Level up σε δημιουργία και αποτελεσματικότητα - Ο ρόλος «κλειδί» του Κλάινχαϊσλερ

Λάζλο Κλάινχαϊσλερ / Intime

i

Λάζλο Κλάινχαϊσλερ / Intime

Level up σε δημιουργία και αποτελεσματικότητα - Ο ρόλος «κλειδί» του Κλάινχαϊσλερ

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:26 - 01.07.2023 / Ανανεώθηκε: 08:27 - 01.07.2023

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίσει μία ομάδα με... χαρακτήρα Super League και φανέρωσε αρετές που θα απλοποιήσουν τη ζωή του. Ο Γιοβάνοβιτς μετεξελίσσει τον Κλάινχαϊσλερ και οι Αϊτόρ και Ζέκα που κέρδισαν αυτοπεποίθηση.

Εάν θα έπρεπε να παρομοιάσω τη Ρογκάσκα με κάτι ελληνικό, θα επέλεγα τον Ιωνικό. Μία ενδεκάδα με τρεις στόπερ, που μένει πολύ χαμηλά στην άμυνα, με «βαριά» κορμιά, που ψάχνει τον ένα και μοναδικό επιθετικό με βαθιές μπαλιές. Πρακτικά, ήταν ένα φιλικό με συνθήκες σαν αυτές που θα συναντά συνήθως ο Παναθηναϊκός στη Super League. Άρα, εκ των πραγμάτων ήταν χρήσιμο παιχνίδι, έστω και με πιο μακρινό ορίζοντα αφού η Ντνίπρο έχει πολύ πιο επιθετικό στυλ.

To τελικό 3-1 δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο. Γενικά τα σκορ δεν έχουν αξία στα ματς της προετοιμασίας. Το ζητούμενο είναι η ομάδα να αφομοιώνει τα μαθήματα του προπονητή και να τα αποδίδει στο χορτάρι. Αυτό συνέβη στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Ρογκάσκα, πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Γιατί τέτοια εποχή, είναι παράλογο να δουλεύουν όλα... ρολόι.

Πάντως, σαν πρώτη εντύπωση, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε αξιοσημείωτη πρόοδο στη δημιουργία. Η οποία αφενός οφείλεται στη δουλειά του Γιοβάνοβιτς, αφετέρου στην ατομική κατάσταση ορισμένων παικτών. Ο Μπερνάρ ήταν κινητικός και πιο ουσιαστικός στις αποφάσεις του, ο Κλάινχαϊσλερ λειτούργησε ως έξτρα δημιουργός και βοήθησε, ο Παλάσιος νιώθει αυτοπεποίθηση και ο Ιωαννίδης βοήθησε. Ο Βέρμπιτς έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να βελτιωθεί και άλλο για να ξεπεράσει τον μεγάλο ανταγωνισμό, ο Βαγιαννίδης ντύθηκε... Χουάνκαρ με τις προωθήσεις του και ο Ισπανός δεν χρειάστηκε να πάρει τόσες πρωτοβουλίες. 

Εξυπακούεται ότι δεν χρειάζονται θριαμβολογίες. Είναι πολύ νωρίς και τα φιλικά χρησιμεύουν στους προπονητές. Οι υπόλοιποι πρέπει να είμαστε φειδωλοί με τα συμπεράσματα μας. Ωστόσο, σε ανάλογες γραμμές... Μαζινό στα μετόπισθεν, πέρυσι ο Παναθηναϊκός αγκομαχούσε και συχνά μπλόκαρε. Εναντίον της Ρογκάσμα το αντιμετώπισε όπως έπρεπε και το «ξεκλείδωσε».

Η κομβική δουλειά του Κλάινχαϊσλερ

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπαθεί να διδάξει στον Λάζλο Κλάινχαϊσλερ να παίζει ως box-to-box με συγκεκριμένο τρόπο. Ο Ούγγρος αγωνίζεται στον «άξονα» με την Εθνική Ουγγαρίας, αλλά με πιο επιθετικά καθήκοντα. Ο Γιοβάνοβιτς ζητάει κάτι διαφορετικό από τον παίκτη του, να κινείται πιο πίσω στο τερέν, πιο κοντά στον Ρούμπεν και να συμβάλλει στην προώθηση της μπάλας και στην ανάπτυξη.

