Ο ηγέτης που διαθέτει αλλά δεν είχε ο Παναθηναϊκός στη Μπολόνια

Ο ηγέτης που διαθέτει αλλά δεν είχε ο Παναθηναϊκός στη Μπολόνια

Πάρης Τσελεπίδης • 01:08 - 20.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Παναθηναϊκός πίστεψε ότι μπορούσε να κερδίσει στη Μπολόνια, επέστρεψε στο ματς και προηγήθηκε επτά λεπτά πριν από το τέλος, αλλά του έλειψαν το καθαρό μυαλό και ο Μπέικον. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Ο Παναθηναϊκός στη Μπολόνια, κόντρα στη Βίρτους, έκανε τα δύσκολα… ακατόρθωτα, ανέτρεψε την κατάσταση, προηγήθηκε, αλλά τελικά απέτυχε.

 Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς μπορεί να επέστρεψε από το -11 (52-41) του 26΄ και να προηγήθηκε με 55-57 στο 33΄, αλλά δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Οι «πράσινοι» έδειξαν να χάνουν τη συγκέντρωσή τους, να αφήνουν τη νοοτροπία νικητή που τους διέκρινε κατά την αντεπίθεσή τους και χάνοντας -χωρίς λόγο- τη συγκέντρωσή τους, γνώρισαν την ήττα. 

Κι αυτό γιατί επέμειναν στα τρίποντα, που ναι μεν τον βοήθησαν στην ανατροπή, αλλά ο Ντουέιν Μπέικον είχε φυσική παρουσία στο παρκέ, αλλά ουσιαστικά ήταν ο μεγάλος... απών. Όταν έπρεπε να ηγηθεί, όταν πλέον η μπάλα είχε βαρύνει για τα καλά ο Αμερικανός -αυτή τη φορά- δεν βρήκε ρόλο, ούτε την ευκαιρία να απειλήσει. 

Ο Παναθηναϊκός όταν είδε την Βίρτους να προηγείται με 52-41 στο 26΄ από το τρίποντο του Λούντμπεργκ, βρήκε τρία δικά του και μάλιστα συνεχόμενα στο επιμέρους σκορ 3-16 από τον Πονίτκα (55-51), τον Ουίλιαμς (55-54) και ένα δεύτερο από τον Πολωνό (55-57) στο 33΄.  

Επέμεινε όμως στην ίδια λογική και στον ίδιο τρόπο εκτέλεση (τρίποντο) και δεν του βγήκε αφότου η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο ισοφάρισε σε 57-57 με τις 2/2 βολές του Σενγκέλια αλλά και μετά το τρίποντο από την γωνία του Κορντινιέ που έκανε το 60-57. 

Εν ολίγοις όπως βρήκε λύσεις και προβάδισμα με σουτ έξω από τη γραμμή των 6,75μ. άλλο τόσο βρήκε… σίδερο με την αστοχία του στη συνέχεια. Ειδικά με τον Μπέικον. πόσο Ο Αμερικανός φόργουορντ τη φορά αυτή έδειξε πολύ καλά κλεισμένος από την άμυνα της Βίρτους και δεν μπόρεσε να βρει στόχο όπως σε τόσα και τόσα παιχνίδια.

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού
EUROLEAGUE

23:59 - 19.01.2023

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Euroleague μετά την ήττα του Παναθηναϊκού

Μόνο η Μπαρτσελόνα επιβίωσε από τους φιλοξενούμενους της πρώτης μέρας της 20ης αγωνιστικής της Euroleague. Οι Καταλανοί νίκησαν τη Μπασκόνια, Ο Παναθηναϊκός έχασε στη Μπολόνια, η Παρτιζάν στη Βαλένθια, τελευταία η Άλμπα που ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ.

