Πρώτος μάγκας ο Μεντιλίμπαρ, έδωσε νόημα σε μια… χαμένη χρονιά!

Πρώτος μάγκας ο Μεντιλίμπαρ, έδωσε νόημα σε μια… χαμένη χρονιά!

Διονύσης Βερβελές 09:12 - 22.04.2024 / Ανανεώθηκε: 10:31 - 22.04.2024

Ο Βάσκος τεχνικός, άλλαξε για τα καλά την εικόνα. Μαζί με τις μεταγραφές του Γενάρη που βγαίνουν «λίρα εκατό». Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν ο πρωταγωνιστής στο ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» την Πέμπτη το βράδυ, έγραψαν ιστορία. Επικράτησαν στα πέναλτι της Φενέρμπαχτσε και πήραν το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του Conference League. Μέθυσε ο Πειραιάς, πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού βγήκαν στους δρόμους, έγινε το… έλα να δεις ξημερώματα Παρασκευής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο Μεντιλίμπαρ, αυτό, έπρεπε να το διαχειριστεί. Η ομάδα του ουσιαστικά πήγε χωρίς… προπόνηση στο ματς με τον ΠΑΟΚ και με πολλές αλλαγές. Ο Βάσκος προπονητής, σε σύγκριση με το ματς της Πέμπτης πήγε με 8/11 αλλαγών.

Δεν ήταν απλό να το κάνει. Από το βράδυ του Σαββάτου, όμως, είχε στείλει το μήνυμά του. Είχε αφήσει εκτός αποστολής τον Φορτούνη, τον Ροντινέι και τον Κάρμο. Τρεις βασικότατους ποδοσφαιριστές του. Η σκέψη του, έμοιαζε… τρελή. Βέβαια λίγοι γνώριζαν ότι ο Ροντινέι για παράδειγμα κούτσαινε στην επιστροφή από την Τουρκία, ότι ο Κάρμο είχε κάνει υπερπροσπάθεια και πως ο Φορτούνης ήταν στα όρια.

Ο Μεντιλίμπαρ, δεν στόχευσε απλά στο να ‘χει μια φρέσκια ομάδα, φρέσκα πόδια, κόντρα στον «χτυπημένο» ψυχολογικά ΠΑΟΚ που κατέβηκε στην Αθήνα, έχοντας τον αποκλεισμό του από την Μπριζ. Στόχευσε και στο ματς της Τετάρτης με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, όμως και θα το δούμε από τον τρόπο που θα παρατάξει την ομάδα του. Ξέρει πως εκείνο το ματς, μπορεί να είναι πολύ κομβικό για τους Πειραιώτες, σε ένα βράδυ που το πρόγραμμα έχει το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, που επίσης μπορεί να κρίνει πολλά.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος του ΠΑΟΚ, έκανε μια γεμάτη εμφάνιση και νίκησε στο τέλος πιο δύσκολα απ’ ότι του άξιζε. Κι αυτό, όμως, είναι μάθημα για τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος, έδωσε νόημα σε μια… χαμένη χρονιά για τον Ολυμπιακό. Δεν έχει περάσει καιρός από το βράδυ που ακούστηκε το «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό». Και, όμως, χθες το βράδυ στο γεμάτο Καραϊσκάκη, ο κόσμος ζητούσε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό! Για τέτοια… τρέλα, η απόλυτη παράνοια σε μια χρονιά δοκιμασίας για τα καλά. Βλέπετε στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός παραμένει τέταρτος στη βαθμολογία. Για να κάνει την υπέρβαση, πρέπει να πάρει μεγάλες νίκες. Χθες, πήρε την πρώτη. Άξιζε κάτι καλύτερο και στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ, αν είχε «κολλήσει» ακόμη και στο «Χ» εκείνη την ημέρα, μπορεί να κάναμε άλλη κουβέντα πλέον, αλλά όλα είναι σχετικά.

Αυτός ο ΠΑΟΚ που έχασε βγάζοντας φάσεις μόνο στο τέλος χθες, πέρασε με «διπλό» από τη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ έφερε ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια, ισοφαρίζοντας σε 2-2 κι ενώ έχανε 2-0 από τον ΠΑΟΚ.

