Η «σφαλιάρα» να του γίνει μάθημα

Η «σφαλιάρα» να του γίνει μάθημα

Aχιλλέας Μαυροδόντης 00:30 - 04.03.2023 / Ανανεώθηκε: 00:35 - 04.03.2023

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι από την Αρμάνι Μιλάνο, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να καλείται άμεσα να βρει ξανά τον εαυτό της, γιατί αυτό που παρουσιάστηκε στην Ιταλία δεν ήταν ο Ολυμπιακός που ξέρουμε. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός είδε το σερί των 7 νικών του να σταματά στο Μιλάνο και την Αρμάνι να τον πατάει κάτω, αναγκάζοντάς τον σε μια βαριά ήττα με 83-62. Οι αιτίες για αυτό που είδαμε ήταν πολλές, οι δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν ακόμα περισσότερες. Το σημαντικό όμως είναι να μην σταθούμε εκεί.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τους παίκτες του να μην παίζουν με το πάθος που μας έχουν συνηθίσει, καθώς η Αρμάνι φάνηκε πολύ πιο έτοιμη πνευματικά και ανάγκασε τον Ολυμπιακό σε μια ήττα με κάτω τα χέρια. Ακόμα και όταν από τους 20 η διαφορά έπεσε στους 12, ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε πως μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. 

Η Αρμάνι έπαιξε μπόλικο μπασκετικό... ξύλο, κάτι που ο Ολυμπιακός είχε συνηθίσει να κάνει, αλλά όχι και να του κάνουν. Κάπου εκεί το μυαλό της ομάδας του Πειραιά πήγε περίπατο.

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το μούδιασμα του Ολυμπιακού σε ένα βαθμό το δικαιολογώ. Η χώρα μας ζει μια τραγωδία με 57 ζωές να έχουν χαθεί, τόσο, μα τόσο άδικα, στα Τέμπη. Αυτό είναι αδύνατον να μην σε αγγίξει και να μην σε επηρεάσει. Σαφώς ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος με παίκτες 100% επαγγελματίες, όμως είναι και άνθρωποι. Κλαίνε, γελάνε, στεναχωριούνται. Και πιστέψτε μας, κανείς τους δεν είδε σαν κάτι απλό αυτό που συνέβη. Η ζωή συνεχίζεται βέβαια και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, όχι μόνο ο Ολυμπιακός.

Θα ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου, αυτή να είναι η τελευταία φορά που ζούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Η τελευταία φορά που μητέρες κλαίνε τον χαμό των παιδιών τους. Η τελευταία φορά που «πάμε κι όπου βγει». Όπως πολύ σωστά έγραψε ο Βασίλης Μοιρώτσος, αυτό το λέμε στον έρωτα. Όχι στα τρένα.

Είπαμε όμως πως η ζωή συνεχίζεται, οπότε ας επιστρέψουμε στον Ολυμπιακό και το αγαπημένο μας μπασκετάκι.

Αγωνιστικά, η εικόνα δεν ήταν καθόλου καλή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έχουν χάσει το δρόμο τους, ούτε πως χάθηκε κάτι μέσα στη σεζόν. Ήταν απλά η 8η ήττα σε 26 παιχνίδια, με την οποία ο Ολυμπιακός υποχώρησε απλά στο 18-8, χωρίς να πέσει από την κορυφή της κατάταξης.

Από την άλλη, το θέμα είναι πώς βλέπεις τα πράγματα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε πολύ σωστά πως τέτοιες ήττες σε βοηθούν να αναθεωρήσεις πράγματα και καταστάσεις. Αυτό πρέπει να κάνει και ο Ολυμπιακός, χωρίς να χρειαστεί να... πάρει κεφάλια, ή να αλλάξει κάτι ριζικά.

Παραμένει η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη, το μπάσκετ της συνεχίζει να είναι ό,τι καλύτερο βλέπουμε στην Euroleague και ο Σάσα Βεζένκοφ, τον οποίο η Αρμάνι μπόρεσε να περιορίσει, συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης.

Σίγουρα εικόνες σαν αυτή του Μιλάνου δεν αρμόζουν και δεν συνάδουν με τα όσα έχουμε δει από τους Ερυθρόλευκους. Όλοι όμως έχουν δικαίωμα σε μια κακή μέρα.

Το ζητούμενο είναι η κακή μέρα να μην είναι επαναλαμβανόμενη. Αρχής γενομένης λοιπόν από τα παιχνίδια της «διαβολοβδομάδας» που ακολουθεί, ο Ολυμπιακός πρέπει να μαζέψει και πάλι τα κομμάτια του και κόντρα σε Μπαρτσελόνα (8/3) και Μπάγερν (10/3) επιβάλλεται να είναι αυτός που μας έχει συνηθίσει.

Ηρεμία και υπομονή λοιπόν. Τίποτα δεν χάθηκε στο Μιλάνο, παρά μόνο ένα παιχνίδι. Η μεγάλη εικόνα και ο στόχος του Κάουνας υπάρχουν ακόμα και είναι μπροστά μας.

Υπομονή και όλα θα γίνουν!

ΥΓ. Ταξίδι στη Ρόδο και δύο σερί ματς στο ΣΕΦ. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να αφήσει άμεσα πίσω του το κακό του παιχνίδι ο Ολυμπιακός, χωρίς όμως να μην μελετήσει τα λάθη του.

ΥΓ2. Το μπάσκετ είναι μια από τις χαρές της ζωής. Σαν κάτι τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε. Μια ήττα δεν αλλάζει κάτι και δεν καταστρέφει κανέναν. Ας γίνει η νέα τραγωδία της χώρας μας ένα μάθημα για το πώς πρέπει να βλέπουμε τη ζωή.

ΥΓ3. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν είδα την είδηση ήταν να αγκαλιάσω τη μητέρα μου και να της πω συγγνώμη για όλα τα τηλεφωνήματα που δεν έχω απαντήσει. Χαζό; Χαζό, αλλά βλέποντας όλους τους γονείς στην τηλεόραση, κατάλαβα, έστω και λίγο, το τι νοιώθει κι εκείνη όταν λείπω.

ΥΓ4. Συγγνώμη αν σας κούρασα. Το επόμενο blog θα είναι ΜΟΝΟ για μπάσκετ. Σας το υπόσχομαι...

Tags: