Η χειρότερη ήττα του Παναθηναϊκού στη φετινή EuroLeague

Η χειρότερη ήττα του Παναθηναϊκού στη φετινή EuroLeague

Ηλίας Λαλιώτης 12:14 - 04.01.2024 / Ανανεώθηκε: 12:14 - 04.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχασε για 5η φορά φέτος ένα παιχνίδι στις λεπτομέρειες των τελευταίων λεπτών, αλλά αυτή στη Βιτόρια από την Μπασκόνια τον «πονάει» περισσότερο από κάθε άλλη. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Ο τρόπος που ο Παναθηναϊκός AKTOR έχασε τη νίκη στη Buesa Arena δεν χωνεύεται εύκολα. Είναι ένας από αυτούς τους αγώνες που πριν μπουν οι ομάδες στο παρκέ δεν μπορείς να προδικάσεις το οτιδήποτε, ίσα-ίσα που ξέρεις ότι το γήπεδο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει... κατηφορικό, αλλά βλέποντας την εξέλιξή του δεν μπορείς να εξηγήσεις πως εν τέλει χάθηκε.

Κι αυτό γιατί οι «πράσινοι» βρήκαν απέναντί τους μια πολύ κακή Μπασκόνια για 26 λεπτά. Μια ομάδα που όχι μόνο δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή που έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στο πρώτο μισό της EuroLeague, αλλά που έμοιαζε με ομάδα από το χαμηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το Τριφύλλι την βρήκε στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε, αλλά δεν κατάφερε να τη «σκοτώσει». Γιατί έγινε αυτό;

Η αλήθεια είναι πως αμυντικά σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός βοήθησε για να διαμορφωθεί αυτή η εικόνα. Κυρίως με το να μην της επιτρέψει να τρέξει στο γήπεδο, χάρη στην εξαιρετική του επίδοση στο ριμπάουντ, έναν τομέα που οι Βάσκοι είναι από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Τέταρτη καλύτερη συνολικά (πριν το ματς) και έκτη καλύτερη στο επιθετικό ριμπάουντ. Στα πρώτα 26 λεπτά η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κυριάρχησε σε αυτόν τον τομέα έχοντας 10+ παραπάνω συνολικά και επιτρέποντας μόλις δύο επιθετικά στους αντιπάλους της.

Επιθετικά όμως δεν ήταν καλός. Είχε μόνο έναν εξαιρετικό Κέντρικ Ναν, ο οποίος σκόραρε με κάθε τρόπο κι έκανε ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα, με τους υπόλοιπους παίκτες όμως να μην βρίσκουν ρυθμό. Ο Λεσόρ φορτώθηκε από νωρίς με φάουλ, ο Μήτογλου ήταν άστοχος, όπως και ο Γκριγκόνις από την περιφέρεια (0/5 τρίποντα), ο Σλούκας έδωσε λύσεις μόνο στο τέταρτο δεκάλεπτο, ενώ ούτε ο Ερνανγκόμεθ, ούτε ο Βιλντόζα άρπαξαν την ευκαιρία ερχόμενοι από τον πάγκο.

Κάπως έτσι η Μπασκόνια αν και βρέθηκε στο -17, βρήκε ένα ξέσπασμα στο δεύτερο μισό της τρίτης περιόδου, ξαναμπήκε στο ματς με κάποια απίθανα σουτ και στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Τσίμα Μονέκε «σεληνιάστηκε». Με εντολή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο Νιγηριανός «χτυπούσε» πάνω στον κουρασμένο κι εκτός ρυθμού Μήτογλου. Ο Αταμάν δεν πήρε το ρίσκο να παρέμβει δοκιμάζοντας τον καλύτερο αμυντικά -αλλά κακό στα 10 λεπτά που έπαιξε νωρίτερα- Ερνανγκόμεθ πάνω του, τα μεγάλα σουτ μπήκαν, ο Ναν αστόχησε στις δικές του -ένας εναντίον ενός- προσπάθειες και ο ΜακΙντάιρ υπέγραψε την ανατροπή των Βάσκων.

Απέναντι σε αυτή την κακή ομάδα που παρουσίασε η Μπασκόνια, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός όφειλε να κερδίσει, γι' αυτό και η συγκεκριμένη ήττα είναι η χειρότερη σε σχέση με τις 4 προηγούμενες που κρίθηκαν στο τέλος (Ολυμπιακός, Μακάμπι, Παρτιζάν και Εφές). Γιατί, ταυτόχρονα, έκοψε ένα σερί τεσσάρων νικών που είχε δώσει άλλη ψυχολογία, δεν έσπασε την ισπανική κατάρα (18 σερί ήττες), τον έφερε αγκαζέ με ακόμα 6 ομάδες στο 10-8. Καθιστώντας τόσο το ματς με τη Βαλένθια, όσο κι αυτά που ακολουθούν στο ΟΑΚΑ με Εφές, Μονακό και Παρτιζάν ως must win.

Τη στιγμή μάλιστα που από αυτό το ματς προέκυψε κι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Ο τραυματισμός του Κώστα Σλούκα. Ο αρχηγός του Τριφυλλιού υπέστη τράβηγμα στον προσαγωγό, θεωρείται απίθανο να αγωνιστεί αύριο (5/1, 21:30) και υπάρχει αγωνία για το ακριβές μέγεθος της ζημιάς ενόψει της νέας «διαβολοβδομάδας» με Εφές (9/1) και Μονακό (11/1).