Τα σκάνδαλα, τα Bunga Bunga πάρτι και η ζωή του επαναστάτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι (vids)

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

i

©Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images/Ideal Images

Τα σκάνδαλα, τα Bunga Bunga πάρτι και η ζωή του επαναστάτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι (vids)

Κώστας Τόπας 12:40 - 12.06.2023

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τα οποία σημάδεψαν την διαδρομή του «Μεγάλου Παλιάτσου» της Ευρώπης και του ιστορικού ηγέτη της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άφησε την τελευταία του πνοή την Δευτέρα (12/06) σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο «Σαν Ραφαέλε» του Μιλάνου. Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Μίλαν πέθανε από χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία, την οποία έπασχε εδώ και καιρό.

Η υγεία του Μπερλουσκόνι επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες

Ο Μπερλουσκόνι χρειάστηκε να εισαχθεί στην πρώτα στην εντατική κι έπειτα να μετακινηθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Εκεί τον επισκέφθηκαν μόνο τα μέλη της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού και συγκεκριμένα τα πέντε παιδιά του. Μάλιστα, η σύντροφός του Μάρτα Φασίνα ήταν αυτή που τον συνόδευσε στο νοσοκομείο και πέρασε αρκετές νύχτες στο πλευρό του.

Τον περασμένο μήνα ο Μπερλουσκόνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πολλά οχήματα και δεν έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ που ήταν στην πόρτα του ιατρικού κέντρου. Ωστόσο, ο Καβαλιέρε δεν τα κατάφερε και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας (12/06).

Εδινε μάχες για την υγεία του

Ο ιδρυτής της Forza Italia είχε νοσηλευτεί πολλές άλλες φορές τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2020 βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Τον Ιούνιο του 2016 είχε υποβληθεί -πάλι στο ίδιο νοσοκομείο- σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας και το 2019 είχε χειρουργηθεί για εντερική απόφραξη. Πάντως η χρόνια μυελογενή λευχαιμία που ταλαιπωρούσε τον Μπερλουσκόνι είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος που μπορεί να εμφανιστεί ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών και οι γιατροί στη συνέχεια διευκρίνισαν ότι υποβάλλονταν σε «εξειδικευμένη κυτταρομειωτική θεραπεία». Μάλιστα, διεγνώσθη και με καρκίνο του παγκρέατος, τον οποίο και νίκησε το 1997.

Ενας ιστορικός ηγέτης για τη Μίλαν

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα στη Μίλαν. Διατέλεσε για χρόνια ηγέτης των «ροσονέρι» από το 1986 έως το 2017, ενώ είχε δύο θητείες έως πρόεδρος της από το 1986 έως το 2004 και από το 2006 έως το 2008. Μέχρι το 2017 ήταν επίτιμος πρόεδρος.

©Intime

Οσο ήταν στο τιμόνι της Μίλαν, οι «ροσονέρι» κατέκτησαν πέντε Champions League, οκτώ πρωταθλήματα, πέντε UEFA Super Cup, ένα Κύπελλο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ένα Κύπελλο, έξι Super Cup Ιταλίας και δύο διηπειρωτικά. Φυσικά, το όνομα του συνδυάστηκε με τα πιο χρυσά χρόνια της ιταλικής ομάδας. Το 2017 πούλησε την μεγάλη του αγάπη, όπως συνήθιζε να λέει, για περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε fund από την Κίνα. 

Μεταξύ άλλων έγραψε ιστορία και με τη Μόντσα, της οποία ήταν ιδιοκτήτης από τον Σεπτέμβριο του 2018. Συγκεκριμένα, την είχε οδηγήσει στην άνοδο στη Serie A για πρώτη φορά στα 110 χρόνια της ιστορίας της. Το 2017 πούλησε την μεγάλη του αγάπη, όπως συνήθιζε να λέει, για περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε fund από την Κίνα.

Τα πάρτι «Bunga bunga»

Ο τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε υποσχεθεί πάρτι «bunga bunga» στους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μόντσα. Στο εν λόγω βίντεο ο Καβαλιέρε ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά πως θα φέρει στα αποδυτήρια «ένα πούλμαν με πουτ...ες»!

«Εγώ από την μεριά μου πρόσθεσα ένα επιπλέον κίνητρο, διότι είπα στους παίκτες: η Γιουβέντους, η Μίλαν κ.λπ έρχονται και αν κερδίσετε μιά από αυτές τις μεγάλες ομάδες, σας φέρνω στα αποδυτήρια ένα πούλμα με πουτ...ες», είπε προκαλώντας γέλια στην ομήγυρη.

