Πλεονέκτημα εξ αρχής και... μέχρι τέλους!

Πλεονέκτημα εξ αρχής και... μέχρι τέλους!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:13 - 30.03.2023 / Ανανεώθηκε: 08:16 - 30.03.2023

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs της Euroleague, όμως (δυστυχώς), η πρώτη είδηση της ημέρας δεν είναι αυτό. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης

Με το χέρι στη καρδιά, για το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν δεν είχα σκοπό να γράψω. Ή μάλλον δεν είχα σκοπό να γράψω πολλά. Ο Ολυμπιακός βρήκε μια αποδεκατισμένη ομάδα και έκανε το χρέος του, φτάνοντας σε μια δίκαιη νίκη.

Η υπεροχή του φάνηκε από την αρχή. Τα 1-8 λάθη έδειξαν την πίεση στην άμυνα, οι λύσεις της Βιλερμπάν ήταν ανύπαρκτες και τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα υπέρ του Ολυμπιακού. Μόνο σε στιγμές χαλάρωσης των Πειραιωτών φάνηκε να μπορεί η Βιλερμπάν να απειλήσει. Έτσι οι απουσίες των γηπεδούχων δεν φάνηκαν ποτέ και ήρθε η νίκη που τους χάρισε και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας.

Ένα πλεονέκτημα που άξιζε ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός και ένα πλεονέκτημα που δείχνει την πραγματικότητα. Ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα μέχρι στιγμής στην Euroleague.

Πλέον αναμένουμε μερικές εβδομάδες ακόμα και μαζί με την ανάσταση του Θεανθρώπου θα ξέρουμε και ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σενάρια σχετικά με το ποια ομάδα θα είναι εκείνη που θα παίξει κόντρα στους Πειραιώτες, εδώ… σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Στις θέσεις 10 έως 7 υπάρχουν 4 ομάδες που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να βρεθούν στην επόμενη φάση. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, εκεί είναι όλο το ζουμί για τον Ολυμπιακό, που δεν θα ήθελε να παίζει απέναντι στην Εφές στα νοκ άουτ.

Πάμε τώρα στα άλλα, τα πιο ιδιαίτερα, πικάντικα, τραγικά. Όπως θέλετε πείτε τα.

Αρχικά τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία του Γιώργου Κυριακίδη, του καλού συνάδελφου από το Basket News η συνέντευξη με τον Μπριάντε Ουέμπερ. Γεμάτη συνέντευξη με πολλά πράγματα στα οποία μπορείς να σταθείς. Εμείς λοιπόν θα σταθούμε σε μερικά, καθώς έγινε ντόρος που καλώς έγινε, αλλά από τις λάθος πλευρές.

Το θέμα των πληρωμών το αναλύσαμε με σχετικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός απάντησε στον παίκτη σχετικά με τις τοποθετήσεις του και παρέθεσε και μερικά παραδείγματα πράξεών του. Αυτά αρκούν και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε και εδώ.

Στο επόμενο κομμάτι όμως, είναι το σημείο που έκανε όλη την μπασκετική κοινότητα να βράζει.

Στο κομμάτι που αναφέρεται για το μέχρι τέλος, δεν εννοεί πως ήταν στημένο να φύγει ο Ολυμπιακός στο ημίχρονο, ούτε πως για οικονομικούς λόγους δεν έπαιξε η ομάδα στα Playoffs του πρωταθλήματος. Άπαντες γνώριζαν πως δεν θα παίξουν στα νοκ άουτ γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν ο αντίπαλος στη πρώτη φάση με τους διαιτητές που δεν ήθελαν οι Ερυθρόλευκοι να έχουν στα παιχνίδια τους.

Αυτό εννοεί. Ότι ήταν προαποφασισμένο να γίνει αυτό λόγω των καταστάσεων, μετά και την απόφαση του Παναθηναϊκού να μην κατέβει στο ματς με την Κύμη τότε.  Ή αυτό το ξεχνάμε; Προς ανανέωση της μνήμης όλων, η αποχώρηση του Ολυμπιακού από τα ντέρμπι έβλαψε τον ίδιο και μόνο. Το παιχνίδι με την Κύμη στο οποίο δεν έπαιξε ο Παναθηναϊκός αλοίωσε όλο το πρωτάθλημα, με το Λαύριο να βρίσκεται από το πουθενά στην Α2 και την Κύμη να παραμένει στην Basket League. Εν τέλει το Λαύριο πήρε το ΑΦΜ της Κύμης και έμεινε, όμως αυτό είναι άλλη ιστορία. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο πούμε είναι η άποψη του καθενός και οι απόψεις είναι σαν τις μύτες. Όλοι έχουν από μια.

Τώρα, σχετικά με το #mexritelous, αυτό ήταν μια κίνηση των αδελφών Αγγελόπουλων που είχε λόγο, έφερε κάποια αποτελέσματα και μας πήγε ένα βήμα μπροστά σε ό,τι έχει να κάνει με το μπάσκετ, που για χρόνια έμενε στάσιμο. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολλά. Έχουν περάσει και χρόνια άλλωστε από εκείνη τη βραδιά του Φλεβάρη που ξεκίνησε η απόφαση. Η ιστορία θα δείξει εάν έκανε καλό ή όχι στο ελληνικό μπάσκετ. Προσωπικά θεωρώ πως έκανε καλό, ακόμα κι ας πλήγωσε τον Ολυμπιακό. 

Και λέμε πλήγωσε, διότι ήταν μια απόφαση που κόστισε πολλά χρήματα, ανάγκασε τους Ερυθρόλευκους να παίξουν για δύο χρόνια στην Α2 και δυσκόλεψε ακόμα και τις μεταγραφές παικτών εκείνη την περίοδο. Παρόλα αυτά, είναι τα θεμέλια, πάνω στα οποία ήρθαν αλλαγές, συσπείρωσαν ομάδα και κόσμο και έφεραν τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται τώρα στο παρκε. Δηλαδή έναν Ολυμπιακό που κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια, όπως είπαμε, οι απόψεις είναι σαν τις μύτες. Όλοι έχουν από μια.

Στο δια ταύτα, ας προσπεράσουμε το όλο θέμα της συνέντευξης αυτής. Μόνο κακό θα κάνει στο ήδη πληγωμένο ελληνικό μπάσκετ. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο ντέρμπι για την Euroleague και το αγωνιστικό θα πρέπει να είναι το μόνο που μας απασχολεί.

Θα πει κανείς «γίνεται στην Ελλάδα να μας απασχολεί μόνο το αγωνιστικό;» και θα σας πω εγώ πως όχι. Αλλά ας ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει πάντα τελευταία.

ΥΓ. Μεγάλα πράγματα περιμένουμε από τον φετινό Ολυμπιακό και όχι άδικα, καθώς οι Ερυθρόλευκοι είναι σε βάθος χρόνου η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Ναι, το έχουμε ξαναπεί, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως.

ΥΓ2. Αναφορικά με τους απόντες του Ολυμπιακού, σύντομα θα έχουμε αύριο.

ΥΓ3. Έρχεται φρέσκος Τζοέλ Μπόλομποϊ στο Sportal. Συντονιστείτε!

ΥΓ4. Η Υγεία παιδιά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Μακάρι να είστε όλοι γεροί και να ισχύει το ίδιο και για την οικογένειά σας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.