Μεγάλη Εβδομάδα, μεγάλη ομάδα, εξαφάνισε μέχρι και τα «τρολ» από παντού!

Ολυμπιακός

i

Ολυμπιακός/©Intime

Μεγάλη Εβδομάδα, μεγάλη ομάδα, εξαφάνισε μέχρι και τα «τρολ» από παντού!

Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στη βάση τους με την πρόκριση στους «16» και ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal…

Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει στον Ολυμπιακό, ειλικρινά. Δεν είναι οι τρεις νίκες, δύο με την Φερεντσβάρος και μία με τον ΠΑΟΚ. Είναι ο τρόπος με τις οποίες τις πήρε ο Ολυμπιακός, η εικόνα που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» υπό τις οδηγίες του μαέστρου Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Γιατί αυτός ο τίτλος του ανήκει του Βάσκου. Έκανε μια ομάδα που δεν άλλαζε τρίτη πάσα και υπέφερε ανασταλτικά, να κρύβει την μπάλα, να έχει συνοχή, μια απίστευτη τακτική, να μοιάζει με μια δυνατή ορχήστρα!

Προφανώς και σε αυτή την εικόνα, ρόλο δεν έπαιξε μόνο ο Μεντιλίμπαρ. Κι εδώ, θέλω να σταθώ και στον Καρβαλιάλ που είχε μιλήσει με κάποιους παίκτες που διαπρέπουν, όπως ο Κάρμο και ο Όρτα. Μόνο που αυτός δεν μπορούσε να εμπνεύσει την ομάδα, χρειάστηκε να έρθει ένας προπονητής που κατάφερε μέσα σε μία Μεγάλη Εβδομάδα, να φέρει την… Ανάσταση του Ολυμπιακού.

Στα δικά μου μάτια, αυτό μοιάζει ανεξήγητο, ειλικρινά. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ο Ολυμπιακός μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα άλλαζε την κατάσταση, θα έβγαζε αυτή την εικόνα. Χθες, δοκιμαζόταν στην Ουγγαρία, κόντρα σε μια ομάδα που δεν είχε ήττα πριν παίξει μαζί της. Μια ομάδα που έχει πολύ καιρό δύο συνεχόμενα ματς χωρίς να σκοράρει. Και για να είμαστε και δίκαιοι, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ δεν έχει δεχθεί γκολ ακόμη. Βλέπετε το ένα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, δεν έπρεπε να μετρήσει, αλλά…

Η Φερεντσβάρος είχε το 1-0 του πρώτου αγώνα εις βάρος της και, όμως, έβγαλε το ματς χωρίς να κάνει τη μεγάλη ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο γνωρίζοντας τι ήθελε. Όσο περνούσε η ώρα μάλιστα, έδειχνε σαν να είναι αυτός η ομάδα που έψαχνε το γκολ, λες κι αυτός «καιγόταν». Και ίσως ήταν έτσι, γιατί ήξερε πως αν σκοράρει πρώτος, όλα θα ήταν πιο νορμάλ, όχι, όμως, εύκολα. Όταν βλέπεις τον Ολυμπιακό να έχει πέντε κόρνερ στο 25’ και να χάνει δύο τεράστιες ευκαιρίες όπως αυτή του Φορτούνη στο 38’ και αυτή του Ποντένσε στο 39’, ξέρεις πως κάτι έχει γίνει πολύ καλά. Σε πιάνει, όμως και το άγχος, πως μπορεί να γίνει η στραβή, να πληρώσει το λάθος η ομάδα. Το λάθος αρχικά, το έκανε ο Τουρπέν. Ο Γάλλος, ένας από τους πιο δυνατούς ρέφερι, έχασε το χέρι και το πέναλτι αλλά το VAR αποκατέστησε την αρχική αδικία. Ο Ελ Κααμπί σημάδεψε σωστά, σκόραρε και πάλι και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρόκριση.

Είδα πολλά κασκόλ και σημαίες του Παναθηναϊκού, αλλά ο… αρραβώνας με τους φίλους της Φερεντσβάρος δεν βγήκε. Το γκολ του Μαροκινού και η γενικότερη εικόνα του Ολυμπιακού, έκαναν τους Ούγγρους να σιωπήσουν και μόνο… κόλαση δεν ήταν το γήπεδο. Από την άλλη, οι φίλοι των Πειραιωτών το απόλαυσαν με την ψυχή τους και πολύ καλά έκαναν. Τους άνηκε αυτή η βραδιά, είχαν δοκιμαστεί αρκετά φέτος μακριά από το Καραϊσκάκη και με αποκορύφωμα εκείνο το 5-0 από την Φράιμπουργκ που ουσιαστικά έφερε και το τέλος του Ντιέγκο Μαρτίνεθ μετά.

