Μέσι εναντίον Γολιάθ…
i

Λιονέλ Μέσι/©Intime

Μέσι εναντίον Γολιάθ…

Ευγενία Κουντούρη • 13:19 - 17.12.2022 / Ανανεώθηκε: 14:34 - 23.01.2023

Η Γαλλία είναι το φαβορί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Μέσι να μοιάζει σαν τον Δαυίδ που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το… θηρίο για να σώσει την Αργεντινή.

Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία ούτε των παικτών, ούτε τον υποστηρικτών της Αργεντινής για το αποτέλεσμα του τελικού του Μουντιάλ. Μπορεί θεωρητικά στον τελικό να «φτάνουν οι καλύτερες ομάδες» ή τουλάχιστον μπορεί αυτό να συνηθίζουμε να λέμε, στην πραγματικότητα όμως η σύγκριση Γαλλίας και Αργεντινής, όταν γίνεται με καθαρό μυαλό και με αντικειμενικό τρόπο, δείχνει ξεκάθαρο προβάδισμα των «μπλε».

Για παράδειγμα εάν κάποιος κοιτάξει τα στατιστικά για τους πέντε πρώτους ποδοσφαιριστές στην δημιουργία ευκαιριών για γκολ θα δει τέσσερις θέσεις να «καταλαμβάνονται» από παίκτες του Ντεσάμπ. Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Τεό Ερνάντεθ. Η… σφήνα ανάμεσα τους; Ο Λιονέλ Μέσι.

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών μοιάζει να είναι ολομόναχος απέναντι στα θηρία. Και μάλλον, κάπως έτσι είναι. Εάν δεν υπήρχε στη σύνθεση της Αργεντινής, ούτε ο ίδιος ο Σκαλόνι δεν θα «τολμούσε» να ονειρεύεται το τρόπαιο. Δεν θα είχαν ταξιδέψει χιλιάδες Αργεντινοίστο Κατάρ. Δεν θα ζούσαν το όνειρο. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το ζουν τώρα. Είναι ο Μέσι εναντίον της Γαλλίας που τους δίνει την ευκαιρία να πιστεύουν πως μπορεί και να μην κερδίσει τελικά η καλύτερη ομάδα.

Μπορεί άλλωστε ο «σταρ» της Γαλλίας να είναι ο Κίλιαν Εμπαπέ, δεν είναι όμως ο μοναδικός που μπορεί να κάνει τη... ζημιά. Η Γαλλία έχει το πλεονέκτημα να έχουν πολλούς ποδοσφαιριστές που διαθέτουν την ποιότητα να κάνουν τη διαφορά. Και είναι πιο δυνατή στη σύγκριση σχεδόν σε κάθε θέση. Ας δούμε και πάλι τους αριθμούς που το επιβεβαιώνουν. Για παράδειγμα αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές ενδεκάδες και να κάνουμε την σύγκριση με βάση τις βαθμολογίες των παικτών που αγωνίζονται σε κάθε θέση.

Στην Αργεντινή ο μέσος όρος του κάθε παίκτη είναι αυτός:

Εμιλιάνο Μαρτίνες 6.59, Μολίνα 6.62, Ρομέρο 6.63, Οταμέντι 6.99, Ακούνα 6.90, Ντε Πολ 6.77, Φερνάντεζ 6.99, ΜακΆλιστερ 7.01, Ντι Μαρία 6.81, Μέσι 8.14, Αλβάρες 7.09.

Και στην Γαλλία αυτός:

Γιορίς 6.69, Κουντέ 6.92, Βαράν 6.55, Ουπαμεκάνο 6.75, Τεό Ερνάντεθ 7.42; Γκριεζμάν 7.63, Τσουαμενί 7.09, Ραμπιό 7.23; Ντεμπελέ 7.13, Ζιρού 7.39, Εμπαπέ 7.84.

Και επειδή η ιστορία μοιάζει πολύ με αυτή του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, όπου Δαυίδ η Αργεντινή κι όπου Γολιάθ η Γαλλία, προσωπικά ελπίζω να έχει την ίδια κατάληξη. Άλλωστε και η Αργεντινή έχει τον δικό της… Θεό που μπορεί να μετατραπεί σε «σφεντόνα».

Τον καλύτερο όλων…

Τον Λιονέλ Μέσι...