκη από το Χαριλάου. Όπως και δεν έχασε το πρωτάθλημα, επειδή δεν κέρδισε. Αλλά για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, έχει πάντα τεράστια σημασία, να μην χρειάζεται να κοιτάς πίσω σου, αλλά μόνο μπροστά σου. Είναι τεράστιο πλεονέκτημα και για λόγους ψυχολογικούς και για λόγους καθαρά πρακτικούς. Ειδικά για μια ομάδα που μπαίνει σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα, έχοντας μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς απέναντι σ’ όλους τους υπόλοιπους που συμμετέχουν σ’ αυτό.

Αυτό το πλεονέκτημα η ΑΕΚ το πέταξε στα σκουπίδια. Το ακόμα χειρότερο, είναι πως δεν το πέταξε σ’ ένα ματς που της πήγε στραβά, μέσα στην έδρα ενός αντιπάλου όπως είναι ο Άρης, που και πάλι κακό θα ήταν αλλά όχι ποδοσφαιρικά παράλογο. Θα είχαμε μεν να συζητάμε, αλλά δεν θα ήταν να κοπανιέσαι, αν μετά το 2-1 που έκαναν οι γηπεδούχοι, η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτα μέσα ή η εμφάνιση ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Τώρα όμως, η Ένωση έχασε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Και με τρόπο που την έχει ξαναπατήσει μόλις πριν από έναν μήνα, σε γήπεδο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Χαριλάου.

Η ισοφάριση του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στο 89’, ήρθε με φάουλ που έκανε ο Κάλενς ακριβώς στο ίδιο σημείο του γηπέδου, που το έκανε και τώρα με τον Άρη. Εκτέλεση και ζημιά. Απλώς στην Τούμπα η ζημιά ήρθε κατευθείαν από την κεφαλιά του Κεντζιόρα, στο Χαριλάου προέκυψε από την κεφαλιά του Γιόνσον στο χέρι του Βίντα. Όμως και στις δυο περιπτώσεις, η ΑΕΚ έδωσε ένα φάουλ εκεί που ήταν αχρείαστο να το δώσει και αντέδρασε στην στατική φάση, όπως δεν έπρεπε να την αντιδράσει. Διπλή αφέλεια, σε χρονικό σημείο που την μπάλα ή την τρως ή της δίνει μια να πάει στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Καρμπόν η... αφέλεια

Κάποιος θα μπει πως δεν ήταν φάουλ αυτό που καταλογίστηκε πάνω στον Κάλενς στο Χαριλάου. Θα προσθέσω πως πιθανότατα δεν ήταν φάουλ ούτε αυτό που καταλογίστηκε στον Περουβιανό στην Τούμπα. Αλλά όταν στο έχουν δώσει μια φορά, βρε Άλεξ μου, έχε το νου σου πως μπορεί να στο ξανακάνουν. Και κάνε τα κουμάντα σου στον τρόπο που θα πας να παίξεις άμυνα, σ’ ένα σημείο που ο παίκτης του Άρη πραγματικά δεν είχε και πολλά πράγματα να κάνει.

Επίσης κάποιος μπορεί να πει πως γενικώς η ΑΕΚ έπαιξε με την φωτιά στο Χαριλάου. Ούτε όταν προηγήθηκε με 1-0 κράτησε την ένταση ψηλά ώστε να μην δώσει χώρους και μέτρα στον αντίπαλο να της γυρίσει το ματς. Ούτε πολύ περισσότερο όταν το έφερε το παιχνίδι στο 3-2, δεν έκανε διαχείριση κλειδώματος, αλλά συμπεριφέρθηκε ποδοσφαιρικά αφελώς. Πέταξε εύκολα ευκαιριάρες για γκολ και στο τέλος το εισέπραξε κιόλας. Θύμισε πολύ το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες, που το 2-1 δεν έγινε ποτέ 3-1 αλλά 2-2 στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Για να πω την αλήθεια, είχα την αίσθηση πως αυτή ποδοσφαιρική αφέλεια με την οποία η ΑΕΚ διαχειρίζεται τα μη ντέρμπι ματς, είχε τελειώσει από τον Γενάρη και μετά. Αυτό έδειχνε η εικόνα, αυτό έδειχναν τα αποτελέσματα. Ακόμα και στο ματς με τον ΠΑΟΚ που προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε στο 89’ στην Τούμπα, πρώτον έχει τα χαρακτηριστικά ντέρμπι και δεύτερον ήταν τέτοια εικόνα του παιχνιδιού που θα μπορούσε να πάει στην ισοπαλία. Σ’ όλα τα υπόλοιπα όμως, η ΑΕΚ έδειχνε να έχει αποβάλλει αυτή την αφέλεια.

