Λουκ Σίκμα για πες μας, τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί;

Λουκ Σίκμα

i

© Intime

Λουκ Σίκμα για πες μας, τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί;

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:41 - 15.11.2023 / Ανανεώθηκε: 14:54 - 15.11.2023

Ο Ολυμπιακός πήρε μια τεράστια νίκη στο Βελιγράδι επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, σε ένα ματς όπου ο Λουκ Σίκμα έδειξε πως... δεν είναι μαθηματικός, αλλά ένας τρομακτικά ποιοτικός φόργουορντ. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά από το συνηθισμένο. Έτσι. Γιατί μπορώ! Η αλήθεια είναι πως είμαι μεγάλος φαν του λαϊκού τραγουδιού. Όταν ακούω ένα καλό ζεϊμπέκικο το απολαμβάνω με την ψυχή μου. Με ένα ποτηράκι παραπάνω θα ρίξω και τη στροφή μου. Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα έχω ψύχωση με το νέο τραγούδι του Οικονομόπουλου, το «Έκπτωτος Άγγελος». Βέβαια, βλέποντας όλα όσα λέγονται για τον Λουκ Σίκμα στα social media, θυμήθηκα κάτι πιο κλασσικό.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος πριν από 27 χρόνια, το 1996 είχε ερμηνεύσει για τον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» με τον δικό του ανεπανάληπτο τρόπο την «Ρόζα». Ας θυμηθούμε όμως έναν στίχο από το υπέροχο τραγούδι του Άλκη Αλκαίου, το οποίο τόσο όμορφα έντυσε με την μουσική του ο Θάνος Μικρούτσικος:

«Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο
συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω
τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί»

Γιατί όμως ρε Αχιλλέα μας κάνεις όλη αυτή την εισαγωγή; Πολύ απλά γιατί ο Λουκ Σίκμα, χωρίς να το ξέρει, βαφτίστηκε ακόμα και… μαθηματικός!

«Ας τον βάλουμε να μας λύσει καμία εξίσωση. Δεν κάνει για μπάσκετ», είναι μια από τις πολλές ατάκες που έχουν γραφτεί για τον Λουκ Σίκμα. Σε μεγάλο βαθμό βέβαια φταίμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι. Έχει υψηλό μπασκετικό IQ ο συγκεκριμένος παίκτης και σε αυτό είχαμε εστιάσει. Το θέμα όμως είναι πως δεν είναι απλά έξυπνος.

Είναι ένας παίκτης με σκληράδα, που παίρνει εξαιρετικές τοποθετήσεις, παίζει… ξύλο όταν χρειάζεται και μπορεί να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό τον θέλει εξάλλου ο Ολυμπιακός και ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Το προηγούμενο διάστημα έλειψε και έλειψε πολύ. Ο Πίτερς, ο Μιλουτίνοφ και ο Φαλ έκαναν… υπερωρίες για να καλύψουν το κενό του. Ο Παπανικολάου χρησιμοποιήθηκε πολύ στο «4» και εν τέλει, είδαμε τους ψηλούς του Ολυμπιακού να βγάζουν και τραυματισμούς από την κούραση. Τώρα, με τον Σίκμα στο ρόστερ, θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πώς θέλει να παίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός με τον Σίκμα αποκτά ισορροπία στους ψηλούς και βρίσκει τον παίκτη που θα μπορέσει να δώσει λύσεις και στο «4», αλλά και στο «5». Απέναντι στην ομάδα του Λαού έπαιξε 11’ περίπου, όμως σε αυτά η Μακάμπι τον «ένιωσε».

Έβαλε 8 πόντους, πήρε 4 ριμπάουντ, είχε και 1 ασίστ. Γενικά ένα άκρως θετικό (νέο) ντεμπούτο. Γιατί ο Λουκ Σίκμα θέλει κι εκείνος να κάνει ένα restart στη σεζόν του. Αρκετά έμεινε κι εκείνος έξω. Ώρα για δουλειά και ώρα να συστηθεί ξανά στο κοινό του Ολυμπιακού. Δεν είναι ο υπερπαίκτης που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι όμως ένα πολύτιμο γρανάζι κι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει τους Ερυθρόλευκους στη δύσκολη συνέχεια με την ποιότητά του.

