Τι σημαίνει η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο και γιατί μπορεί ν' αναδείξει πρωταθλητή
i

© Intime

Τι σημαίνει η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο και γιατί μπορεί ν' αναδείξει πρωταθλητή

Γιώργος Σακελλαρίου 21:41 - 03.03.2024 / Ανανεώθηκε: 22:02 - 03.03.2024

Η πρωτιά στην κανονική διάρκεια μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Το πλεονέκτημα που δίνει η κορυφή στον ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια κόντρα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό.

Ο τίτλος σε κάθε περίπτωση θα κριθεί στα playoffs.

Μετά από το μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών θα προκύψει ο νέος πρωταθλητής, οπότε η κορυφή στην κανονική διάρκεια, σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν λέει κάτι. Μπορεί να λέει, όμως και πάρα πολλά. Την περασμένη σεζόν το πλεονέκτημα το είχε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια. Οι «πράσινοι» νίκησαν στη Λεωφόρο την ΑΕΚ 2-1, ηττήθηκαν 1-0 στην OPAP Arena και στα playoffs οι δύο ομάδες έφεραν δύο ισοπαλίες 0-0.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, λοιπόν, είχαν από μία νίκη και τα ίδια γκολ. Σε περίπτωση που τερμάτιζαν με τους ίδιους βαθμούς, το επόμενο κριτήριο ήταν η πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια. Κι αυτή την είχε κατακτήσει το «τριφύλλι», οπότε θα έπαιρνε και τον τίτλο.

Γι’ αυτό και μνημονευόταν η απόκρουση του Μπρινιόλι στις καθυστερήσεις, στο πέναλτι που εκτέλεσε ο Λιβάι Γκαρσία, στη νίκη της Ένωσης με 1-0. Αν το έβαζε ο ταλαντούχος φορ, η ΑΕΚ θα είχε το πλεονέκτημα στα γκολ στα παιχνίδια με τον Παναθηνακό (νίκη 2-0, ήττα 2-1), οπότε δεν θα έφταναν στο τρίτο κριτήριο, που είναι ποιος τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια.

Θεωρητικά, λοιπόν, η πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια δεν λέει κάτι, αλλά στο ποδόσφαιρο και στη ζωή δεν μπορείς ν’ αποκλείσεις τίποτα. Πρακτικά σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι πιθανό να παίξει ρόλο και μάλιστα σημαντικό. Να κρίνει έναν τίτλο…

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το πλεονέκτημα το έχει ο ΠΑΟΚ τώρα. Αλλά υστερεί στην ισοβαθμία με ΑΕΚ, αλλά και με τον Ολυμπιακό. Η Ένωση, αντίθετα, στην παρούσα φάση υπερτερεί στις ισοβαθμίες αυτή τη στιγμή με όλους τους διώκτες της. Ο ΠΑΟΚ έχει μία ήττα και μία ισοπαλία μαζί της. Ο Παναθηναϊκός έχει μία ήττα κι επίσης μία ισοπαλία και το ίδιο και ο Ολυμπιακός.

Αναλυτικά τα σενάρια που ισχύουν στα playoffs, αλλά και τα playouts, όπως αναφερόνταν και στην περσινή προκήρυξη:

Χαμός στο πρωτάθλημα με τις γκέλες ΑΕΚ και Παναθηναϊκού - Η βαθμολογία της Stoiximan Super League
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:33 - 03.03.2024

Χαμός στο πρωτάθλημα με τις γκέλες ΑΕΚ και Παναθηναϊκού - Η βαθμολογία της Stoiximan Super League

Δείτε πως διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Stoiximan Super League έπειτα από τα παιχνίδια της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας. Στην κορυφή πέρασε ο ΠΑΟΚ.

1. Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων στα Playoffs και Playouts, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, είναι τα εξής:

- Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

- Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).

- Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

Sportal Sunday Live για την τελευταία αγωνιστική στην κανονική διάρκεια της Super League