Η επιρροή του Σλούκα στον νέο Παναθηναϊκό και οι φάσεις-καρμπόν βγαλμένες από την προπόνηση

Κώστας Σλούκας

Η επιρροή του Σλούκα στον νέο Παναθηναϊκό και οι φάσεις-καρμπόν βγαλμένες από την προπόνηση

Ηλίας Λαλιώτης 08:10 - 10.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:21 - 10.09.2023

Ο Κώστας Σλούκας άρχισε να δείχνει πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, με τον Εργκίν Αταμάν να κάνει στοχευμένη δουλειά στη Σλοβενία.

Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος και μπροστά σε αρκετό κόσμο του, στο περιθώριο του τουρνουά «Νίκος Φάσουρας» και επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο το τεράστιο ταλέντο που διαθέτει το ρόστερ του. Όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, αλλά και όσοι στήθηκαν μπροστά στην τηλεόρασή τους για να δουν την αναμέτρηση με την ρουμάνικη Κλουζ (98-82) αποζημιώθηκαν με το θέαμα.

Επιθετικός πλουραλισμός, πολλοί και διαφορετικοί σκόρερ (11 συνολικά βρήκαν... καλάθι και 5 εξ αυτών ήταν διψήφιοι), εξαιρετική δημιουργία, εντυπωσιακές φάσεις, λύσεις από κοντινή και μακρινή απόσταση. Μια μπασκετική «Λερναία Ύδρα». Με τον Μπαλτσερόφσκι να επιβεβαιώνει για ένα ακόμα παιχνίδι πως είναι η αποκάλυψη της προετοιμασίας έως τώρα, τον Βιλντόζα να δείχνει το τεράστιο ταλέντο του, τους Γκραντ και Γκάι να δίνουν δημιουργία και σουτ, ενώ τον Γκριγκόνις να επιβεβαιώνει πως είναι πλέον πιο απελευθερωμένος και ιδανικός για τον ρόλο του spot shooter (4 εύστοχα τρίποντα σε τέτοιες καταστάσεις).

Ξεχωριστή αναφορά, όμως, αξίζει στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έκανε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απολαυστικό και θύμισε σε όλους τους φίλους της ομάδας μετά από πολλά χρόνια τι σημαίνει να έχεις point guard αυτού του επιπέδου στο ρόστερ σου. Και δικαιολογημένα κέρδισε το χειροκρότημα και μια πρώτη αποθέωση κατά την αποχώρησή του από το παρκέ μετά από 26 λεπτά παιχνιδιού. Δεν χρειάστηκε να ξαναμπεί, μιας και το παιχνίδι ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα στην 4η περίοδο, αλλά και γιατί ακολουθεί σήμερα αυτό με το Περιστέρι.

Στα 16 λεπτά που αγωνίστηκε, όμως, έκανε ξεκάθαρη την επιρροή που ήδη έχει στο παιχνίδι των Πράσινων. Ξεκίνησε την αναμέτρηση και είχε άμεση συμμετοχή στους 9 από τους 17 πόντους (ένα καλάθι και 3 ασίστ) των πρώτων 4 λεπτών και το 17-2. Αποχώρησε με το σκορ στο 17-5 και όταν μπήκε ξανά περίπου 5 λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου μέρου η Κλουζ είχε επιστρέψει και κρατιόταν μέσα στο ματς (33-32). Ο αρχηγός πήρε τον Παναθηναϊκό από το χέρι και έχοντας μάλιστα άμεση συμμετοχή στους 9 τελευταίους πόντους του ημιχρόνου, το 45-41, έγινε 54-44.

Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα 5 λεπτά που αγωνίστηκε στην έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Παναθηναϊκός με τον Σλούκα στο παρκέ είχε 50 από τους 66 πόντους του, μέχρι εκείνο το σημείο. Με τον ίδιο να μετρά συνολικά 9 πόντους, 7 ασίστ για ένα μόλις λάθος, 3 κλεψίματα, 4 ριμπάουντ και 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, όντας ο κορυφαίος της ομάδας του. Και όλα αυτά, υπενθυμίζουμε, σε μόλις 16 λεπτά.

Κατά πόδας ακολούθησε ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, ο οποίος είναι η αποκάλυψη της προετοιμασίας, αλλά και κομβικός στον τρόπο που επιτίθεται ο Παναθηναϊκός, όποτε είναι στο παρκέ. Ενδεικτικές είναι οι τρεις καρμπόν φάσεις, δουλεμένες στην προπόνηση, που οδήγησαν σε ισάριθμα τρίποντα (όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί). Pick n' roll του Σλούκα ή του Γκραντ με τον Πολωνό σέντερ και έξτρα πάσα του ψηλού (μόλις δέχεται «βοήθεια» από την αντίπαλη άμυνα μέσα στη ρακέτα) είτε στη γωνία, είτε στις 45 μοίρες που ήταν στημένος ο Γκριγκόνις για να εκτελέσει.

Η δουλειά που έγινε στη Σλοβενία αρχίζει να βγαίνει. Γιατί, όπως μαθαίνουμε, ο Εργκίν Αταμάν και οι συνεργάτες του σε αυτή τη μια εβδομάδα στην Κράνισκα Γκόρα, πέρα από τη φυσική κατάσταση έδωσαν πολύ μεγαλύτερο βάρος στην επιθετική τακτική που θα έχει ο Παναθηναϊκός. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του ρόστερ και αυτό θέλει να τελειοποιήσει πρώτο. Ζητήματα φυσικά και υπάρχουν αμυντικά, έχουν εντοπιστεί και θα δουλευτούν αναλόγως το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τις απουσίες, αλλά και τον τρόπο δουλειάς του Τούρκου τεχνικού πριν βγάλουμε οποιοδήποτε βιαστικό συμπέρασμα.

Επιστρέφει την Κυριακή στην Αθήνα ο Αταμάν και πάει απευθείας στο Περιστέρι για το φιλικό του Παναθηναϊκού
EUROLEAGUE

15:45 - 09.09.2023

Επιστρέφει την Κυριακή στην Αθήνα ο Αταμάν και πάει απευθείας στο Περιστέρι για το φιλικό του Παναθηναϊκού

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να διευθετήσει ένα προσωπικό πρόβλημα και αύριο Κυριακή (10/9) επιστρέφει και θα αναλάβει την ομάδα για το φιλικό παιχνίδι με το Περιστέρι - Την ίδια μέρα αναμένονται στην Αθήνα και οι Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και Ματίας Λεσόρ.

Για παράδειγμα, τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που επέτρεψε για δεύτερο σερί φιλικό το Τριφύλλι είναι κάτι που όλοι βλέπουν ως πρόβλημα, ξεχνούν όμως πως απουσιάζουν οι τρεις καλύτεροι ριμπάουντερ του ρόστερ (Λεσόρ, Μήτογλου και Ερνανγκόμεθ).