Ο Κλάινχαϊσλερ έχει χαμηλό κέντρο βάρους, ένταση και ενέργεια και έχει τη δυνατότητα να τρέξει με τη μπάλα. Προσόντα που δεν διέθετε ο Δημήτρης Κουρμπέλης πέρυσι ή ο Άνταμ Τσέριν, όταν οπισθοχωρούσε με τον Μπερνάρ ως επιτελικό χαφ.

Ο Ούγγρος είναι εμφανές ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί, αλλά έχει τα στοιχεία για να ανταποκριθεί στην αποστολή του Γιοβάνοβιτς. Επιπροσθέτως, ο Κλάινχαϊσλερ πατάει περιοχή και σουτάρει από μακρινή απόσταση, επιλογές που έλειψαν από το Τριφύλλι την προηγούμενη σεζόν.

Εξελίξεις με στόπερ στον Παναθηναϊκό: Ο Μπάμπης Τσιμπίδας μεταφέρει όλα τα τελευταία νέα από την Αυστρία (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:45 - 30.06.2023

Εξελίξεις με στόπερ στον Παναθηναϊκό: Ο Μπάμπης Τσιμπίδας μεταφέρει όλα τα τελευταία νέα από την Αυστρία (vid)

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας στην... καθιερωμένη ενημέρωση από την Αυστρία μεταφέρει όλα τα τελευταία νέα του Παναθηναϊκού για προετοιμασία, φιλικό και φυσικά μεταγραφικά.

Εντυπώσεις από συγκεκριμένους παίκτες

Ο νεαρός Έλτον Φικάι ξέρουμε και ξέρει ο ίδιος, πως δύσκολα θα έχει ενεργό ρόλο στο ροτέισον του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, όταν θα έχουν αποκτηθεί δύο κεντρικοί αμυντικοί. Παρόλα αυτά, ο 17χρονος Αλβανός, γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου του 2005, αγωνίζεται με μεγαλύτερη ωριμότητα από το μέσο όρο της ηλικίας του. Εκτός από την επιθετικότητα στα μαρκαρίσματα, ξεχωρίζει διότι παίζει με το κεφάλι ψηλά και σημαδεύει σωστά τους συμπαίκτες του σε μεγάλες αποστάσεις. 

Ο Αϊτόρ έπαιξε με οξυδέρκεια, πέρασε έξυπνες πάσες, όπως το φάουλ που κέρδισε ο Σπόραρ στο τετ-α-τετ με τον γκολκίπερ της Ρογκάσκα, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Μάγκνουσον. Ο Ισπανός δεν έχει ανακτήσει την εκρητικότητα του, αλλά θα τη βρει με τον καιρό. Ο Ζέκα δεν φοβήθηκε να μπει στις μονομαχίες, αλλά μοιάζει να έχει ανάγκη από περισσότερο χρόνο. Λογικά, αφού πρακτικά ο Πορτογάλος πέρασε δύο συνεχόμενους χιαστούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιοβάνοβιτς διαχειρίστηκε με προσοχή τους δύο παίκτες. Ο Ζέκα και ο Αϊτόρ πέρασαν στο δεύτερο ημίχρονο στο ματς και μετά από 35’ λεπτά αντικαταστάθηκαν από τον Τρουιγέ και τον Καλοσκάμη. Ο Ισπανός και ο Πορτογάλος ανέβηκαν ψυχολογικά με τη συμμετοχή τους, νιώθουν πιο άνετα, αλλά απέχουν από την επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση.

Ο Μλαντένοβιτς έπαιζε πάρα πολύ ψηλά στην αριστερή πλευρά, επιβεβαιώνοντας τις συστάσεις που τον συνοδεύουν. Επειδή ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εξίσου παραγωγικός στο πρώτο, ο Σέρβος δεν πήρες πολλές προσπάθειες και δεν συνεργάστηκε με τον Αϊτόρ. Με τον καιρό που ο Μλαντένοβιτς θα συντονιστεί με τους συμπαίκτες του, θα εξελιχτεί σε μεγάλο όπλο για το Τριφύλλι.