Ο Ολυμπιακός είναι τυχερός και δικαιωμένος, γιατί πίστεψε κι έφερε έναν προπονητή μαέστρο. Ο Μεντιλίμπαρ παραμένει προσγειωμένος, ταπεινός και αυτό που έχει είναι χάρισμα. Ξέρει πως δεν έχει κερδίσει κάτι ακόμη, αυτό φώναζε άλλωστε και μετά την Τούμπα, όταν η ομάδα είχε περάσει με το 1-4. «Έχουμε κάτι ακόμη να ολοκληρώσουμε στην Ουγγαρία και στο πρωτάθλημα είμαστε ακόμη τέταρτοι…», τους τόνιζε. Ήρθε η πρόκριση, τώρα θα παίξει τα… ρέστα του και στο πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, βλέπεις έναν Πασχαλάκη που αναγεννήθηκε μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου. Τζίφραρε πριν το πρώτο ματς με τους Ούγγρους, άλλο αν ανακοινώθηκε μετά. Ο Κάρμο, είναι λίρα εκατό. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με τη ρήτρα, κρίνω αυτό που βλέπω, έναν αμυντικό άλλου επιπέδου. Το αριστερό του πόδι είναι διαβήτης, δεν είναι μόνο ότι κόβει. Είναι ότι η μπάλα φεύγει από τα πόδια του και πηγαίνει σε συμπαίκτη, δεν έχει… πανικό στις κινήσεις του.

Δεν τον συγκρίνω με τον Σεμέδο, είναι δεδομένα καλύτερός του. Και γιατί είναι πιο επαγγελματίας, με περισσότερο μυαλό που αποτυπώθηκε ακόμη και στη φάση του πέναλτι. Όσο οι Ούγγροι περίμεναν και γκρίνιαζαν στον Τουρπέν, είχε πάει πάνω στη βούλα, στο σημείο του πέναλτι, για να μην… σκάψει κανείς το σημείο! Ο Ελ Κααμπί είχε πάρει την μπάλα κι έγιναν όλα πιο πολλά. Είναι, όμως, ένα κομμάτι της ευφυίας του και του αξίζουν μπράβο. Μαζί, «ανέβασε» και τον Ορτέγκα που στάθηκε καλά αμυντικά, ο Ροντινέι σταθερή αξία, ενώ και ο Ρέτσος δίπλα στον Κάρμο έβγαλε χαρακτήρα και άνεση. Με την ταχύτητά του άλλωστε, μπορεί να δώσει πολλά και ότι ο Μεντιλίμπαρ τον προτίμησε παρότι είχε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στην Τούμπα, λέει πολλά.

Η τριάδα στο κέντρο είναι απόλαυση. Έσε, Τσικίνιο και Όρτα, σου δίνουν την αίσθηση πως παίζουν χρόνια μαζί στον Ολυμπιακό. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, απίστευτη πραγματικά η εικόνα τους και με ψυχραιμία, αλλά και ποιότητα μαζί. Ήρεμη δύναμη ο Όρτα, κάλυψε πολύ και αριστερά όταν πήρε την οδηγία από τον Μεντιλίμπαρ μετά τα πρώτα λεπτά, ο Τσικίνιο είναι απίστευτο «εργαλείο», μαζί τους δεν τρέχει… άσκοπα και ο Έσε. Και για να είμαστε και δίκαιοι, σε κανέναν δεν λείπει και ο Καμαρά που την ώρα του αγώνα, «χόρευε» στο Instagram με τους φίλους του.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο φυσικά, μα τίποτα…

Ο Φορτούνης «κράτησε» την άμυνα της Φερεντσβάρος, πήρε μπάλα και παρότι είχε αρκετές λανθασμένες επιλογές, βοήθησε. Ο Ποντένσε έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, με ωραίες συνεργασίες, άλλος παίκτης επί Μεντιλίμπαρ πραγματικά, ήδη έχει κάνει τον κόσμο να συζητά για την αγορά του από την Γουλβς. Ο Ελ Κααμπί όπως έχουμε επισημάνει δεν είναι… Ελ Αραμπί, αλλά τα… στάζει. Και το πέναλτι δεν είναι εύκολο να το βάλεις και ο Μαροκινός έστειλε τον εξαιρετικό τερματοφύλακα Ντιμπούζ, στην άλλη γωνία.

Ο κόουτς δεν θέλει να ανακατεύει την ομάδα του χωρίς λόγο και τις αλλαγές τις έκανε όταν ένιωσε πραγματικά πως κάποιοι έχουν δώσει τα πάντα. Έτσι ήρθαν σταδιακά οι κινήσεις του, με Μασούρα και Ιμπόρα αρχικά, αλλά και Γιόβετιτς και Καρβάλιο στο τέλος. Το πόσο σέβεται το ρόστερ που βρήκε πάντως, φαίνεται και από τον Ιμπόρα. Και όταν βλέπεις έναν παίκτη που φαινόταν… τελειωμένος, να δίνει τα πάντα και να κόβει με τάκλιν, τότε ξέρεις πως ως σύλλογος είσαι και πάλι σε καλό δρόμο.

Δεν ξέρω που θα φτάσει ο Ολυμπιακός στη συνέχεια, τι θα κερδίσει στο τέλος, αλλά αυτή η Μεγάλη του Εβδομάδα, ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει το όνομα του Ολυμπιακού. Εδώ «λούφαξαν», εξαφανίστηκαν τα «τρολ» και αυτό λέει πολλά…

Υ.Γ.: Ένα μεγάλο μπράβο και σε όσους βρέθηκαν και στήριξαν και στην “Groupama Arena”.

Υ.Γ.2: Ας φέρει ότι θέλει η κλήρωση. Τουλάχιστον ο Ολυμπιακός με αυτόν τον προπονητή θα το παλέψει, το μόνο σίγουρο.

Υ.Γ.3: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…