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός την ώρα της κρίσης είδε τον Μπέικον απλώς να προσθέτει 3/4 βολές μετά το 14-0 της Βίρτους και μάλιστα όταν όλα ειχαν πλέον κριθεί. Ουσιαστικά στερήθηκε τον ηγέτη του. Τον παίκτη που ο Ράντονιτς έχοντάς τον μέσα στο παρκέ περιμένει να πάρει πάνω του τους υπόλοιπους που μέχρι εκείνο το σημείο είχανε κάνει τη δύσκολη δουλειά. Να παίξουνε άμυνα αλλά και να βρούνε τις λύσεις στην επίθεση επιβάλλοντας έναν ρυθμό τέτοιο που κοίμισε την ομάδα του Σκαριόλο όταν πίστεψε πως είχε κερδίσει. Της έκανε το βράδυ δύσκολο και όταν πλέον είχε γεμίσει... την καρδάρα με το γάλα φρόντισε να την κλοτσήσει, να την χύσει, μέχρι που άδειασε…

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, πέταξε στα σκουπίδια μία διαβασμένη εμφάνιση μέχρι το 33΄ στην Μπολόνια εξαιτίας ενός μπλακ άουτ που ακολούθησε σε ένα χρονικό σημείο που έπρεπε να παρουσιάσει ψυχολογία νικητή και όχι να καταρρεύσει. Μία εικόνα ωστόσο που δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε τη φετινή χρονιά. Κάπως έτσι έχασε και από τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Όταν έδειξε τάσεις αυτοκτονίας στα τελευταία 37,4 δευτερόλεπτα. Τότε που έχασε την διαφορά των πέντε πόντων ( 78-73) αστοχώντας δις στη τελευταία του επίθεση για να ηττηθεί στην παράταση.

Μία ήττα από την Βίρτους που αν είχε αποφευχθεί θα έδινε στον Παναθηναϊκό την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ χρειάζεται σε αυτό το σημείο της σεζόν. Στο ξεκίνημα του μήνα όπου στην ολοκλήρωσή του (19/02) είναι ο τελικός του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδος που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο κλειστό «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Και συνάμα να επέστρεφε στις νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ στην Euroleague μετά τις 2 Δεκεμβρίου όταν και είχε αποδράσει στο Κάουνας επικρατώντας της Ζαλγκίρις και πάλι μέσα από την άμυνά του.

Μία άμυνα που έδειξε να λειτουργεί όπως απαιτούσε το παιχνίδι της Μπολόνια μέχρι το 33΄ όταν και είχε δεχθεί 55 πόντους. Στα επόμενα 7΄, ή πιο συγκεκριμένα στα επόμενα 7:06 δέχτηκε άλλους 19 βρίσκοντας μόλις ένα καλάθι εντός παιδιάς με τον Ράντονιτς στο 14-0 της ομάδας του Σκαριόλο λανθασμένα να μην πήρε τάιμ άουτ για να βάλει φρένο στο γκάζι που είχε πατήσει η ιταλική ομάδα. Σε ένα χρονικό σημείο δηλαδή που ο Μαυροβούνιος τεχνικός φέρει τη δική του ευθύνη στην απώλεια της νίκης που έδειξε ο Παναθηναϊκός να μπορεί να την πάρει αλλά τελικά έμεινε με την δίψα.

Σε ένα παιχνίδι όπου ενώ στο τέλος έλειψε ο Μπέικον, μένοντας μάλιστα μονοψήφιος για πρώτη φορά φέτος με τον Παναθηναϊκό στην Euroleague, λύσεις ήρθανε από τον συνήθη ύποπτο Ντέρικ Ουίλιαμς και από το δίδυμο Νέιτ Ουόλτερς και Ματέους Πονίτκα. Αντίθετα έλειψαν οι πόντοι και το καθαρό μυαλό του Πάρις Λι και οι λύσεις μέσα από τη ρακέτα των Γιώργου Παπαγιάννη και Αρτούρας Γκουντάιτις, τη στιγμή που ο Μάριους Γκριγκόνις αν και πήρε τον χρόνο συμμετοχής δεν βοήθησε.

Στο δια ταύτα ο Παναθηναϊκός έχασε στην Μπολόνια γιατί όταν προηγήθηκε στο 33΄ δεν είχε το καθαρό μυαλό που απαιτούταν για να το κερδίσει και του έλειψε ο ηγέτης Μπέικον που έχει μάθει να ζει με αυτόν. Και έχασε ένα παιχνίδι που χωρίς να μεταμορφωθεί αν το κέρδιζε θα του επέτρεπε να διατηρήσει τις όποιες πιθανότητες είχε για να μείνει κοντά στο κυνήγι της παρουσίας του στην πρώτη οχτάδα και συνάμα της συμμετοχής του στα φετινά playoffs από όπου είναι γεγονός ότι απομακρύνθηκε.