Οι δέκα ατάκες του Μπερλουσκόνι που έγραψαν ιστορία

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

i

Σίλβιο Μπερλουσκόνι/ ©Intime

Οι δέκα ατάκες του Μπερλουσκόνι που έγραψαν ιστορία

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (12/6) σε ηλικία 86 ετών, έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία στη Μίλαν αλλά και στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε τη Δευτέρα (12/6) σε ηλικία 86 ετών, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Μίλαν, πολιτικός και ηγέτης της Forza Italia, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία και νοσηλευόταν εδώ και λίγες μέρες στο νοσοκομείο San Raffaele, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008.

Ανέλαβε τα ηνία της Μίλαν το 1986 και έως το 2017 πανηγύρισε μαζί της οκτώ πρωταθλήματα. Ένα κύπελλο, έξι Super Cup Ιταλίας, πέντε Champions League, πέντε ευρωπαϊκά Super Cup, ένα Διηπειρωτικό και δυο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Μεταξύ άλλων έγραψε ιστορία και με τη Μόντσα, της οποία ήταν ιδιοκτήτης από τον Σεπτέμβριο του 2018. Συγκεκριμένα, την είχε οδηγήσει στην άνοδο στη Serie A για πρώτη φορά στα 110 χρόνια της ιστορίας της.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Ο Μπερλουσκόνι κατασκεύασε τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3». Το 1980 ίδρυσε το Canale 5 και το 1982 είχε στον όμιλό του το Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ιταλίας, με ένα παρελθόν για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά.

Ας δούμε 10 ατάκες του έγραψαν ιστορία: 

- «Αν δεν ήμουν παντρεμένος θα σε παντρευόμουν εδώ και τώρα!» και «Μαζί σου θα πήγαινα παντού!» - Αυτή ήταν τα λόγια του προς διάσημη Ιταλίδα τηλεπερσόνα!

- «Ο Μουσολίνι ποτέ δεν σκότωσε κανέναν. Απλά έστελνε κόσμο σε αιώνιες διακοπές!»

- «Όταν ρωτούνται οι γυναίκες αν θέλουν να κάνουν σεξ μαζί μου το 30% απαντάει ''ναι'', και το άλλο 70% λέει ''Πάλι;''»

- «Νιώθω πως μεγάλωσα! Σήμερα το πρωί κυνηγούσα τη γραμματέα μου για να το… κάνουμε πάνω στο τραπέζι και εκείνη μου απάντησε: ''Μα κύριε Πρωθυπουργέ, το κάναμε δύο ώρες πριν!''. Βλέπετε πόσο καλή είναι η μνήμη μου!

- «Η Μίλαν; Είναι κάτι που αφορά την καρδιά μου. Είναι ακριβή αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για κάθε γυναίκα στον κόσμο;» - Η απάντησή του όταν έσωσε τη Μίλαν το 1986 από την πτώχευση.

- «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Θυσιάστηκα για το καλό όλων σας»

- «Ποιο είναι το όνομά του; Είναι ένας μαυρισμένος τύπος, δεν θυμάμαι τώρα… Α, ναι, Μπαράκ Ομπάμα».

- «Για να καταλάβω δηλαδή, οι Ιταλοί έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας κάνει σεξ;».

- «Δεν είμαι άγιος, αν και όλοι είχατε καταλάβει ότι είμαι» 

- «… θα σας φέρω ένα λεωφορείο γεμάτο πόρνες μέσα στα αποδυτήρια» είχε υποσχεθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στους ποδοσφαιριστές της Μόντσα να τους ανταμείψει μετά τη νίκη επί της Γιουβέντους.