Μέχρι που έκανε ξανά την εμφάνιση της, την περασμένη Τετάρτη απέναντι στα Γιάννενα. Μετά το 1-0, έσβησε και βρέθηκε ξαφνικά να κυνηγάει με 1-2. Τότε δεν το πλήρωσε. Αλλά όταν το ξαναέκανε στο Χαριλάου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και κυρίως πιο δύσκολο χρονικό σημείο, την πάτησε. Και τώρα αντί για να κοιτάει μόνο μπροστά της και καθόλου πίσω της, πρέπει να κυνηγάει. Το ξέρει το έργο. Το έχει ξαναδεί και στο τέλος έχει πανηγυρίσει. Απλώς σ’ ένα τέτοιο μίνι πρωτάθλημα, όπως αυτό των playoffs, που κάθε λεπτομέρεια μετράει, ανάλογες ποδοσφαιρικές αυτοχειρίες όπως αυτή στο Χαριλάου ή στις Σέρρες ή στο Αγρίνιο ή στην Κηφισιά, θα κοστίσουν ακριβά. Εξ ου και το τελευταίο κανονάκι ποδοσφαιρική αφέλειας, κάηκε τώρα. Και πρέπει να το κάνει κορνίζα αυτό στα Σπάτα.

Περί αλλαγών...

Δυο κουβέντες και για το καθαρά αγωνιστικό, διότι άνοιξε και πάλι μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές που έκανε ο Αλμέιδα. Ναι, προφανώς δεν βγήκαν αυτές οι αλλαγές και οι τέσσερις από τους πέντε που μπήκαν στο γήπεδο, για διαφορετικούς λόγους, δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου. Αλλά όταν ο Άμραμπατ ζητά αλλαγή καθώς κουτσαίνει, ο Λιούμπιτσιτς είναι πλέον κουρασμένος και φορτωμένος με κάρτα, ο Μάνταλος γενικώς δεν είναι σε καλό απόγευμα και ο Πόνσε δεν έχει πλέον δυνάμεις να πιέσει και να κρατήσει ψηλά την ΑΕΚ και χαμηλά τον αντίπαλο, τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο προπονητής;

Με τον ΠΑΣ οι αλλαγές που έκανε ο Αλμέιδα, ήταν αυτές που γύρισαν το ματς. Αλλά με την εικόνα που είχαν οι παίκτες που βγήκαν και με τα αγωνιστικά δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί, έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές που έκανε ο προπονητής στο Χαριλάου. Με τον ΠΑΣ οι τέσσερις στους πέντε που μπήκαν, πέταγαν φωτιές και του γύρισαν το παιχνίδι. Με τον Άρη οι τέσσερις στους πέντε που μπήκαν, είτε δεν βοήθησαν καθόλου, είτε δεν φάνηκαν καν. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Και κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ που ελέγχει τα πάντα στην διαιτησία, έχει αποκλειστεί από το κύπελλο χωρίς να της έχουν δώσει ένα πέναλτι μαρς σε χέρι στην παράταση και τώρα έπεσε από την κορυφή από ένα φάουλ που δεν έγινε ποτέ. Και ενώ πήγε ο Σιδηρόπουλος να την χρεώσει και με το πιο κωμικό πέναλτι της σεζόν. Επίσης η ΑΕΚ που είχε στο… τσεπάκι της την πρόκριση στο κύπελλο και στην τράπεζα τους βαθμούς στα παιχνίδια με τον Άρη στο πρωτάθλημα, θα δει τον τελικό από την τηλεόραση και θα ξεκινήσει τα playoffs ως δεύτερη. Και τα δυο, λόγω αποτελεσμάτων απέναντι στον Άρη. Συνεχίστε λοιπόν να δηλητηριάζεται ένα ποδόσφαιρο και ένα πρωτάθλημα που έχει φτάσει Μάρτης και είναι όλοι μέσα για να το διεκδικούν.