Επιστολή γονέων των Κροατών χούλιγκαν: «Λιντσάρισμα από τα ΜΜΕ, τους αντιμετωπίζουν ως δολοφόνους και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη!»
i

©intime

Επιστολή γονέων των Κροατών χούλιγκαν: «Λιντσάρισμα από τα ΜΜΕ, τους αντιμετωπίζουν ως δολοφόνους και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη!»

Γιώργος Σακελλαρίου 18:29 - 13.08.2023 / Ανανεώθηκε: 18:40 - 13.08.2023

Γονείς των συλληφθέντων χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνέταξαν επιστολή και την απέστειλαν στη διαμεσολαβήτρια της Δημοκρατίας της Κροατίας, την Τένα Σιμόνοβιτς Αϊνβάλτερ. Ζητούν επίσης τη δίωξη αυτών που τραυμάτισαν τα παιδιά τους.

Ομάδα γονέων και μελών οικογενειών των συλληφθέντων Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, απευθύνθηκαν στην Διαμεσολαβήτρια της Δημοκρατίας της Κροατίας, Τένα Σιμόνοβιτς Αϊνβάλτερ, προκειμένου να εξηγήσουν την κατάσταση των οπαδών. 

Συγκεκριμένα συνέταξαν επιστολή και υποστηρίζουν ότι οι οπαδοί απειλούνται με λιντσάρισμα, έπειτα από τα επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ των Κροατών και η επιστρολή: «Να θυμίσουμε ότι από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται οι οπαδοί στην Αθήνα, όπου το βράδυ της ίδιας μέρας σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ οπαδών της Ντιναμό και οπαδών της ΑΕΚ. Ο 29χρονος Έλληνας Μιχάλης Κατσούρης έχασε τη ζωή του και συνολικά 97 Κροάτες πολίτες ανακρίθηκαν και κρατήθηκαν προφυλακιστέοι.

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή που απευθύνεται στη Συνήγορο του Πολίτη της Δημοκρατίας της Κροατίας.

«Αγαπητή,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως γονείς και μέλη της οικογένειας Κροατών πολιτών που συνελήφθησαν στην Δημοκρατία της Ελλάδας.

Ως γονείς και μέλη της οικογένειας, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας ανεξάρτητα από το πού διαπράττεται και από ποιον. Συλλυπούμαστε την οικογένεια του νεαρού.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του δικηγόρου των πολιτών μας στην Ελλάδα, με την οποία επιτέθηκε στο δικαστήριο, την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική με πολύ επικριτικό και πικρό τρόπο σχετικά με την υπόθεση των παιδιών μας, πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας, είναι προφανές ότι μπορούν να περιμένουν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και εγγυημένη ασφάλεια στην Ελλάδα.

Το λιντσάρισμα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, παρά το τεκμήριο της αθωότητας, δημιουργεί την αντίληψη ότι τα παιδιά μας είναι δολοφόνοι.

Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς, την Διαμεσολαβήτρια, να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις συνταγματικές και νομικές σας εξουσίες για να βοηθήσετε τους Κροάτες πολίτες στο εξωτερικό. Σας ζητάμε να έρθετε άμεσα σε επαφή με τους συναδέλφους σας δημόσιους υπερασπιστές στην Ελλάδα και να εμπλακείτε στη διαδικασία που διεξάγεται κατά Κροατών πολιτών, των παιδιών μας.

Σας ζητάμε να κάνετε τα πάντα για να διασφαλίσετε ότι στα παιδιά μας, πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας, παρέχεται όλη η νομική συνδρομή που συνήθως παρέχεται στους πολίτες μας που συλλαμβάνονται σε μια ξένη χώρα, ειδικά εφόσον πρόκειται για μεγάλο αριθμό νέων, κυρίως 18, 19 ή 20 ετών.

Ζητάμε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες εντός της δικαιοδοσίας και της εξουσίας σας για να τους βάλετε, αν χρειαστεί, σε μια φυλακή, όλους μαζί και όχι να τους χωρίσετε. Για την ασφάλειά τους.

Αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η οποία εγγυάται το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Από το λιντσάρισμα των ΜΜΕ, καθώς και τις δηλώσεις Ελλήνων δικηγόρων για τη στάση του δικαστή απέναντι στα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είναι προφανές ότι το τεκμήριο αθωότητας σε σχέση με τα παιδιά μας, πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας, απλώς δεν υπάρχει.

Ζητάμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια δίκαιη δίκη. Υπό την επίβλεψη των κροατικών ιδρυμάτων και του γραφείου σας. Και σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε σχετικά.

Και τέλος, μεταξύ των παιδιών μας υπάρχουν και εκείνοι που τραυματίστηκαν σοβαρά από μαχαιριές από μαχαίρια και άλλα αντικείμενα και απαιτούμε να διωχθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά των πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας».

Στήριξη από Χάιντουκ

Πανό στήριξης στους Bad Blue Boys, παράλληλα, ανάρτησαν και οι οπαδοί της Χάιντουκ Σπλιτ! Αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Conference League. Οι «Torchida», οι οργανωμένοι της Χάιντουκ και μεγαλύτεροι αντίπαλοι των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που ουκ ολίγες φορές έχουν προκαλέσει επεισόδια εντός κι εκτός γηπέδων στην Κροατία, ανάρτησαν πανό σε γέφυρα στην είσοδο της πόλης του Σπλιτ και στο οποίο αναφέρεται: «Κροάτης με Κροάτη, υποστήριξη στους BBB».