Στο κάτω – κάτω, αν τα social media έχουν δίκιο και είναι κάτι ανάμεσα σε Μαθηματικός, Φυσικός ή Χημικός, ίσως να μπορέσει να μας πει και «τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί».

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μακάμπι έδειξε δύο πρόσωπα. Η σταθερά όμως ήταν η πολύ καλή άμυνα. Από την αρχή μέχρι και το τέλος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του περιόρισαν τα όπλα της Μακάμπι, έδειξαν πάθος, έπαιξαν υποδειγματική άμυνα και συνολικά κράτησαν μια πολύ ταλαντούχα ομάδα χαμηλά.

Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως το παιχνίδι θα μπορούσε να «τελειώσει» νωρίτερα, καθώς η αποβολή του Πίτερς έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα και χωρίς λόγο. Ο Αμερικανός διαμαρτυρήθηκε, οι διαιτητές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στο σημείο να παίζει με -4 παίκτες.

Ο Πίτερς αποβλήθηκε, ο Μιλουτίνοφ με τον ΜακΚίσικ έμειναν εκτός αποστολής και ο Ουίλιαμς Γκος έμεινε εκτός από νωρίς με σφίξιμο στον δικέφαλο. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως ένα καλό ξεμάτιασμα ή και ένα ευχέλαιο δεν θα ήταν κακό στον φετινό Ολυμπιακό.

Κλείνει η παρένθεση λοιπόν και μαζί και το κείμενο. Ο Ολυμπιακός πήρε μια νίκη που δεν θα πάρουν πολλές ομάδες στην έδρα της Μακάμπι, επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα και έδειξε το μέταλλό της. Σειρά έχει ένα πολύ δύσκολο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, τον οποίο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, όντας εξαιρετικός προπονητής, τον έκανε ξανά φυσιολογική ομάδα.

Περισσότερα λοιπόν την Πέμπτη, μέσα από το Sportal Euroleague Show, μετά από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα.

ΥΓ. Η κατάσταση με τον Γκος ενόψει Ερυθρού Αστέρα (και όχι μόνο) θα ξεκαθαρίσει στην προπόνηση στο ΣΕΦ.

ΥΓ2. Τελικά ο Μπαρτζώκας ξέρει να επιλέγει παίκτες ή είναι κακός;

Sportal Euroleague Show: H «ατσάλινη» άμυνα, οι βιονικοί Ουόκαπ - Φαλ, η αγωνία για Γκος και ο κομβικός Σίκμα
SPORTAL ORIGINALS

23:10 - 14.11.2023

Sportal Euroleague Show: H «ατσάλινη» άμυνα, οι βιονικοί Ουόκαπ - Φαλ, η αγωνία για Γκος και ο κομβικός Σίκμα

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 79-74 της Μακάμπι Τελ Αβίβ, για την 8η αγωνιστική της Euroleague. Μετά το τέλος της αναμέτρησης η εκπομπή Sportal Euroleague Show μετέφερε με όλο το ρεπορτάζ από την Aleksandar Nikolic Hal, μαζί και την δράση αλλά και τα επίσημα highlights από όλα τα παιχνίδια της Τρίτης. Καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής ο Νίκος Χατζής.

ΥΓ3. Φαντάζομαι είδατε το Sportal Euroleague Show με καλεσμένο τον Νίκο Χατζή. Είπαμε πολλά και ενδιαφέροντα, οπότε, εάν δεν την είδατε, δείτε την τώρα!

ΥΓ4. Επειδή το νέο τραγούδι του Οικονομόπουλου δεν είναι ακόμα στο YouTube, σας αφήνουμε με την Ρόζα για την ώρα, αυτή την υπέροχη κομματάρα του τιτανομέγιστου Δημήτρη Μητροπάνου. Τουλάχιστον χαμογέλασε από εκεί ψηλά με τη νίκη του αγαπημένου του Ολυμπιακού…