Σεξ, μαφία και εξουσία

«Ο άνθρωπος που π... μια ολόκληρη χώρα». Τον τίτλο αυτό είχε επιλέξει πριν δύο χρόνια ο Economist, αφιερώνοντας την πρώτη του σελίδα στον Καβαλιέρε. Τα μπλεξίματα του Μπερλουσκόνι ήταν σύνηθες φαινόμενο τόσο για τον ίδιο όσο και την Ιταλία. Το 1990 καταδικάστηκε για ψευδορκία όσον αφορά την υπόθεση της μασονικής οργάνωσης «Propaganda 2». Τότε όμως εξασφάλισε αμνηστία και γλίτωσε τη φυλακή.

©Intime

Οι φήμες για σχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη μαφία, δεν έσβησαν ποτέ. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι «Forza Italia» ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κράτους και μαφίας. Σύμφωνα με τον Μάσιμο Τσαντσιμίνο η συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε γίνει από τον πατέρα του, ο οποίος του είχε επίσης εξηγήσει ότι η φυγοδικία, επί σειρά ετών, του «μεγαλονονού» Μπερνάρντο Προβεντσάνο, όπως και η μη αποτελεσματική έφοδος στο κρησφύγετο του αρχηγού της μαφίας Τοτό Ριίνα, ήταν μέρος και συνέπεια της συμφωνίας αυτής.

Τα ιταλικά ΜΜΕ συνέδεσαν την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, με τις μαφιόζικες βομβιστικές επιθέσεις του 1992, στη Ρώμη και το Μιλάνο. Επρόκειτο για μια προσπάθεια, να επιτευχθεί ένα είδος συμβιβασμού, να βρεθεί ένα «modus vivendi» με το οργανωμένο έγκλημα. Παρ' όλα αυτά οι εκπρόσωποι της πολιτικής, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σχετικό σενάριο.

Ο Μπερλουσκόνι και ο Ντελ Ούτρι αποτελούσαν τις «ισχυρές διασυνδέσεις» του αφεντικού του Τζουζέπε Γκραβιάνο με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, σε μία περίοδο κατά την οποία η μαφία πραγματοποίησε μία σειρά αιματηρών επιθέσεων μεταξύ 1992-1993.

Σκάνδαλο Mediaset

Το σκάνδαλο Mediaset είναι η υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του και στην επικύρωση της ποινής των τεσσάρων χρόνων φυλάκισης από τον Άρειο Πάγο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ως ο δημιουργός ενός συστήματος φοροδιαφυγής.

«Η σύλληψη, η δημιουργία και η ανάπτυξη του συστήματος που επιτρέπει την ύπαρξη χρηματικών ποσών χωριστά από την (οικογενειακή εταιρεία του) Finninvest κι ως εκ τούτου αγνώστων (στην εφορία), στόχος του οποίου ήταν η παράνομη διατήρηση και τροφοδότηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στον Μπερλουσκόνι», τόνισαν οι δικαστές.

Ο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως «φούσκωνε» σκόπιμα τις τιμές για τα δικαιώματα προβολής των ταινιών που αγόραζε μέσω εικονικών εταιρειών του, κατά τη στιγμή της μεταπώλησής τους στην επίσης δική του αυτοκρατορία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η οποία αποτελεί τμήμα του ομίλου Finninvest. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος διατηρούσε μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό και παράλληλα εμφάνιζε μειωμένα έσοδα στην Ιταλία, ώστε να επωφελείται από την καταβολή μικρότερων φόρων.

Το 2013 καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και αποπέμφθηκε από την Βουλή ενώ ακόμη μία καταδίκη το 2015 φαίνεται πως θα έβαζε τέλος στην πολιτική του σταδιοδρομία. Το 2019 η απαγόρευση ενασχόλησης με την πολιτική αλλά και η απαγόρευση να είναι Πρόεδρος κόμματος ήρθησαν και του έδωσαν το δικαίωμα να είναι μέχρι το τέλος του σε Κυβερνητικό συνασπισμό όχι όμως από την θέση του Πρωθυπουργού.

Οι σχέσεις του με ανήλικες

Η Βερόνικα Λάριο, δεύτερη σύζυγος του Μπερλουσκόνι κατέθεσε το 2010 αγωγή διαζυγίου. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρουσία του Καβαλιέρε στο πάρτι γενεθλίων μιας 18χρονης της Νοέμι Λετίζια. Τότε, η Λάριο, κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι, ότι δεν παρευρισκόταν στα γενέθλια των παιδιών του, αλλά φρόντισε να πάει σε μια άγνωστη 18χρονη και άφησε να εννοηθεί ότι ο σύζυγός της είχε σχέση με ανήλικες, όπως η Λετίζια. 