Το να νικήσεις τον Άρη και τη Λαμία, είναι επιτακτική ανάγκη. Και τα ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μοίρα της ομάδας του Μεντιλίμπαρ στο πρωτάθλημα. Βλέπετε ο Βάσκος, μόνο αυτό έχει στο μυαλό του. Το πρωτάθλημα, το πως ο Ολυμπιακός θα το διεκδικήσει ως το τέλος. Είναι από τους… λίγους βλέπετε που το πίστευε, όταν η κατάσταση είχε ζορίσει, όταν η ομάδα του φλέρταρε να μείνει στο -10. Και χθες βράδυ, με τον αγώνα λιγότερο, ήταν στο -9 όταν είχε λήξει η ΑΕΚ που πέρασε στο τέλος και με… ζόρι από το «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Μεντιλίμπαρ πάντως, είναι ο πρώτος μάγκας αυτή τη στιγμή, πολύ απλά γιατί όχι μόνο κέρδισε τις μεταγραφές του Καρβαλιάλ και παίζουν με αυτόν, αλλά και από αυτούς που ήταν… τελειωμένοι και μια ανάσα από το να πάνε στα γραφεία και να υπογράψουν λύση συμβολαίου.

Έβλεπες τον Ιμπόρα, να είναι ο άρχοντας του κέντρου. Έβλεπες τον Κίνι να τα βγάζει πέρασε με μια εξαιρετική πλευρά του ΠΑΟΚ, να σκοράρει κιόλας. Βλέπεις τον Γιόβετιτς να τα πηγαίνει περίφημα. Και χθες, τον ξεκούρασε κιόλας ο Μεντιλίμπαρ, ίσως τον βάλει με τον Άρη. Οι παίκτες, δείχνουν επιτέλους να παίζουν και για τον προπονητή τους. Ο Ολυμπιακός μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, φαίνεται να βρίσκει ταυτότητα και να προσπαθεί να θυμίσει την ομάδα του Βαλβέρδε. Να πιέσει δηλαδή ψηλά, να δει μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, να τη «σημαδέψει». Αυτό το έκανε περίτρανα με τον ΠΑΟΚ, θα το ψάξει και στη συνέχεια.

Παραμένω ο… κακός της υπόθεσης και πιστεύω πως θα είναι το θαύμα των θαυμάτων, ακόμη μεγαλύτερο και από το 1-6 επί της Μακάμπι, αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα. Βέβαια, τα ματάκια μας έχουν δει πολλά, έχει υποστεί αλλοιώσεις ο Ολυμπιακός, αλλά που να βρει το δίκιο του. Δεν θα το βρει…

Το σημαντικότερο βέβαια για τον Ολυμπιακό, είναι ότι χθες πήρε και πράγματα από δύο παίκτες που στα social media είχαν το χαρακτηρισμό του «γυάλινου». Ο Ρίτσαρντς έχει φορέσει τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Αν είναι καλά ο Ρίτσαρντς, δεν… βλέπει κανέναν. Ο δε Ζέλσον Μαρτίνς, θύμισε τον παίκτη που έδειχνε με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας ποιος είναι. Έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα του ΠΑΟΚ, γι’ αυτό έχει άλλη αίσθηση να έχεις εξτρέμ που διαθέτει και ποιότητα, αλλά και ταχύτητα.

Στα συν του Ολυμπιακού, πως έχει ήδη «δέσει» τον προπονητή του. Πως ξέρουν και οι παίκτες, ότι με αυτόν θα πορευθούν τη νέα σεζόν. Κι εκεί, είναι βασικό για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Ακόμη και οι δανεικοί, μπορεί να λένε στις ομάδες που ανήκουν πως ψηφίζουν Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ.

Για το τέλος, θα συστήσω ψυχραιμία και υπομονή. Δεν έχει έρθει κάτι ακόμη. Ο Ολυμπιακός είναι στα ημιτελικά του Conference League και τέταρτος στο πρωτάθλημα. Δεν έχει κερδίσει κάτι. Κινδυνεύει ακόμη και να μείνει εκτός Ευρώπης, αλλά και να γράψει τη πιο χρυσή χρονιά της ιστορίας του. Κι αυτό, το κέρδισε με την πάροδο του χρόνου και από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Έβγαζε… μάτια πως οι αλλαγές, οι μεταγραφές του Ιανουάριου, θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλη εικόνα. Κι έτσι έγινε, όταν αυτοί «παντρεύτηκαν» με έναν προπονητή του επιπέδου του Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος, έδωσε όραμα, έδωσε προοπτική και αξίζει το σεβασμό όλων. Ένας Κύριος με «κ» κεφαλαίο, ακόμη και για τις δηλώσεις του… Εξαιρετικός…