Η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτιά πέρασε, σειρά έχει αυτή στο Κάουνας!

Σάσα Βεζένκοφ

i

Σάσα Βεζένκοφ / © Intime

Η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτιά πέρασε, σειρά έχει αυτή στο Κάουνας!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:30 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 08:31 - 14.04.2023

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας της Euroleague, όμως έχει ακόμα πολλά να κάνει στο ευρωπαϊκό του ταξίδι. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Και κάπως έτσι η κανονική διάρκεια της Euroleague ολοκληρώθηκε μαγικά για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά πάτησε ΚΑΙ τη Μπασκόνια, έφτασε τις 24 νίκες σε 34 αγώνες και απολύτως δίκαια τερμάτισε στην κορυφή της κατάταξης.

Το περιμέναμε σαφώς, όμως η οριστικοποίηση έχει μια διαφορετική μαγεία. Ο Ολυμπιακός έπαιζε σταθερά το καλύτερο μπάσκετ, έχει σκορπίσει τρόμο σε όλους τους αντιπάλους του και κάπως έτσι το τέλος της κανονικής διάρκειας τον βρήκε εκεί που του άξιζε. Βέβαια δεν πρέπει κανείς μας να μείνει μόνο σε αυτό.

Η βαθμολογία της Euroleague: Πρώτος οριστικά ο Ολυμπιακός, στα Playoffs η Φενέρ παρά την ήττα της στο Βελιγράδι
EUROLEAGUE

00:17 - 14.04.2023

Η βαθμολογία της Euroleague: Πρώτος οριστικά ο Ολυμπιακός, στα Playoffs η Φενέρ παρά την ήττα της στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπασκόνια στο ΣΕΦ και «κλείδωσε» την πρωτιά του στην regular season της Euroleague, ενώ παράλληλα... βοήθησε και τη Φενέρ να πάρει ένα εισιτήριο για τα Playoffs της διοργάνωσης, αφού παρά την ήττα της από τον Ερυθρό Αστέρα, πήρε την πρόκριση. Ένα εισιτήριο είναι ακόμα ανοιχτό και περιμένει τις Ζάλγκιρις ή Μπασκόνια να το «καπαρώσουν».

Ο Ολυμπιακός έκανε απλά το πρώτο βήμα. Σαφώς το έκανε γράφοντας ιστορία, όμως μην ξεχνάμε πως πέτυχε απλά τον πρωταρχικό του στόχο, την πρόκριση στα πλέι οφς. Από εκεί και πέρα θα περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του, προκειμένου να αρχίσει να σκέφτεται τον επόμενο στόχο του, την πρόκριση στο Final Four. Είναι σαφές πως έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι εκεί ανήκει, όμως πρέπει να το δείξει και στα νοκ άουτ. Εξάλλου έχουμε δει κατά καιρούς μεγάλες εκπλήξεις.

Αυτό που έχει πετύχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του όμως είναι να εκπέμπουν αυτή την σιγουριά, πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε το έχουν δείξει και στα παιχνίδια. Ακόμα και όταν δεν πήγαιναν όπως έπρεπε τα πράγματα, ο Ολυμπιακός εξέπεμπε αυτή την ηρεμία. Λογικό βέβαια, εάν αναλογιστεί κανείς τι έχει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του.

Ο καλύτερος παίκτης της Euroleague, ο Σάσα Βεζένκοφ, ανήκει στον Ολυμπιακό. Οι δύο κορυφαίοι γκαρντ της διοργάνωσης είναι επίσης στο ρόστερ των Πειραιωτών. Ναι, για τον Κώστα Σλούκα και τον Τόμας Ουόκαπ μιλάμε. Από εκεί και πέρα, όλα τα κομμάτια του παζλ έχουν κολλήσει ιδανικά. Ο καθένας έχει τον ρόλο του, βγάζει την προσωπικότητά του και δείχνει τα όσα μπορεί να κάνει. Μην ξεχνάμε πως παίκτες όπως ο Παπανικολάου, ο Λαρεντζάκης, ο ΜακΚίσικ, ο Φαλ και αρκετοί άλλοι έχουν κάνει ματσάρες και έχουν δείξει πως μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά.

Ακόμα και ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος θεωρητικά είναι ο 12ος παίκτης του ρόστερ, έχει βγει μπροστά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις άμυνες πάνω στον Λάρκιν και τον Μίτσιτς στο παιχνίδι του ΣΕΦ;

Ξαναλέμε όμως πως το μόνο που έκανε ο Ολυμπιακός ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα αρχίζει το… καλό! Στα πλέι οφς οι παίκτες του Ολυμπιακού θα εμφανιστούν πιο έμπειροι, πιο ήρεμοι, αλλά και με ένα βάρος, καθώς είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και το τρόπαιο της Euroleague είναι ο ξεκάθαρος στόχος.

Πάμε λοιπόν με ηρεμία, με σωστά βήματα και με δουλειά και όλα θα γίνουν. Είπαμε, ο Ολυμπιακός εκπέμπει σιγουριά και αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα, ούτε στα μεγαθήρια της διοργάνωσης. Βέβαια πρέπει να αναλογιστούμε πως και ο Ολυμπιακός ένα μεγαθήριο είναι και οι αντίπαλοι πλέον το γνωρίζουν καλά.

Παράλληλα, πέραν του ότι ο Ολυμπιακός λειτουργεί σαν ρολόι στο παρκέ, το ίδιο συμβαίνει και εκτός αυτού. Η ανανεώσεις των Βεζένκοφ, Ουόκαπ, ΜακΚίσικ, αλλά και Φαλ από πέρσι το αποδεικνύουν. Οι Ερυθρόλευκοι έκοψαν τον… αέρα των ομάδων που θα ήθελαν να του «κλέψουν» κάποιον παίκτη, έχει εξασφαλίσει έναν σημαντικό πύρινα για το μέλλον και δείχνει πως ένα από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης δεν αφήνει ομάδες σαν τη Ρεάλ, την Εφές κοκ να γλυκοκοιτάξουν κανέναν από εκείνους που κάνουν την διαφορά.

Αρκετά είπαμε όμως. Σειρά έχουν οι παίκτες. Εκείνοι θα μιλήσουν και θα δείξουν όσα πρέπει, όταν πρέπει και απέναντι σε όποιον και να βρεθεί στο διάβα τους. Μην ξεχνάμε εξάλλου το τι είναι ο Ολυμπιακός. «Μια αγέλη πεινασμένων σκυλιών» χαρακτήρισε την ομάδα του ο Τόμας Ουόκαπ πριν από καιρό. Κάτι ήξερε λοιπόν ο Αμερικανός.

ΥΓ. Έρχονται κινήσεις και για τους Έλληνες που τελειώνουν τα συμβόλαιά τους. Λίγη υπομονή ακόμα. Μην σας κάνει άλλωστε εντύπωση το να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις ακόμα και στην εβδομάδα μέσα!

ΥΓ2. Ιδανικά ο Ολυμπιακός θα ήθελε να γλιτώσει την Φενέρ. Ακόμα και να μην το κάνει όμως και να την συναντήσει στα νοκ άουτ, η ελληνική ομάδα είναι το φαβορί.

ΥΓ3. «Στο Κάουνας ερχόμαστε…», είπε ο κόσμος. Κάτι θα ξέρει παραπώ!