Η Νοέμι Λετίζια NOEMI LETIZIA, BERLUSCONI E ANDATO ALLA SUA FESTA DI COMPLEANNO IL 26 APRILE 2009

Η νεαρή κοπέλα μάλιστα είχε δηλώσει ότι είχε περάσει αρκετό χρόνο με τον αειθαλή Σίλβιο και ότι συνήθιζε να τον φωνάζει «μπαμπάκα». Επιπλέον φαίνεται πως ο Μπερλουσκόνι της είχε υποσχεθεί ότι θα τη φροντίσει και θα τη στηρίξει οικονομικά για να κάνει καριέρα.

Η Ρούμπι και το χρυσάφι

Σε ακόμη ένα σκάνδαλο που το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συνδεθεί ήταν με την υπόθεση της 17χρονης Καρίμα ελ-Μαχρούγκ, η οποία ήταν Μαροκινή, χορεύτρια. Στην Ιταλία είχαν αναφέρει ότι η νεαρή παρευρισκόταν σε πριβέ πάρτι για τον πρωθυπουργό και τους καλεσμένους του με χαρέμια γυναικών, πληρωμένο σεξ από τον Καβαλιέρε ο οποίος απαντούσε στις επικρίσεις λέγοντας: «Καλύτερα να σου αρέσουν τα όμορφα κορίτσια, παρά να είσαι γκέι».

Η τότε ανήλικη Ρούμπι υποστήριξε αργότερα, πως ήταν παρούσα σε τουλάχιστον 13 ιδιωτικά πάρτι, που οργάνωσε ο πρωθυπουργός στη βίλα του, μέσα σε ένα χρόνο, όταν ακόμη προσπαθούσε να «εισχωρήσει» στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης.

Ο Μπερλουσκόνι και η Ρούμπι

Η νεαρή κοπέλα είχε αναφέρει ότι ο Μπερλουσκόνι της είχε προτείνει μάλιστα να της δώσει πολλά χρήματα για να κρατήσει το στόμα της κλειστό: «Με πήρε και μου είπε:"Ρούμπι, θα σου δώσω όσα χρήματα θέλεις, θα σε πληρώσω, θα σε γεμίσω χρυσάφι, αλλά το σημαντικό είναι να τα κρατήσεις όλα κρυφά. Μην πεις τίποτα σε κανένα."».

Τελικά, στις 24 Ιουνίου 2013 ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για σεξ επί πληρωμή με ανήλικη και για κατάχρηση εξουσίας, στην προσπάθειά του να κουκουλώσει την υπόθεση. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 7 χρόνια φυλάκιση και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Άσκησε έφεση και η ποινή έμεινε ανεκτέλεστη, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, που ίσως πάρει αρκετά χρόνια.

Με ελικόπτερο στην προπόνηση της Μίλαν

Λίγες εβδομάδες μετά το σκάνδαλο, ο Μπερλουσκόνι θέλησε να βρεθεί κοντά στους ποδοσφαιριστές της Μίλαν ώστε να τους ευχηθεί για την καινούρια χρονιά. Ο Καβαλιέρε τα είπε σε πολύ καλό κλίμα με τους ανθρώπους του συλλόγου, τους προπονητές και αρκετούς παίκτες των Μιλανέζων, ενώ είχε τετ-α-τετ με το τότε αστέρι της ομάδας, τον Ρομπίνιο. Αυτό όμως που κέντρισε τα βλέμματα ήταν το γεγονός ότι ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Μίλαν έφτασε στο Μιλανένο με έναν τρόπο που έχει συνηθίσει στο παρελθόν, δηλαδή με... ελικόπτερο.

«Καθυστέρησα λίγο», ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην ισχυρού άνδρα της Μίλαν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την προπόνηση, για να προσθέσει: «Σας έκανα έκπληξη»

Η τελευταία γυναίκα της ζωής του

Tον Μάρτιο του 2022 είχε παντρευτεί την κατά 50 χρόνια νεότερή του Μάρτα Φασίνα. Έκαναν έναν «συμβολικό γάμο», που είχε τα πάντα, εκτός από… παππά, δήμαρχο και επίσημα χαρτιά και φέρεται να κόστισε τουλάχιστον 400.000 ευρώ. Σε ένα παράξενο τελετουργικό χωρίς την επίβλεψη ιερέα ή δημόσιου λειτουργού, το ζευγάρι απλώς υποσχέθηκε...αιώνια αγάπη ο ένας στον άλλον. Η Μάρτα Φασίνα είναι βουλευτής του κόμματος Forza Italia. Το ζευγάρι ήταν μαζί από τις αρχές του 2020,

Αυτοκρατορία πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Μπερλουσκόνι έχει πέντε παιδιά την Μαρίνα, την Μπάρμπαρα, τον Πιερ Σίλβιο, την Ελεονόρα και τον Λουίτζι  στα οποία αφήνει την αυτοκρατορία των media και των επιχειρήσεών του που αποτιμήθηκε το 2023 από το Forbes σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.